Bu Pazar önemli bir Pazar. Diğer Pazar’lardan farklı olarak bu Pazar hepimiz ikametgah adresimizin bulunduğu yerde olacağız. Genel seçim ve Cumhurbaşkanı seçimi gerçekleşecek. Oy sandıklarına gideceğiz, pusulalara bakacağız ve desteklemek istediğimiz kişi ve partiye oy vereceğiz. Seçime bu kadar az kala partiler ve kişiler filmler yayınlıyor. Bu hafta gündeme oturan filmlerden biri CHP’nin genç seçmenlere özel yayınladığı animasyon videoydu.
Ben de İsterim Instagram’da Filtreler Artsın!
Animasyon video Kılıçdaroğlu’nun kendini kameraya çekiyormuşçasına kameraya konuşmasıyla açılıyor. Kılıçdaroğlu başlıyor “Ya arkadaşlar ben de istemez miyim” diyor ve bir dakika boyunca gençler adına istediklerinden videoda bahsediyor. Video tasarlanırken gençlerin dilini yakalaması amaçlardan olmuş, izlerken anlıyorsunuz. Yer yer videoda gençlerin kullandığı “cheat, bug” gibi oyun jargonundan kelimelere yer veriliyor, Kılıçdaroğlu “bug’sız yeni bir dünya tasarlayalım” diyor.
Video sadece oyun jargonuna ait kelimeler içermiyor tabii. Adil kullanım kotasının kaldırılması, internet ve filmlerdeki sansürlerin olmaması, internetten indirme hızının artması gibi konulara da değiniyor. Hatta Kılıçdaroğlu hızını alamayıp Snapchat’te ve Instagram’da yeni filtreler de isterim diyor. Sonrasında WhatsApp’da mavi tik özelliğinin baskısından da bahsediyor ama hemen biri gelerek “Yalnız, başkanım, o özellik zaten var” diyor.
Gençlerin hoşuna gidebilecek vaatlerin olduğu animasyon keyifli ve komik olmuş. İnsan izlerken gülüyor ya da en azından ben izlerken güldüm. Hatta bu reklamın tasarım ve yaratım sürecini de merak ettik ve yaratıcı ekiple sürece dair kısa bir soru cevap gerçekleştirdik. Lafı fazla uzatmadan ekiple işin mutfağına dair yaptığımız röportaja geçeyim ben.
Hedef Kitle Türkiye’nin Geleceği ve Sempati Duyan Herkes!
Neredeyse tamamı animasyon olan bu filmin hedef kitlesini siz nasıl tanımladınız, kimleri hedefliyorsunuz bu videoyla?
İlk kez oy verecek ya da verebilecekken vermemiş, kendini dünya vatandaşı hisseden, sanat seven, oyun oynayan, huzur içinde yaşamak isteyen, yasaklardan bunalmış, özgürlük talep eden gençlere yönelik bir çalışmaydı kendisi.
Filmde kullanılan dil nasıl belirlendi? Nasıl bir yaş aralığı onay verdi? Onay verenler filmdeki tanımlara aşina mıydı?
Artık çok fazla uzmanlığın olduğu, her gün yeni kavramların türediği bir dünyada yaşıyoruz. Bu film özellikle belirli bir alana daraltılmış bir yapım olarak tasarlandı. O nedenle belirli bir yaşın üstündeki insanlara (şayet ilgi alanı içine girmiyorsa) hitap etmemesi gayet normal. Filmin yapımında yaratıcı kararlar konusunda önerilerimiz her zaman kabul gördü, gayet sorunsuz bir üretim süreci yaşadık.
Video gençlerin dikkatini çekti mi? Geri dönüşler nasıl?
Geri dönüşler şahane, ciddi bir viral etkisi oldu işin. Gençlerin “sonunda bize, bizim dilimizle konuşan bir iş çıktı” yorumunu bir çok yerde gördük. Ama bizim için en önemli sonuç, hangi görüşten olursa olsun insanların filme sempatiyle yaklaşmış olması, filmdeki pozitif mesajların olumlu karşılanması oldu.
Gençlere oy kullanma bilinci hakkında söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Filmin ana mesajı, bahsedilen tüm bu güzel şeylerin kaçınılmaz biçimde seçime bağlı oluşu. Hepimizin kendine ait, kendi terminolojisi olan dünyaları var ve aslında hepimiz evrensel, güzel şeyler istiyoruz. Ama bu ideallere ulaşabilmek için, öncelikle oy vermek gerekiyor. Bug’sız yeni bir dünya için, sandık başına gitmek, oyuna sahip çıkmak şart.
Evet, ekip çok haklı. Bug’sız bir dünya istiyorsak bu Pazar herkesler sandığa! Sandıktan kim ve hangi partiler çıkarsa çıksın umuyoruz Pazar günü burada yaşayan herkes için sonuç mutlu edecek şekilde olur.
Görsel: YouTube