Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çevreye Duyarlı Petrol Platformları

Çevreye Duyarlı Petrol Platformları

The Noah Oasis projesi, petrol platformlarının denizlere verdiği zararı minimuma indirip sürdürülebilirlik sağlıyor.

Petrol olmasaydı bugünkü teknoloji ve enerji tüketimi seviyesine ulaşamayabilirdik. Fosil yakıtların sağladığı kolay enerji temini her zaman bu kaynakları cazip hale getiriyor. Ancak doğaya verdiği zarar azımsamak da mümkün değil. Hele ki sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji teknolojileri geçtiğimiz yıllara göre büyük yol kat etmişken fosil yakıtlara bel bağlamak Dünya’nın mezarını kazmaya eşdeğer.

Tasarım ve mimarlık yayını eVolo‘nun düzenlediği yarışmada yer alan The Noah Oasis, petrol platformlarının doğasını değiştirmeyi ve çevreye zarar vermemesini amaçlıyor. Ma Yidong, Zhu Zhonghui, Qin Zhengyu ve Jiang Zhe’den oluşan Çinli tasarım ekibinin projesi, platformlarda yaşanan sızıntıları pasifleştirip yaratılan mercan dokuyla hem deniz yaşamını hem de göçmen kuşları korumayı amaçlıyor.

Enerji ihtiyacımız her geçen gün artsa da petrol yataklarında yaşanan sızıntılar o bölgenin tüm doğal çevresini değiştiriyor. Bu iki eksen arasında verimli bir orta yol arayan proje, platformun altından suya yayılan bitki kökü benzeri uzantılarla sızıntıda yayılan petrolü toplayıp tekrar kullanılabilir hale getirmeyi amaçlıyor. 3 basamaklı olan tasarımın adımları ise şu şekilde;

Kısa vadede, sızan ve dökülen petrolün yayılmasını önlemek ve toplamak. Eğer sızıntı yaşanırsa bitki kökü benzeri borular doğrudan su yüzeyinde biriken petrolü toplayacak ve tekrar kullanmak üzere platforma taşıyacak.

Orta vadede, borularla toplanan petrol işlenerek plastiğe dönüştürülecek ve 3B baskı yardımıyla çevrede doğal habitat yaratmak için çalışacak. Bu hem deniz canlıları hem de göçmen kuşları etkileyerek daha temiz bir çevre sağlayacak. Petrol platformunun sürdürülebilirliğinde mercen resifleri de aktif rol alacak.

Uzun vade, gelecek nesillerin hayatta kalabileceği barınağa dönüşecek. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sonucunda yükselen sular nedeniyle bir gün Dünya’mızın bir kısmı sular altında kalacak. Bugün davranışlarımızı değiştirip hareket etmeye başlamazsak o günler distopya olarak da kalmayacak. Su seviyesi yükseldiğinde dal benzeri yapı yüzerek suyun üzerinde kalacak. Ve o gün petrol platformu Nuh’un Vahası’na (The Noah Oasis) dönüşecek.




Görsel; eVolo