CES, bir zamanlar yılın yeni buzdolaplarının, televizyonlarının yer aldığı bir fuarken seneler içinde yılın en önemli teknoloji etkinliklerinden birine dönüştü. Tüketici Elektroniği Fuarı (CES) her yılın Ocak ayında dünyanın dört bir yanından teknoloji geliştiricileri ve girişimleri ağırlayarak en yeni ürünlerini sunabileceği bir alan yaratıyor. CES’te tanıtılan kimi ürünler sadece markanın tanıtımı için geliştirilen konsept tasarımlarken kimi ürünler aynı yıl içinde piyasaya çıkıyor.
Mobilite kavramı yaygınlaştıkça, otonom ve elektrikli araç teknolojileri geliştikçe otomotiv şirketleri de birer teknoloji şirketi gibi hareket ediyor. Durum böyle olunca da CES’te çok fazla otomobil görüyoruz. Alternatif kokpit tasarımları, otonom araçlar, mobilite çözümleri, sesli asistan entegrasyonları, elektrikli araç konseptleri ile CES 2018’de öne çıkan otomotiv gelişmelerini derledik.
Byton
Bytes on Wheels’in kısaltması olan Byton, ilk otomobilini CES’te tanıttı. Tesla Model X ile aynı segmentte olan Byton Concept, ismiyle müsemma bir elektrikli araç konsepti. Tıpkı CES 2017’de duyurulan Faraday Future’ın FF91’i gibi Byton Concept de henüz hiçbir fiziksel çıktı koyabilmiş değil. Tamamen elektrikli olan aracın kokpitinde devasa bir ekran bulunuyor. Arka koltuktaki yolcular için de birer ekran var. Byton Concept’in kapılarında elcek ve dikiz aynası yok. Bu hamleyle de elektrikli ve otonom araçların geleceğine dair göz kırpıyor. Aracın 2019’da Çin’de piyasada olması planlanıyor.
Fisker EMotion
Fisker‘ın birkaç aydır küçük ipuçlarını paylaştığı yeni aracı Fisker EMotion, CES’te tanıtıldı. Piyasadaki hemen her elektrikli otomobil üreci gibi Fisker da kendini Tesla’yı yenecek isim olarak addediyor. Model S’e benzeyen EMotion, 400 mil (643 km) menzil ve saatte 161 mil (259 km/s) hız değerlerine ulaşabiliyor. 4. seviye otonomiye ulaşan EMotion, direksiyon başındaki sürücüye sadece acil durumlarda ihtiyaç duyuyor.
Range Rover Velar gibi vegan seçeneği de sunan Fisker EMotion, istenildiği takdirde içindeki lüks deri koltuklar yerine vegan alternatif koyabiliyor. Araç 130 bin dolar etiketiyle 2019’da ABD’de satışa çıkacak.
Genovation GXE
Corvette Grand Sport’u temel alarak geliştirilen Genovation GXE, 0’dan 100’e (60 mil/saat) 3 saniyenin altında çıkıyor. 800 beygir gücündeki elektrikli otomobil, metre başına 95 kilogramlık ağırlığa sahip. Bu hafif yapısıyla da 220 mil/s (354 km/s) hızla kolaylıkla ulaşabiliyor. Şu anda araç için ön sipariş toplanıyor ve e-posta bülteni üzerinden talep topluyor.
Hyundai Nexo
Hyundai tarafından CES’te tanıtılan yeni hidrojen tabanlı elektrikli aracı Nexo da kendini Tesla ile kıyaslıyor. Öyle ki 370 mil (595 km) menzile sahip. Ayrıca tüm depoyu 5 dakikada doldurma gibi mucizevi bir özelliğe sahip. Tabii yakıt olarak hidrojen kullandığı için istasyon bulması o kadar da kolay olmayabilir. Ancak şu anda Los Angeles ve San Francisco civarında kolayca bulunabiliyor. Hyundai, Nexo ile birlikte çevre dostu segmentte bulunan 18 aracını 2025’te piyasaya çıkarmayı planlıyor.
Toyota e-Palette
e-Palette yeni nesil elektrikli bir araç konsepti. Bu araç farklı farklı hizmet veren işletmelerin kullanması için tasarlanmış. Ölçülebilir bir hareketliliğe sahip ve kullanıldığı hizmete göre özelleşebiliyor. 3 farklı boyutu olan e-Palette konsepti görevlerine göre büyüyor, küçülüyor, çoğalıyor. Aslında boş halleri şeffaf birer kübe benziyor. Üzerine kullanılacağı hizmet alanının giydirmesi yapılınca esas tarzı oturuyor e-Palette’lerin.
Faurecia ve Accenture’ın kokpit tasarımları
Otomotiv ekipmanları üreten Faurecia ve profesyonel hizmetler şirketi Accenture 5 yıllık bir ortaklıkla otomobillerin iç tasarımları alanında çalışmaya başladı. Araç içi kullanıcı deneyimini baştan yaratmayı hedefleyen ikili, CES 2018’te yapay zeka, artırılmış ve sanal gerçeklik, blockchain gibi alanlara odaklanarak geliştirme yaptıklarını dile getirdi. Ki bu anahtar kelimeler de CES’te birinin gönlünü çalmaya çoktan yetiyor.
Sesli asistanlar otomobillerde
CES 2018 boyunca yapılan duyurularla Toyota ve Lexus araçların Amazon’un sesli asistanı Alexa ile donatılacak. Kia da Google Assistant’ı araç içi arayüzüne dahil eden marka oldu. Panasonic ise Alexa’nın yanında Google ile de anlaşarak Assistant’ı da araç içi yazılımına dahil ediyor. Hem Bu sayede yakın gelecekte otomobilimizle konuşup, ondan klimayı açmasını, havalandırmayı kapatmasını, aynaların açısını değiştirmesini veya pencereyi kapatmasını isteyebileceğiz.
Görsel: Byton, Toyota, Faurecia, Hyundai, Genovation GXE, Fisker