Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Casting Perde Arkasında Yaşananlar

Casting Perde Arkasında Yaşananlar

Cast ajanslarına, seçimlerine ve müşteri,yapım ekibi ilişkisine dair merak edilenler açıklanıyor.

Kristal Elma 2. gün festival programlarından olan Casting Perde Arkası paneli, müşteri-cast ajansı-yönetmen/yapımcı ilişkisinin nasıl olduğununa dair bilgiler verdi. Hakan Akben moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları ise Erol Bilge (Ajans Başkanı-Cast 33), Harika Uygur (Casting Direktörü) ve Tülin Berk Razı (Kurucu-No Name Ajansı) oldu.

Cast ajanslarına ilk ihtiyaç nerden doğru ? sorusuna deneyimli reklamcı Erol Bilge’ye göre ‘’Sektörde Yeşilçam döneminden başlayan kahvelerden veya sokaklardan insan bulma durumu vardı. Uzun bir süre ihtiyaç bu şekilde giderildi. Yıllar içerisinde mankenler, reklam, dizi ve film sektörüne adım atmaya başlayınca ilk önce mankenlik ajansları kuruldu. Daha sonra gerçekten oyuncu olmak isteyen kişiler ortaya çıkınca cast ajansları kuruldu.’’ diye dile getirdi. Cast ajansları geliştikçe bünyelerinde çeşitli birimler oluşmuş, örneğin Harika Hanım’ın yapmış olduğu Casting Direktörlüğü de bunlardan biri.

Harika Uygur, reklam sektörü ve cast ajansları arasındaki ilişkinin geçmişteki gibi olmadığını dile getirdi. Müşteri temsilcilerinin casting sorumluları veya direktörleri ile olan ilişkilerinde güvenin azaldığını ve bu durumun yapım şirketleri ile de olduğunu da belirtti.

Normal durumda amaçlanan bir organizyon şekli nasıl olmalıdır ? sorusuna Tülin Hanım, bir işte bulunan bütün kişilerin ister cast ajansından ister yapım şirketinden ister de müşteri tarafından olsun iç içe çalışması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Casting sorumlularının baya yoğun bir şekilde çalıştığını ve günün her saatinde aranabilecek kişilermiş gibi davranılmasından da bütün konuşmacılar şikayetçiydi.

Türkiye’de işleyen mevcut düzene bakacak olursak, bir reklamdaki bir veya iki rol için cast ajanslarından en az 500 kişi ile görüşülmesi isteniliyor. Bu kişiler verilen briefe göre yönetmenlere sunulup seçilen en çok 20 kişi birebir görüşmelere davet edilip uygun görülen 1 veya daha fazla kişi seçiliyor. Seçilen kişiler PPM’lerde müşteri temsilcilerine sunulup müşteri temsilcileri uygun buldukları kişi ile yoluna devam ediyor veya yeni kişi bulmaları adına casting ajanslarına geri dönülüyor. Cast ajanslarına 2. Kez geri dönme işleminde süre ve kişi sıkıntısı yüzünden casting sorumluları bu süreci baya sancılı geçiriyor.

Cast ajanslarına gelen briefler konusunda bütün konuşmacılar nerdeyse aynı yere değiniyor. O da müşteri temsilcileri ile cast ajansları arasındaki güven sorunu. Müşteri temsilcileri genellikle brief verilen ürünü veya ürün sektörünü bile cast direktörü ile paylaşmıyor, bu yüzden de cast ajansları hiçbir zaman doğru castı bulamayacaklarını düşünüyor. Örneğin genelikle verilen yaş aralağının 20-50 yaş arası olmasının nedenini, yönetmenin veya müşterinin cast olarak kimi aradıklarını bilememelerinden ve bu yüzden geniş bir çalışma yapılmasının istendiğini düşünüyorlar.

Tülin Hanım, reklamlardaki en önemli şeyin izleyenlere doğru mesajı iletmek ve ürünü satın almaya çalıştırmak olduğunu dile getirdi. Eskiden daha çok sokaklardan cast bulmaya çalışılırken günümüzde daha çok sosyal medyadan bu cast açığının kapatıldığını, hatta Türkiye’den geliştirilmekte olan Scrop ile bir iş birliği içerisine de girildiğini belirtti. Bu sayede genç ve dinamik kişileri deneyimli kişilerle buluşturmanın ortaya çıkardığı güzelliğini tadabileceklerini dile getirdi.

Görsel; Kristal Elma, Casting Perde Arkası Paneli