Cannes Lions 1954’ten beri reklam ve yaratıcılık sektöründe çıtayı yükseltiyor ve trendleri en doğru şekilde uygulayan yaratıcı işleri ödüllendiriyor. Seçilen işler yeni yetişen yaratıcılara ilham veriyor. Sektörde çalışanlarınsa kendisine meydan okumasını ve kendini geliştirmesini sağlıyor. Her yıl çok fazla reklam yayınlanıyor fakat her iş Cannes Lions’dan ödül alacak kadar ses getirmiyor.
Bu sene Cannes Lions festivalinin 18-22 Hazıran tarihleri arasında 65.si düzenleniyor. Bigumigu olarak yine bu sene festivalden haberler paylaşacak ve sizlere olan biteni aktaracağız. Fakat festival başlamadan evvel son 10 yıla bir göz atmak ve yıllardır değişmeyen bazı önemli kategorilerde reklamların dili, tonu, sanat yönetimi nereden nereye gitmiş inceledik. Media, Film, Print & Publishing, Cyber, Promo & Activation ve Direct kategorilerinden sonra sıra Outdoor’da.
Son 10 Yılda Kimler Grand Prix Aldı?
2007: Nedbank “Power To The People
Güney Afrika’nın en fakir muhitlerinden birinde Nedbank ve ajans tasarladıkları açık hava panosundaki ilanla güneş enerjisi depolayıp okullara enerji dağıttı.
Reklam ajansı: Network BBDO
Reklamveren: Nedbank
2008: HBO “HBO Voyeur”
HBO “Voyeur” projesinde HBO’nun reklam ve pazarlama geçmişini görselleştirdi. Kullanıcılar, sekiz kurgusal New York dairesinde meydana gelen olayları görmeye davet edildi. Kampanyanın öne çıkan özelliği, 28 Haziran – 1 Temmuz arasında ve yine 5 – 8 Temmuz 2007 tarihleri arasında New York’ta Broome ve Ludlow sokakları üzerindeki bir binanın yan tarafındaki filmin beş dakikalık bir gösteriminin yapılması oldu. Filmin sitesi olan hbovoyeur.com da “Kimsenin izlemediğini düşündüklerinde insanların ne yaptıklarını görün” sloganıyla hazırlandı.
Reklam ajansı: BBDO, New York
Reklamveren: Home Box Office, Inc. / HBO
2009: The Zimbabwean “Trillion Dollar Campaign”
İngiltere ve Güney Afrika’da yayınlanan gazetenin satışlarını yükseltmek için yapılan kampanya, ülkenin durumu hakkında farkındalık yaratmak için afiş ve ilan panolarında bir reklam aracı olarak kullanıldı. Kampanyada değersizleşen paralar bir sanat ögesi ve eleştiri olarak bulunuyor.
Reklam ajansı: TBWA\Hunt\Lascaris Johannesburg
Reklamveren: The Zimbabwean Limited
2010: Andes “Teletransporter”
Arjantin menşeli marka Andes’in tanıtımı için yapılan kampanyanın çıkış noktası arkadaşlarınızla dışarı çıkmak istediğinizde ve sizin aramanızı bekleyen biri olduğunda rahatça konuşabileceğiniz bir kabin tasarladılar. Bu kabine girdiğinde kişiler kayıtlı seslerden birini açıp ortamın ahengini değiştirip mekanda değil de başka bir yerdeymiş gibi davranabildiler.
Reklam ajansı: Saatchi & Saatchi Argentina
Reklamveren: AB Inbev / Andes
2010: Diesel “Be Stupid”
“Be Stupid,” insanları hata yapmaya, saçma davranmaya ve hayatı daha farklı şekilde yaşamaya teşvik etti ve hem dijitalde hem de açık havada ilgi gördü.
Reklam ajansı: Anomaly
Reklamveren: Diesel
2011: Bing “Decode Jay-Z with Bing”
Bing’in tanıtımı için hazırlanan açık hava ilanlarında Jay-Z’nin biyografisini içeren 300’den fazla sayfa çalışıldı. Bu sayfalar farklı ilan panolarına yerleştirildi ve Jay-Z’nin büyüdüğü yerler, yaşadığı yerler hedeflendi.
Reklam ajansı: Droga5
Reklamveren: Microsoft / Bing
2012: Coca-Cola “#Cokehands”
Coca-Cola, Ogilvy & Mather Shanghai ile birlikte çalışarak Nisan 2012′de “Coke Hands” adlı açık hava minimal görsel kampanyasını gerçekleştirdi. Çin’deki otobüs durağı raketlerine yerleştirilen, markanın arkadaşlık ve paylaşma ruhunu taşıyan ikonik çalışma, Steve Jobs öldükten sonra silüetini Apple logosuna işleyen Jonathan Mak Long tarafından tasarlandı.
Reklam ajansı: Ogilvy & Mather Shanghai
Reklamveren: Coca-Cola Company / Coca-Cola
2012: Mercedes-Benz “The Invisible Drive”
“The Invisible Drive”, Almanya’daki yollara çıkan bir ortam kurulumu. Ajans, otomobilin görünmez olduğu yanılsamasını yaratmak için arabanın yanlarına yapıştırılmış bir kameradan görüntüleri görüntüleyen LED ışıklı sıfır emisyonlu bir F hücresi arabası yarattı. Otomobilin çevreye “görünmez” etkisini göstermesi gerekiyordu.
Reklam ajansı: Jung von Matt AG
Reklamveren: Daimler AG / Mercedes-Benz
2013: IBM “Smarter Ideas for Smarter Cities”
Şehir içinde kullanım kolaylığı sağlayacak şekilde açık hava panolarını ürün tasarımı gibi yeniden tasarlayan ajansın çıkış noktası akıllı şehirler için akıllı çözümler.
Reklam ajansı: Ogilvy Paris
Reklamveren: IBM
2014: ANZ Australia “ANZ GAYTMS”
ANZ Bankası, Sidney’de yapılacak gay festivaline dikkat çekmek için hazırladığı kampanyada; 10 ATM’sini farklı konseptlerde dekore ederek birer “GAYTM”e çevirmekle kalmamış bir de onlara isim vermiş. Parlak taşlarla hazırlanana “Hello Sailor”, bıyık desenli olana “Mo Town” ve dövme desenli olana “Pink Ink” denilmiş. Bu ATM’lerde işlem yapanlara da “Cash out and proud” yazılı fişler verilmiş.
Reklam ajansı: Whybin\TBWA Group
Reklamveren: Australia & New Zealand Banking Group / ANZBank
2015: Apple “World Gallery”
Apple’ın iddialı akıllı telefon modelleri iPhone 6s ve iPhone 6s Plus’ın geliştirilmiş kamera sensörü sayesinde yüksek kaliteli fotoğraflar çekebildiğini gözler önüne seren iPhone 6s World Gallery’de (iPhone 6s Dünya Galerisi), dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan 41 kişinin çektiği toplam 53 fotoğraf yer alıyor.
Reklam ajansı: TBWA\Media Arts Lab
Reklamveren: Apple Inc. / Apple
Apple World Gallery, 23 Nisan’da Çocuk Fotoğraflarıyla Renkleniyor
2016: DB Export “Brewtroleum – The Process”
Bira üretiminden arta kalanlarla biyoyakıt ürettiğini söyleyen marka “bir bira iç ve hayatı kurtar” söylemiyle açık hava ilanlarını paylaştı.
Reklam ajansı: Colenso BBDO Auckland
Reklamveren: DB Breweries Ltd. / DB Export
2017: State Street Global Advisors “Fearless Girl Arrives”
8 Mart Kadınlar Günü için, Amerika Birleşik Devletleri’nin finans merkezi Wall Street’te beklenmedik bir gerilla yerleştirme yapılmış ve bugüne kadar tazeliğini koruyarak konuşulmaya devam etmişti. Fearless Girl isimli heykel, 8 Mart sabahı Wall Street’in sembolüne dönüşmüş Charging Bull heykelinin tam karşısına konmuştu.
Reklam ajansı: McCann Worldgroup
Reklamveren: State Street Corporation
Fearless Girl Tek Gecede Üç Grand Prix Kazandı [Cannes Lions 2017]
2017: Twitter “What’s Happening”
Twitter’in içerisinde çözülen kampanyada fikrin ve uygulamasının basitliği tüm Cannes jürisini etkledi.
Reklamveren: Twitter
Görsel: Adforum, Bigumigu