Can dostlarımız evde yalnızken hep bir parçamız onlarla birlikte kalıyor. Pandemi süresince yalnız kalmamaya alışmış olan bu canlar, izolasyonun kalkmasıyla yokluğumuzu fazlasıyla hissedebilir ve psikolojik olarak derinden etkilenebilir. Evcil hayvanlara göz kulak olan gezici kamera VAVA Mobile Pet Cam gibi teknolojiler bu anlamda önemli destek sağlayabilir. DogPhone ise bu işi bir adım daha ileri götürerek dostunuzun size telefon edebilmesini sağlıyor.
Hayvanlara teknoloji üzerinden insanla etkileşimleri için daha fazla inisiyatif sağlamak
DogPhone, hayvan-bilgisayar etkileşimi konusunda uzman Dr. Ilyena Hirskyj-Douglas liderliğinde geliştirilmiş. Glasgow Üniversitesi’nden ve Aalto Üniversitesi’nden takım arkadaşlarıyla birlikte, insan ve hayvan arasında elektronik iletişim için “köpek interneti” niteliğinde bir cihaz yaratmışlar. Köpeklerin favori oyuncağı olmakta iddialı olan DogPhone, dostunuzun onu sallayarak sizi görüntülü arayabilmesine imkan tanıyor.
Dr Hirskyj-Douglas, bu teknolojiyi 10 yaşındaki labradoru Zack ile birlikte test etmiş. Zack’in oyuncak topunun içine bir hızlandırıcı (accelerator) saklamış. Topun içindeki hızlandırıcı, hareketi algıladığında Zack’in laptop üzerinden bir video görüşmesi başlatması için tetikleyici işlevini üstlenmiş.
Tahmin edeceğiniz üzere, bu aramaların çoğu yanlışlıkla yapılan aramalar olmuş. Hatta ilk testler sırasında, sistemin fazlasıyla hassas olduğu sonucuyla karşılaşmışlar. Öyle ki Zack’in oyuncak topunu yayına alıp uyuyakaldığı süre boyunca bile bu kazara aramalar devam etmiş.
Ancak ilk birkaç günden sonra Zack laptop ekranına koşup, Dr. Hirskyj-Douglas’a oyuncaklarını göstermeye başlamış. Bir hafta boyunca gerçekleştirilen son testte, Zack’in günde yaklaşık beş arama üzerinden toplam 35 arama yaptığını görülmüş.
Dr. Hirskyj-Douglas, aramaların birçoğu kazara yapılmış gibi görünse de Zack’e ekrandan çevreyi gösterdiğinde (örneğin bir restoran, bir metro istasyonu ya da bir caddenin görüntülerini paylaştığında) kulaklarını dikerek “ilgi gösterdiğini” belirtiyor. “Gördükleriyle kesinlikle ilgileniyordu… [ve] fiziksel olarak birlikteyken gösterdiği davranışların bazılarını sergiledi” diye ekliyor Dr. Hirskyj-Douglas.
Dr Hirskyj-Douglas ve ekibi, bunun gibi bir cihazın insanlar dış dünyaya döndükçe, evcil hayvanların ayrılık kaygılarını gidermelerine yardımcı olabileceğini söylüyor. İnsanların ve evcil hayvanların birbirlerinden uzaktayken etkileşime girmesine izin veren internete bağlı çok sayıda araç olsa da, bunların çoğu tek taraflı. Dolayısıyla yalnızca bir insanın inisiyatifiyle kurulan etkileşimlere imkan tanıyorlar.
Dr Hirskyj-Douglas amacını şöyle açıklıyor: “‘DogPhone’ ile yapmak istediğim şey, Zack’i, cihazlarla nasıl etkileşime gireceği üzerinde hiçbir seçeneği veya kontrolü olmadığı bir teknoloji ‘kullanıcısından’, aktif hale getirebileceği bir ‘kullanıcıya’ dönüştürmenin bir yolunu bulmaktı.
Görsel: unsplash