Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cafe Joyeux’den Down Sendromu Önyargılarına Kafa Tutan Animasyon Filmi

Cafe Joyeux’den Down Sendromu Önyargılarına Kafa Tutan Animasyon Filmi

Fransa’nın önde gelen kahve üreticisi ve kafe zinciri Cafe Joyeux, gerçek bir çalışanından esinlendiği animasyon filmi ile down sendromuna dair önyargıları ters yüz ediyor.

İsmini down sendromlu bireylerin sahip olduğu 47 kromozomdan ve ilk işine 47 yaşında başlayabilen kahramanımız Robert’tan alan ‘47’ isimli film, stop motion ve CG tekniklerinin karışımından oluşan nahif ve bir o kadar da etkili bir iş. Klick Health imzası taşıyan ve yönetmen koltuğunda Paulo Garcia ve Natalia Gouvea gibi isimlerin oturduğu bu şahane animasyon, bir yandan kalplere dokunurken bir yandan da down sendromlu bireylere yönelik önyargı ve zorbalıklara bambaşka bir yerden bakmamızı sağlıyor.

Gerçek bir Cafe Joyeux çalışanı olan Robert’in hikayesinden ilham alan filminin teması ve ana metaforu ‘deniz yolculuğu’. Filmde Robert’in gündelik hayatta göğüslemek zorunda kaldığı zorbalıkları ve dışlanma hissini alt etmek için cesurca çıktığı bir deniz yolculuğu sonucunda bir kıyıya ulaşmasını ve kendisini tüm süper güçleri ile kucaklayan Cafe Joyeux ile buluşmasını izliyoruz. Toplumsal izolasyon, hayata geç kalma hissi ve önyargının en sert hallerini izleyiciye incelikli şekilde aktaran animasyon, down sendromlu bireylerin hayata başlamaları için alan açılması gerektiğini ustaca vurguluyor. Ayrıca filmin sonunda, filmin stop motion bölümlerinde kullanılan proplarını görebileceğimiz tatlı bir kamera arkası kısmı da yer alıyor.

 

Görsel: Robert Joy / Youtube