BuzzFeed’in kurucularından ve CEO’su Jonah Peretti’nin 2013 SXSW konuşmasını Bigumigu’dan hatırlayanlar, medya devinin sosyal medyada bolca paylaşılan haberlerinin arkasındaki algoritmik mekanizmalardan da haberdardır. Peretti bu yıl yine festivalin anahtar sunumlarından birini yaptı ve SXSW’in en büyük venüsü olan Exhibit Hall 5‘ı ağzına kadar doldurmayı başardı.
Fotoğraf: Bigumigu
Kendisini, insanların bugünkü medya tüketim şekillerine (sosyal, mobil, video) odaklı küresel bir medya şirketi olarak tanımlayan BuzzFeed’in rakamları oldukça etkileyici.
– Aylık 200 milyon tekil ziyaretçi,
– Aylık 1 milyar video gösterimi,
– Tüm dünyada 900 çalışan.
BuzzFeed 2006’da kurulsa da büyük sıçramasını 2011’de yaptığı söylenebilir. Peretti de o yıl çok yüksek viral yayılım yakalayan Basset Hound cinsi köpeklerin koşuşu haberini göstererek başladı sunuma. Sonra da “Zor bir günü atlatmak için 13 adım” ve “Bu yıl insanlığa inancımızı perçinleyen 26 şey” gibi efsane BuzzFeed yazılarını hatırlattı. Bu yazılar inanılmaz trafik yakalamış BuzzFeed yazıları ama başka bir özellikleri daha var. Bu yazılarda çok güçlü bir ortak insanlık hissi var ve okuduğunuzda genellikle sevdiklerinizle paylaşmak istiyorsunuz. İşte Peretti’ye göre BuzzFeed için bu çok ama çok önemli. Hatta;
“Asla tıklama ve sayfa gösterimine odaklanmadık, başka bir insanla paylaşımı (içeriğin) çok daha fazla anlam taşıyor.” diyor Peretti.
Peki bu konuda neler yapıyorlar? Örneğin Los Angeles’ta BuzzFeed Motion Pictures adında bir stüdyo kurmuşlar. Aylık 1 milyar izlenmeye ulaşan video içerikler bugüne kadar 7,5 milyar kez izlenmiş. Bu videolara en iyi örnek, Bigumigu’da da geçtiğimiz yıl paylaştığımız “Çiftlerin garip kavga nedenleri” olarak gösterilebilir, zaten Peretti de sunumda bu videoyu izletti. Bu videonun çok güçlü bir “aynı biz!” damarını yakaladığını hemen farkedeceksiniz. Zaten videonun ana yayıldığı mecra olan Facebook’ta da video altındaki yorumlarda çiftlerin birbirlerini isimleriyle etiketlemesi, bu damarı yakalamanın bir sonucu. Facebook’ta yorumlarda insanlar birbirlerini etiketliyorsa içeriğiniz samimi bir insanlık durumunu yakalamış demektir.
Hayat kalitemizi artırma amacıyla ortaya çıkmış bir fikir olan BuzzFeed Life da misyonunu başarıyla yürüten bir BuzzFeed bölümü. Aylık 50 milyon tekil ziyaretçisi olan BuzzFeed Life sayfalarında tamamen BuzzFeed editörlerinin ve uzmanlarının oluşturduğu içerikleri bulmak mümkün. Life’ın “BuzzFeed Food Clean Eating Challange” projesi, insanları iki hafta boyunca sağlıklı beslenmeye davet ederken önerilen yemek tariflerini de BuzzFeed yemek editörleri bizzat hazırlamış. Projenin en büyük başarısı, katılan kullanıcıların tarifleri uygulayarak yaptıkları yemeklerin fotoğraflarını sosyal medyada paylaşması olmuş. Bir kullanıcıya içeriğinizden yola çıkarak yemek yaptırıp fotoğrafını paylaştırabilmeniz trafikten önemlidir diyor Peretti.
“İnternette paylaşmak anlamlı ama gerçek hayatta aksiyon çok daha anlamlı. Okuyucularınızın hayatında olumlu bir etki bırakmanın sorumluluğu.”
BuzzFeed News, şirketin bir başka başarılı kolu. Yerel bir muhabirinin uyanıklığıyla Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini bir Rus askerinin sosyal medyada paylaştığı coğrafi etiketli fotoğraf sayesinde ilk defa kanıtla haber yapmayı başaran BuzzFeed, Uber’in çalışanlarını gözetlediğini ortaya çıkartıp şirketin bu konuda bir açıklama yaparak yeni politikasını duyurmasına da sebep olmuş. Uber haberi ABD’nin 3 büyük gazetesinde (The New York Tİmes, The Washington Post, USA Today) manşet olmuş. BuzzFeed News’ün bir başka başarı hikayesi bizi de ayrıca ilgilendiriyor. Terör örgütü -eski adıyla- IŞİD’in Irak petrollerini nasıl Türkiye üzerinden kaçırarak gelir elde ettiğini bir BuzzFeed muhabirinin belgelemesi üzerine Türkiye’nin bu konuya eğilip sınır geçişini kapatmasını bir başarı olarak sundu Peretti.
“Haber, herhangi bir büyük medya şirketinde çok özel bir role sahip. Dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmak için büyük bir fırsat.”
BuzzFeed toplum yararına yarattığı bu etkilerle yetinmeyip daha büyük bir etki yaratmanın peşinde. Bunu yapmanın yolunun da büyük bir kurum inşa etmekten geçtiğini düşünüyorlar. Kurulduğundan beri banner ya da display reklam yayınlamayan BuzzFeed, markalara özel içerik projelerinin internette yaygın şekilde kullanıldığı ilk büyük medya organı olarak bu alanda öncü bir konumda. Geçtiğimiz yıl yaptıkları markalı projelerden Game of Thrones için olan “Game of Thrones’da nasıl öleceksiniz?” testi, 1 milyondan fazla gösterim elde etmiş. Friskies için yapılan “Dear Kitten” videosu ise 20 milyondan fazla kez izlenmiş durumda. BuzzFeed büyük bir kurum olma yolunda küresel hedeflerle de ilerliyor. Sitenin ABD dışından trafiği aylık 90 milyona (tekil ziyaretçi) ulaşmış. Güney Amerika’da, Avrupa’da, Hindistan’da ve Avustralta’da ofisleri bulunan BuzzFeed, tüm dünyada İngilizce olarak yayılan bir içeriğin farklı bir dile çevrilmesiyle yeniden viral dolaşıma girdiğini de gözlemleyebiliyor.
BuzzFeed BFF adlı ekibiyle internet sitesinin ötesine geçecek içerikler yaratmayı planlıyor. Bunun nedeni de, BuzzFeed’in sitesine trafik yaratmayı ana öncelik olarak görmemesi. Aşağıdaki örnekle daha iyi anlayacaksınız:
BuzzFeed’in ana trafik kaynağı olan 3 sosyal medya sitesinden aldığı tıklamalar yukardaki gibi. Fakat resmin bir başka boyutu daha var.
Bu grafikte de aynı sitelerde BuzzFeed’in içeriklerinin görüntülenme sayısını görüyoruz. BuzzFeed neredeyse diğer tüm büyük internet siteleri gibi site üzerinden reklam gösteriminden bir gelir elde etmediği için içeriğinin sosyal medyada görüntülenmesini de başarılı bir metrik olarak takip edebiliyor.
Bu modelde sosyal medya paylaşımlarından siteye trafik çekmenin ötesine geçmek mümkün, bunun yerine kullanıcıların akışlarına uygun içerikler paylaşmak öne çıkıyor.
Bunun sonucu olarak da içerik işinde yaygın model olan dikey entegrasyon yerine ağ entegrasyonu denilen bir sistemi hayata geçirmiş BuzzFeed.
Bu yeni sistemi de örneklerle açıkladı Peretti. İlk örnek Web üzerinden bulunan içeriklerle ilgili. Buna Peretti’nin örneği, sadece BuzzFeed’in değil, internet tarihinin en büyük viral içeriği olan “TheDress“. Toplam 40 postla 50 milyondan fazla ziyaretçiyi BuzzFeed’e çeken bu konuda sadece Facebook’taki tek bir post üzerinden 8,6 milyon gösterim elde edilmiş. BuzzFeed’in kendi ölçümlerine göre haberin yer aldığı tweet 975 bin kişiyi siteye çekerken, aynı tweet üzerindeki bağlantının Facebook’ta paylaşılmasıyla 339 bin gösterim daha kazanılmış.
Ağ entegrasyonu sisteminin ikinci ayağını oluşturan uygulama konusunda BuzzFeed’in örneği, yeni lanse ettikleri Cute or Not uygulaması. İnsanların evcil hayvan dostlarının fotoğraflarını paylaşıp oyladığı bu sosyal uygulama 300 bin kişi tarafından indirilmiş ve kullanıcıların 3’te 1’i toplam 310 bin fotoğraf yüklemiş platforma. Tıpkı Tinder gibi çalışan uygulamada 75 milyon kez fotoğraf kaydırma hareketi gerçekleştirilmiş.
Ağın yayınlama bölümündeyse, BuzzFeed’in kendi ürettiği içerikler yer alıyor. Sunumda buna verilen örnek, BuzzFeed’in Obama ile yaptığı video oldu. Bu video o kadar başarılı olmuş ki -verdiğim bağlantıda 50 milyon izlenme görünüyor- videonun içinden çıkan GIFler ayrıca viral olmuş.
Peretti’ye göre geleneksel medyanın en büyük sorunu, bu grafikte içeriğini yayınladıktan sonra düzgün bir veri ile geri dönüş alamamasında yatıyor. BuzzFeed’in sık sık bir TV kanalı açması fikri ortaya atılıyormış şirket dışından. Peretti, TV içeriğini üretmenin sorun olmadığını, ancak mevcut sistemde TV içeriğinin dijitale kıyasla neredeyse hiç değerli veri sunmaması yüzünden kullanılmak zorunda olunan ve artık zamanını doldurmak üzere olan prodüksiyon hiyerarşilerinin BuzzFeed’in dünyasına uygun olmadığını düşünüyor.
Peretti son olarak tüm bu paylaştığı bilgiler ışığında şirket misyonlarını şu iki slaytta açıkladı:
“İnternet, uygulamalar, yayınlanmış, geleneksel medya için soru: Sürdürülebilir bir iş modeli kurabilir miyiz? Her gün yeniden öğrenip daha iyi olabilir miyi? Yanıt evetse insanların BuzzFeed’i nerede bulduğunun bir önemi yok!”
Tüm sunumun özeti de bu şekilde yapıldı:
– Paylaşım anlamlı, etki yaratmak daha anlamlı
– Daha büyük bir etkiyi nasıl yaratırız?
** Büyük bir kurum inşa et
** Uluslararası ölçekte konumlan
** Daha yaygın ol
– BuzzFeed’in ağ entegrasyonu modeli, şirketin yaptığı her şeyden bilgi edinip öğrenmesini sağlıyor, içerik nerede yaşarsa yaşasın bu değişmiyor.
Manşet görseli: BuzzFeed, diğer tüm görseller: Bigumigu