Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Burning Man 2018’in Sanat Yerleştirmeleri

Burning Man 2018’in Sanat Yerleştirmeleri

Burning Man'in bu seneki konsepti I, Robot sadece Asimov'dan ibaret değil; günümüzde ve gelecekte olacak teknolojik hareketleri, okunacak yeni manifestoları da içeriyor.

Ardında hiçbir iz bırakmayan bir festival Burning Man. Sanki hiç yaşanmamış gibi yok oluyor bitişinde. Gerçek anlamda yaşanması gereken bir deneyim. Gidenler harikaydı diyor, anlatmaya çalışıyor ama hiçbir zaman o anı yaşamak kadar etkili olmuyor okunanlar.

Burning Man her sene bir tema belirliyor ve o temayı tüm festivale yayıyor. Bu senenin temasıyla “I, Robot”. Isaac Asimov’un hayal gücünden doğan I, Robot konsepti sadece bundan değil, günümüzde ve gelecekte meydana gelen ve gelecek teknolojik hareketleri, okunacak yeni manifestoları da içeriyor. Kocaman bir çölde farklı farklı alanlarda birçok sanat yerleştirmesi gerçekleşiyor. 25 Ağustos’ta başlayan etkinlik 3 Eylül’e kadar sürecek. İz bırakmama, radikal bir şekilde kendini ifade etme, yetenek gibi prensipleri olan etkinliğin toplamda 10 adet ilkesi mevcut.

İnsanlar burada bir ütopya yaşamayı amaçlayarak katılım gösteriyorlar. Her sektörden insan burada bir araya geliyor. Birçok farklı insan burada aralarında yeni bağlar kuruyorlar. Sanatçılarsa kendilerini dışavurup buranın temasına özgü eserler yaratıyorlar. Sonrasında da yok ediyorlar.

Bu seneki tapınağın adı Galaxian. 2400 adet ahşap üçgenden inşa edilen yapı çok hoş bir görüntüye sahip. Spiral bir yerleşime sahip olan Galaxian, kıvrak bir şekilde ortada birleşiyor ve göğe yükseliyor.

Burning Man’in insan şeklindeki dev heykeliyse bu sene IAMAI ekibine ait. Kocaman bir dev olan bu adam, Shingeki no Kyojin (Attack on Titans)’den fırlama duruyor.

Bir diğer yerleştirmeyse bir direğe geçirilmiş eski otomobil yerleştirmesi. Adeta şiş kebap gibi görünen bu yerleştirme, eski kültürlerdeki totemlerden etkilenerek günümüz endüstriyelleşmesine bir eleştiri getirmeyi amaçlıyor.

NASA’nın da bu sene etkinlikte bir alanı var. Gerçi kendisinin değil ama bir sanatçının ondan esinlenerek bir üretimi var. Bu sanatçı 100×100 metre alanında yer kaplayan bir uzay battaniyesi üretti. Bu battaniye gerçek bir milenyum gümüşü renginde. Üzerinde uzandığınızda uzayda gibi hissedecekseniz. Ya da Turist Ömer Uzay Yolu’nda gibi hissedeceksiniz, bilemiyoruz.

Burning Man, katılan herkes için gerçek bir deneyim alanı. Katılımcıların eğlendiklerine çokça eminim.

Robot as car and giant silver orb.

A post shared by Jessica Rose Yurasek (@missjessrose) on

A post shared by Ben Cormier (@bencormier.to) on

Burn your art

A post shared by @ tkpkmoco on

#burningman #burningman2018

A post shared by Alexander Zimin (@alzimin) on

Catbot

A post shared by Mike Alberghini (@shadowinkphoto) on

Man watching robot

A post shared by Mike Alberghini (@shadowinkphoto) on

A post shared by Mark Kohl (@mark_kohl) on

Görsel: IAMAI, Burning Man Journal, The Blanket