Yaşadığımız gezegene karşı hayallerimiz asla bitmiyor. Öyle hayaller kuruyoruz ki demirden, betondan devasa yığınlar yaratıyoruz. Yonta yonta doğanın şeklini değiştiriyoruz. Bir yerden alıp başka bir yere koyuyoruz. Ve bir bakmışız yerkürenin dört bir yanında insanlar kendilerine küçük dünyalar yaratmış. Görmediğimiz, bilmediğimiz şeyler hakkında ahkam kesmenin kolaylığıyla, çeşitli safsatalar da hayatımıza giriyor. Çin’deki herkes zıplasa ABD’de deprem olur, bunun en bilineni. Bir diğer örneği ise, bulunduğumuz yerden kazmaya başlayıp Dünya’nın öbür ucundan çıkmak. Artık bunu yapmak mümkün! Antipodes Map, fiziksel olarak başaramasak da coğrafi konumumuzun tam karşıtındaki noktayı çıkaran bir etkileşimli harita.
Kuzey yarı küredeyseniz muhtemelen denize düşeceksiniz
Kara parçalarının büyük çoğunluğu Kuzey yarı kürede bulunduğu için Antipodes Map üzerindeki denemelerin çoğu okyanuslara çıkıyor. Yaklaşık %75’i sularla kaplı olan bir gezegenden de aksini beklemek pek gerçekçi olmazdı. Fakat bunu deneyimlemek ve test etmek bile başlı başına bir beyin jimnastiği yaptırıyor.
Antipodes Map, internet sitelerinde geliştiricilerinden bahsetmiyor. Sadece bağış yapmak istenirse bir Bitcoin adresi bulunuyor. Ayrıca hizmetten kaçınmayıp ortadan katlayınca üst üste gelen şehirleri de listelemişler. Yani birbirleriyle tam olarak alt üst olan şehirler bir hayli az. Tam olarak veya neredeyse simetrik olan toplam 16 nokta var. 15 noktada ise büyük şehirler birbirinin simetriği olmaya çok yaklaşıyor.
Seville ve Malaga’nın diğer ucunda Auckland, Şanghay’ı diğer ucunda Buenos Aires, Peru’nun başkenti Lima’nın diğer ucunda Tayland’ın başkenti Bangkok var. Bu üç örnekten de görebileceğiniz gibi tüm buluşmalar Güney Amerika ile Doğu Asya ve Okyanusya ve Batı Avrupa arasında gerçekleşiyor. Güney yarı kürenin diğer büyük kara parçası Afrika ise tünelin sonunda Büyük Okyanus’u görüyor.
Antipodes Map‘in internet sitesi üzerinden dilediğiniz konumu seçip nereden çıkacağınıza bakabilirsiniz.
Görsel: Antipodes Map