Arjantin’de Erişilebilirlik Haftası için güçlerini birleştiren VML reklam ajansı ile engelli bireylerin hayata katılımını artırmayı amaçlayan sivil toplum kuruluşu Fundación Jean Maggi, “Monster Chair” (Canavar Sandalye) isimli özel bir tasarımı hayata geçirdi. Devasa tekerleklere sahip bu dikkat çekici sandalye, kentlerdeki engelli rampalarının araçlar tarafından sürekli engelleniyor olmasını ve bunun sonucu ortaya çıkan erişim sorunlarını görünür kılıyor. İsmindeki monster sözcüğüyle “monster truck” (arazi tipi aşırı büyük araçlar) kültürüne gönderme yapıyor.
Kampanya videosundaki açıklamalara göre son yıllarda bu sorun %70 oranında artmış ve engelli bireylerin hareket özgürlüğünü aşırı derecede kısıtlamaya başlamış. O nednele bu “büyük soruna” benzer şekilde “büyük bir çözüm” getirilmesi isteniyor. Eğer çözüm gelmezse engelli bir insanın kentlerde dolaşabilmesi, ancak böyle araçlarla mümkün olabilir.
Kampanya, abartılı bir tasarımla kamu yararı ve erişilebilirlik konusundaki farkındalığı artırmayı hedeflerken, şehirlerdeki araç park sorunlarının erişim üzerindeki etkisine dikkat çekiyor.
“Böyle bir sandalyeye gerek olmamalı!”
Videonun finalinde böyle dev bir sandalyenin var olmaması, buna gerek kalmaması gerektiği açıklanıyor. “Bir gün böyle bir şeyin yapılmayacağından emin olmamıza yardım edin” cümlesinin ardından video finalde #DoNotBlockTheRamps (engelli rampalarını bloke etmeyin) etiketiyle kapanışı yapıyor.
Mart 2026’da yayınlanan kampanya; tasarım, deneyimsel etkinlik ve film alanlarını kapsayan bir medya çalışması olarak öne çıkıyor. VML’nin paylaşımında, “Monster Chair, rampaların sürekli engellenmesi ve şehirlerdeki erişilebilirlik eksikliğini gözler önüne seren cesur ve abartılı bir yaratım” ifadeleri kullanılmış.
Aşağıdaki kampanya da ilginizi çekebilir.
Engelli Otoparkını İşgal Edenleri Vazgeçiren Ses: Engellenemeyen Anons
Künye:






