Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bu Görseli Paylaştınız, Peki Kaynağını Belirttiniz mi?

Bu Görseli Paylaştınız, Peki Kaynağını Belirttiniz mi?

IMGembed, hazırladığı raporla görsel paylaşımlarında suistimal edilen noktalara işaret edip söz konusu sorunları ve çözümleri tartışıyor.

Yakın zamanda yapılan bu çalışma medyada denk geldiğimiz yazıları okumadan paylaşabildiğimizi ortaya çıkarmıştı. Çevrim içi görsel kullanımına yeni bir standart getirmeyi amaçlayan IMGembed  ise internetteki görsel paylaşım davranışlarımıza farklı bir noktadan dikkat çekiyor. Konu üzerine hazırladıkları rapora göre, görsel paylaşımlarımızın %85’ten fazlasını kaynak belirtmeden paylaşıyoruz ve bu da görselin kaynağının meşrulaştırılmasını engelleyip görsel sahiplerini, yaratıcılarını ve yayıncıları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Olumsuz etkilerin ana nedenleri olarak görsel hırsızlığı, davalar, piyasa karmaşası, zamanın kısıtlılığı, telif haklarının baltalanması, alınan riskin dikkate alınmaması gibi unsurlar gösteriliyor. 

Görsel lisanslamanın yaşadığımız zamanın dinamiklerine göre çok geri kaldığını eski ve yeni görsel edinme modellerini kıyaslayarak veren raporda konuyla ilgili sundukları çözüm önerilerini de bulabilirsiniz.  

Raporun önerdiği çözümler bir yana, bu konunun üzerine hatırlaması değişik olacak bir başka bigumigu haberi ise içerdiği fotoğrafların gündeme gelmesini biraz da internette anonim olarak yayılmasına borçlu olan “İstanbul’da Mekan Mahremiyetinin İhlali ve Teşhiri: Gerilimli Bir Tarihçe ve 41 Fotoğraf” adlı tasarım kitabı.

Özellikle böyle bir konusu olan haberde kullandığımız görselin kaynağını belirtmememiz olmazdı. Haberdeki görsel aynı zamanda haberin kaynağı da olan PetaPixel‘den alınmıştır. Ana görsel IMGembed’in Twitter görselidir.

Kaynak