Web sayfalarına ve bloglara gerçek-zamanlı analiz hizmeti veren Chartbeat’in viral içerik sitesi Upworthy’e yönelik son araştırmasına göre, bir içeriğin (haber, yazı vs.) sosyal medyada çok paylaşılması onun çok okunduğunun garantisini vermiyor.
Önceden Twitter üzerinde yapılan bir araştırma, herhangi bir bağlantı (link) içeren tweetin paylaşılma oranıyla söz konusu bağlantılara tıklanma oranı arasında hiçbir ilişki bulamamıştı. Hatta ciddi miktardaki çok retweet edilen bu tarz tweetlerde bulunan bağlantılara tıklama oranının oldukça düşük olduğu görülmüştü.
Chartbeat’in çevrim içi güncel gelişmeler ve kültür dergisi Slate’e ve benzer sitelere yaptığı analizin sonuçları da kişilerin buralardaki yazıların çoğu zaman tümünü görmeden (okumadan demiyorum) paylaştıklarını ortaya çıkarmıştı. Bu sonuçlar da yazının tweetlenme oranıyla kişinin sitedeki yazının sonuna kadar yaptığı kaydırma hareketinin(scrolling) oranını kıyaslamasına dayanıyordu.
Upworthy için yapılan çalışmada yazıların sosyal paylaşımlarıyla gerçekten okunmasının arasında bir ilişki bulunamadığını açıklandı. Çalışma daha çok tweetlere odaklı yapılmış olsa da Facebook’taki paylaşımlarda da benzer bir tablo görülebileceği tahmin ediliyor. Chartbeat’in baş veri bilimcisi Josh Schwartz, bir yazı hakkında atılan tweet sayısıyla yazıya giden trafiğin yoğunluğu arasında bir ilişki olsa da hakkında çok tweet atılanlarla çok okunanların birbiriyle ilişkisi olmadığını söyledi.
Sosyal medyadaki ilgili tweetlerin ve beğenilerin çokluğunun içeriğin tutulduğunun göstergesi olduğunu düşünenler için şaşırtıcı görünen bu sonuç aslında biraz da olağan. Gün geçtikçe karşımıza çıkanı tam anlamıyla okumayı bırakıp göz gezdirip geçmeye başladığımız bir dünyada, tweet ve beğeni bolluğuna güvenmek bazen pek akıllıca bir yaklaşım olmayabiliyor. Bu sonuca yönelik daha olası nedenler arasına retweet edilen tweetin gerekli bilgiyi barındırdığından ayrıca bağlantıya tıklama ihtiyacında bulunmamamız, sosyal medyaya daha çok mobil olarak girmemiz ve bu yüzden de sayfalara bakmayı biraz es geçebildiğimizi de dahil edebiliriz.
Sonuçlar daha birçok neden çerçevesinde tartışılabilir. Kritik nokta, kişilerin yazılanı çizileni gerçekten okuduğundan nasıl emin olunabileceği. Upworthy için yapılan çalışmada yazıların sosyal paylaşımlarıyla gerçekten okunmasının arasında bir ilişki bulunamadığı açıklandı.
Artık kullanıcıların sayfayla ne kadar ilgili olduğunu dert edinme ön plandayken, bu araştırmanın üstüne Upworthy kullandığı tıklanma sayısı, video oynatma, sayfayı kaydırma yoğunluğu (scroll depth) ve diğer metriklerin arasına “attention minutes” (dikkat dakikaları) adlı yeni bir metrik kattı. Bu metrik kullanıcıların hem sitedeki her bir parçaya hem de genel olarak siteye aktif olarak ne kadar dikkat verdiğini ölçüyor.
“Watchability” (İzlenilebilirlik) olarak da niteledikleri bu yeni metriği kendi anlatımlarıyla buradan daha iyi tanıyabilirsiniz. Bu metrikten diğer medya firmalarının yararlanması için önümüzdeki aylarda metriğin kaynak kodu dahil olmak üzere nasıl uygulandığına dair detayları paylaşacaklar.
*Görseller: flipboard.com, referralcandy.com, adviceinteractivegroup.com