Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
British Museum’un Sanal Gerçekliğe Özel İlk Etkinliği

British Museum’un Sanal Gerçekliğe Özel İlk Etkinliği

British Museum sanal gerçekliğe yönelik ilk hafta sonu etkinliğinde bronz çağından birkaç nesneye yer veriyor.

British Museum hafta sonu müze ziyaretçilerini ilk sanal gerçeklik etkinliğiyle buluşturacak. Bronz çağı döneminden kalan bazı eserlerin dijital yorumlamaları üç boyutlu başlıklar, tabletler ve yansıtılan geniş, kubbeli bir ev aracılığıyla sergilenecek.

M.Ö. 1500 ila M.Ö. 1350 arasından kalan Beaune kaması, yakın zamanda keşfedilen çamurla kaplanmış altın ve Fransız bir doktora öğrencisi tarafından bilezik olduğu tahmin edilen Sussex halkaları bu kapsamda sergilenecek üç nesne.

Serginin küratörü Neil Wilkin nesnelerin sanal hallerini orijinal konumlarına yerleştirerek ziyaretçilere her birini farklı şekilde deneyimleme fırsatı sunacak. Sussex halkalarının bilezik dışında pelerin/palto tutturucusu olabileceği tahminini yapan küratör, ziyaretçileri halkaların kopyasını yapmaya teşvik edip ne işe yaradığına dair onların da fikirlerini isteyecek.

Üç boyutlu nesneler dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce katılımcının müzedeki örnekleri modelleme aşamasına teklif edilmesiyle (Micropasts Project) ortaya çıkmış. Yanıp sönen ateş, çatırdama ve ışık parıltıları gibi efektlere sahip sanal gerçeklik etkinliğinin alt yapısıysa Soluis Heritage şirketi tarafından hazırlanmış. Kültürel miras değerindeki kalıntılara dijital görselleştirme uygulayan Londra’daki şirket, bir akıllı telefonla cardboard eklentisinin tarihin demokratikleşmesinde ne kadar söz sahibi olabileceğini gösteriyor.

4000 yıllık müzenin ana binasındaki etkinlikte Samsung Gear VR cihazları kullanılacak. Ana binanın bodrum katı da 2009 yılından beri Samsung Digital Discovery Center’ına ev sahipliği yapıyor.

A Samsung Gear VR headset at the British Museum

Görseller: The Guardian, britishmuseum.org