Dünya genelinde yükselen doğaya dönüş eğilimiyle birlikte doğal malzemelere odaklanan sanatçılara da daha sık rastlamaya başladık. Natalie Ciccoricco Nesting adlı nakış serisinde, soyut geometrik kompozisyonları ağaç parçaları ve taşlarla tamamlayarak bunun en güzel örneklerinden birini vermişti. Kanadalı sanatçı Raku Inoue ise doğada kendiliğinden dökülmüş yaprakları toplayarak kolaj böcekler yaratıyor. Inoue ayrıca tehlike altındaki türleri de yapraklarla tasvir ederek etkileyici bir çalışmaya imza atmıştı. Nihayet Cihan da doğa yürüyüşlerinde topladığı tohum, ağaç kabuğu, dal, kurumuş çiçek gibi malzemelerle Jungle Dudes adlı şirin mi şirin karakterler yaratıyor. Şimdi ise bu türden malzemelerle çalışan Bridget Beth Collins var sırada.
Bridget Beth Collins namıdiğer “çiçek perisi”
Bridget Beth Collins’in sosyal medyadaki paylaşımlarına göz attığınızda, çiçeklerin yalnızca sanatının değil hayatının önemli bir parçası olduğunu görüyorsunuz. Resimlerinin yanı sıra Midsommar filmindeki aksesuarları anımsatan çiçekten taçlar da yapıyor. Kendini de bir “çiçek perisi” olarak tarif ediyor. Collins’in çalışmalarında ağırlıklı olarak yaprakları, dalları ve taşları boya gibi kullanarak resimler ürettiği görülüyor.
Sanatçı, yazılımcı eşi ve 3 çocuğuyla birlikte Seattle’da tavşan deliğine benzettikleri ve The Burrow (tavşan çukuru) adını verdikleri bir yazlıkta yaşıyor. Hemen hemen tüm malzemelerini yaşadığı çevredeki kaldırımlardan, çayırlardan ve ormanlardan topluyor. Malzemeleri kağıt üzerine yerleştirerek çeşitli kompoziyonlar yaratıyor ve bu kompozisyonları fotoğraflayarak ölümsüzleştiriyor.
Çiçekleri koparmadan da çiçek yapraklarıyla çalışan sanatçılar var
Bridget Beth Collins’in çalışmalarının güzelliğini inkar edemeyiz. Öte yandan kendisine bazı eleştirilerim olacak ve “çiçek dalında güzeldir” demeden geçemeyeceğim. Klişe ama gerçek bu. Tüm bu güzel çiçekler ve bitkiler birer canlı ve doğayı gerçekten seven insanların vazoya koymak, taç yapmak ya da benzer nedenlerle bir çiçeği dalından koparmaya vicdanının el vermeyeceğine inanıyorum. Bu sahici sevgiyi ve saygıyı başka doğal malzemeler kullanan sanatçılarda net olarak görebilirsiniz. Örneğin Raku Inoue, çiçekleri dalından koparmak yerine yağmur ve rüzgar gibi etkenlerle yere dökülen yaprakları topluyor. Nihayet Cihan da aynı şekilde orman tabanında bulduğu kurumuş malzemeleri toplayarak üretim yapıyor. Gıda veya medikal amaçlı olarak bitkileri dalından koparmaya lafım yok. Ama bu tür hayati nedenlerin dışında, canlı bir bitkiye kıymak doğa sevgisiyle örtüşmüyor bence. Yanılıyor muyum, siz ne dersiniz?
Collins çalışmalarını kısa bir süre önce Flora Forager ABC adlı bir çocuk kitabı olarak yayınlamış. Yeni çalışmalarını internet sitesi ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram