Takas ekonomisi büyümeyi hak eden ve geleceği olmasını arzuladığım bir ekonomi. Tabii ki hiçbir zaman çoğunluğun kullanacağı bir değer olamayacak ama bazı kesimler arasında kullanılabilecek belki. Sanat, takas ekonomisinin kullanılabileceği alanlardan gibi geliyor bana. Sanata biçilen anlam çok kişiselken onu parayla satın almaktansa yine kendiniz için anlamı olan bir şeyle değiştirmeniz daha doğru olmaz mıydı sizce de? GSD&M ajansının yaratıcı yönetmeni Jeffrey Butterworth de takasın sanat için keyifli bir yöntem olduğunu düşünüyor ve ArterBarter projesini hayata geçiriyor.
Bu Resimlerin Karşılığı Ne Verirsen Ama Para Hariç
Reklam sektöründe çalışanların sektör dışında bir şeyle ilgilenmesi çokça görülen bir durum. Jeffrey de yaratıcı yönetmenliğin dışında kişisel hayatında resim yapan biri. Yıllar içerisinde reklamcının çizdiği resim ve tablolar yığınla evinde bir köşede birikmeye başlıyor ve Jeffrey bunlarla ne yapacağını bilemiyor. Bunları satıp bunlardan para kazanmak da istemediği için aklına bir fikir geliyor. Neden bu resimleri bir şeyle takas etmesin? Böylece aklına bu ticaret fikri düştü Jeffrey’nin.
ArterBarter bir internet sitesi ve Jeffrey’nin tüm eserlerini oradan takasa açtığı bir platform. Ağustos 2017’de açılan ArterBarter’da şimdiye dek 40 eser değiş tokuş etmiş sanatçı. Mesela “Advice from My Transgender Dad” isimli eserin karşılığında 250 dolar değerinde üç çanta almış. Ya da “Hustle Hard” isimli eserininin karşılığında bir Macallan 12 Scotch ve ev WiFi sistemi kazanmış. Güzel takaslar yapmış anlayacağınız. Olay da şöyle işliyor: siz esere teklif yapıyorsunuz ve teklif için verilen süre dolduğunda sanatçı teklifler içerisinden en beğendiğini seçiyor. Sonra alan mutlu veren mutlu.
Tatlı bir site ve fikir olmuş ArterBarter. Teklif vermeseniz dahi zevkle takip edebileceğiniz bir site olmuş. ArterBarter’ı sadece kendi sitesinden değil ayrıca Instagram’dan da takipleyebilirsiniz.
Görsel: ArterBarter, YouTube