Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Fotoğrafçının 3B Baskı ile Gerçeğe Dönüşen Rüya Kamerası

Bir Fotoğrafçının 3B Baskı ile Gerçeğe Dönüşen Rüya Kamerası

K-Pan; Paul Kohlhaussen tarafından yaratılmış, farklı kameraların farklı özelliklerinden ilham alan, kendin yap bir panaromik bir kamera.

Londra’da yaşayan fotoğrafçı Paul Kohlhaussen, bütçesi son teknoloji kameralara yetmeyince kendisi bir kamera yapmaya karar veriyor. 3 farklı kameranın özellikleriyle donatarak yarattığı hayallerinin kamerasını 3b baskı platformu 3D Hubs‘ın desteğiyle gerçeğe dönüştürdü. Şimdi ise projesini Kickstarter  üzerinden fonlamaya açarak daha fazla fotoğrafçıya bu kiti ulaştırmayı amaçlıyor..

Kohlhaussen’in K-Pan ismini taşıyan fotoğraf makinesi; orta ölçekli formatta Mamiya 7’nin kompaktlığından, panoramik boyut için artık üretilmeyen Hasselblad XPan’dan  ve 5.000 doların üzerindeki fiyatıyla Leica M serisinden ilham alıyor. Ortaya çıkansa standard orta formattan daha büyük negatifler çekebilen bir makine.

K-Pan; film ile çekmeyi seven, dev negatiflerden hoşlanan fotoğrafçılara hız ve sağlamlık sunan panoramik bir fotoğraf makinesi. Hafif ve küçük olduğu için seyahat eden fotoğrafçılar için de iyi bir seçim. Ancak en en önemli özelliği, fotoğrafçının ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilebilen modüler bir yapı sunması. Ek özellik ve aksesuarlar için bir açık kaynak platformu geliştirilerek kullanıcıların istedikleri eklentiyi kendilerinin 3b baskı teknolojisinden faydalanarak üretmesi hedefleniyor. Yani, telefonu takacağınız bir parça mı lazım? Buyrun diyor, Kohlhaussen, kendiniz baskı alın ya da site üzerinden sipariş edin, biz basılmışını yollayalım.  İşin mantığı böyle. Ancak, makinenin kalitesinin bozulmaması ve işlevini kaybetmemesi için ana gövdenin kendileri tarafından üretilmesini tercih ediyorlar.

Kameranın nasıl yapılacağına gelirsek. K-Pan; sağlam ve hafif  bir malzeme olan SLS nylon ile üretilen gri gövde ve çoğu lens ile uyumlu bir lens yuvası olarak iki parçalı bir kit olarak geliyor. Kohlhaussen işin optik kısmına girmeyi tercih etmediğinden kendi 4×5 lensinizle kullanmanızı öneriyor. Hatta kamerasını da kendisinin Schneider Kreuznach 90mm Super Angulon lensinin özelliklere göre oluşturduğunu belirtiyor. Ancak kamera piyasadaki çoğu 4×5 lens ile uyumlu. Siz parçaları aldıktan sonra lensinizle birleştirerek hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Dilerseniz, üzerini kendi zevkinize göre kişileştiriyorsunuz. İşin kendin-yap doğasının bir parçası olarak insanların makineyi nasıl kişiselleştirdiğini görmek de ayrı bir eğlence.

Makine, 120 mm’lik filmle 5 adet 6×14 cm fotoğraf çekiyor. Odak mekanizması bulunmuyor, dolayısıyla odak sonsuza ayarlı geliyor. Ancak, isterseniz kameranın içerisinde yerleştirebileceğiniz ayraçlar yardımıyla odağı lense yaklaştırabiliyorsunuz.  Böylece portre veya natürmort çekim de yapabiliyorsunuz. Makinede vizör yok, çekmek istediğiniz şeye doğru yönelterek ve açıyı değiştirerek çekim yapıyorsunuz. Ama açık kaynak yapısı, bunun da geliştirilmeye açık olduğu anlamına geliyor.

K-Pan; özellikle mimari, manzara ve hava fotoğrafları çekenler için ekonomik bir alternatif. Analog fotoğrafa geçmek isteyip kendine uygun fiyatlı bir makine bulamayanlar için iyi bir seçenek. Kickstarter kampanyasından aranan fon da süre de yarılanmış. Proje başarıya ulaşırsa teslimat 2018 Mart’ında.

 

K-Pan ile çekilmiş fotoğraflara örnekler:

Görsel: Kickstarter