Hayal gücünü ve bilgisini basit bir mekanizma oluşturmak için kullanan matematik öğretmeni Yosuke Ikeda, 3B baskıyla bilyeleri hipnotize bir şekilde hareket ettirebilen manuel bir makine yarattı. Japon öğretmenin kaleidoscope (kaleydoskop) adını verdiği bu mekanizma, karışık gibi gözüken sade sistemi ile bilyeleri sistematik bir şekilde döndürerek hipnotize edici hareketler yaratıyor.
M. C. Escher’in merdivenlerini andıran kaleydoskop mekanizması
Mekanizma ilk bakışta Hollandalı ressam ve grafik sanatçısı Maurits Cornelis Escher’in eserlerinde kullandığı ve nereye inip çıktığı belli olmayan merdivenlere benziyor. Escher’in, Relativity (Görelilik) eserindeki merdivenlerde olduğu gibi Yosuke Ikeda’nın kaleydoskopunda da parçalar içe içe geçiyor. Birbirleri içerisinde harekete başlaması ile birlikte düzeneğin içerisinde yer alan bilyeler de harekete geçiyor. Ikeda, bilyelerin düzenli ve ritmik bir şekilde hareket ettiği sisteme Marble Machine Kaleidoscope ismini veriyor.
Mekanizma aslında iki adımlı basit bir sisteme dayalı. Makinenin her parçasının adım yüksekliği kendisinden bir sonra gelecek basmaktan yüksek ama aşağı yönlü eğimli olacak şekilde tasarlanmış. Böylelikle her yukarı kaldırışta veya aşağı indirişte bilye ikinci basamağa geçmek için hareket etmek durumunda kalıyor. Bir sonraki basamak, bilyeler alt seviyedeyken onları engelleyen bir duvar vazifesi görüyor. Yukarı yönlü hareket başlayınca engel de kalkmış oluyor. Twitter’da kame404 isimli kullanıcı da sistemin nasıl çalıştığını gösteren kısa bir animasyon paylaştı.
池田洋介さん(@ikeikey)のビー玉装置が面白かったのでBlenderで再現してみた。ずっと見てられる。 pic.twitter.com/Y6ZR3vgmO3
— kame404 (@kame404) June 8, 2020
Hiptonik etkiye sahip silindirik kaleydoskop tek çarklı siteminin yanı sıra ikili, üçlü ve dörtlü sistemde de kullanılabiliyor. Her bir silindirdeki tümsek ve tepe sayısı aynı kalmak koşulu ile bu sayısı istenilen oranda artırılabiliyor.
Yosuke Ikeda, manuel kaleydoskopun 3B yazıcıyla yazdırılmak isteyenler için hazırlamış olduğu dosyaları da paylaştı.
Görsel: YouTube