Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bilyeler için Parkurları Bulunan Bakırdan Heykeller

Bilyeler için Parkurları Bulunan Bakırdan Heykeller

Jon Hayden, LittleBall Creations isimli hesap üzerinden bilyeler için tasarlanmış parkurları bulunan lehimlenmiş bakır teller kullanarak yaptığı heykelleri paylaşıyor.

İngiltere’nin Southampton kentinde yaşayan tasarımcı Jon Hayden, mobilyalar ve ufak heykeller tasarlıyor. LittleBall Creations isimli YouTube hesabında ise bakır teller kullanarak çeşitli tarzlarda heykelcikler tasarlıyor. Bu heykellerin içinde ise bilyeler için oluşturulmuş yollar bulunuyor. Yerçekiminin de yardımıyla hareket eden bilyeler labirent benzeri parkurlar üzerinden bakır heykelciklerin içinde yolculuğa çıkıyor.

Aynı zamanda baş döndüren birer makine olan bakır heykeller

Lehimlenmiş bakır teller kullanarak girdaplar rampalar ve çeşitli parkurlar yaratan tasarımcı kimi zaman bu düzenek için ufak bir motor yardımıyla mekanik bir tasarım hazırlıyor kimi zaman ise sadece yerçekiminin gücünü kullanarak bilyeleri harekete geçiriyor. Bakırdan heykellerin boyutlarına göre küçük renkli bilyeler ya da daha büyük boyutlarla bilyeler bu heykellerin içindeki parkura yerleştiriliyor.

Bilyelerin heykelin içine bırakılacağı noktadan geçeceği yollara kadar her bir adım detaylıca ölçülüp hesaplanıyor. Bu hesapların ardından tüm labirent mekanizması tek tek lehimleniyor. Bu şekilde düşünüldüğü zaman her bir heykelin yapım aşamasının ne denli karmaşık ve zaman alıcı bir süreç olduğu daha net anlaşılıyor. Jon Hayden, hesabın açıklama bölümünde geri dönüşüme önem verdiğini ve el yapımı ürünlerinde çoğunlukla geri dönüştürülmüş malzemeler kullandığını söylüyor.

The Wallace & Gromit animasyonundaki roketten ilham alan mekanik heykelinin yanı sıra baykuş ya da penguen gibi çeşitli hayvanların görünüşlerinden ilham alan tasarımlar ya da tamamıyla bir labirenti andıran üç boyutlu mekanizmalar lehimli bakır teller ile oluşturuluyor. Tasarımcı YouTube hesabından yayınladığı Marble Machine Medley başlıklı son videoda şimdiye kadar yapmış olduğu heykellerden minik bir derleme sunuyor.

 

Görsel: YouTube