Günün büyük bir kısmı yanıt alamayacağımız konuşmaları yapmakla geçiyor. Yolda sinirlendiğimiz sürücüyle, bozuk yayın yapan televizyonla, toplu taşımada karşılaştığımız kötü bir olayla, kedi köpek gibi diğer canlarla, ocaktaki yanan yemekle, bozulan teknolojik cihazla ve daha pek çok olay ile monolog kuruyoruz. Bu tepkileri özellikle sinirlendiğimizde dışa vuruyoruz. Fakat bize yanıt vermedikleri için çözüm de sunamıyorlar. Serçe parmağımızı çarptığımız koltuk bize dönüp “Dikkatsiz yürüyordun. Önüne baksana.” demiyor. Kediler ismini sorduğumuzda dönüp de yanıt veremiyor. Bunları bilmemize rağmen biz soru sormaya devam ediyoruz.
2011 yılında akıllı telefon pazarının hakim iki markası Apple ve Google ses ile kontrol edilebilen kendi arayüzlerini geliştirdi. Siri ve Voice Search isimli bu arayüzler kişisel asistan unvanı ile hayatımıza katılarak bizleri monologların dışına çıkarmayı amaçladı. Bizi tanıyan, sesimizi bilen ve bizimle iletişim kuran bu asistanlar tanıtıldığı ilk günden bu yana farklı bir yere sahip oldu. Bu teknolojiler kimi zaman anlaşamadığımız için sorunlar yaratan kimi zaman da zeka pırıltısı ile verdiği yanıtlarla bizi eğlendirdi. Bir insana söylerken pek çok kez düşüneceğimiz cümleleri tek seferde ağzımızdan aldı bu uygulamalar. “Seni seviyorum.” derken tereddüt etmek yerine vereceği yanıtın heyecanıydı ağır basan duygu.
Bu teknolojiler gelişirken önünde her zaman büyük engeller vardı. Farklı dil destekleri, aynı kelimenin farklı telaffuzlarına hakim olmak, diyalog içinde yer alan zamirlerin aidiyetini kavramak ve argo kültüre karşı hazırlıklı olmak dijital bilincin en büyük sınavları arasındaydı. Ses tanıma sistemleri de tıpkı ilk cep telefonlarından günümüz akıllı telefonlarına doğru yaşanan süreç gibi kendini geliştirdi ve insan zekasına karşı daha donanımlı hale geldi. Bu teknolojiler tanıtıldığı dönemde kusursuz olarak hava durumu gibi genel geçer bilgileri söylerken günümüzde markalara özel olarak geliştirilebilir hale geldi. Domino’s Pizza’nın uygun geliştirdiği uygulama telefonunuzla konuşarak sipariş vermenizi sağlıyor.
Google, bu teknolojinin geçmişini ve geleceğini arkasında yatan bilim ile birlikte nasıl ilerlediğini açıklayan bir kısa film hazırladı. Bu filmde insan davranışlarının nasıl değiştiği gözlemleniyor. Bunun yanında insanın kendini doğaya ve teknolojiye açıklama çabasını ve ürettiği çözümleri sadelikle açıklıyor.
Görsel; Youtube