Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bilete Ne Kadar Ödeyeceğinize Konserden Sonra Karar Verin

Bilete Ne Kadar Ödeyeceğinize Konserden Sonra Karar Verin

İspanya'da bir konser organizasyon şirketinin geliştirdiği yeni modelde konser bittikten sonra bilet fiyatına karar veriliyor.

Justin Timberlake’in son albümünü internetten müzik dinleme servislerinde ücretsiz olarak dinletmesinin satışlarına nasıl yansıdığını ve satış rekorları kırdığını yazmıştık. Ama sonuç yine rekor bir satışın bile müzisyene cüzi miktarlar dışında bir gelir getirmeyeceği yönünde; o nedenle de müzik endüstrisi için tek çare konserler. Gençler için konser biletine ayrılan para bütçeyi her zaman sarsmıştır, bilet fiyatları da böyle bir gerçek yokmuş gibi gün geçtikçe artıyor; tabii sebebi de endüstrinin son kalesi olarak kalması olabilir.
Hayranı oldukları grupların konser biletlerini satın alamayanlar için İspanyol etkinlik organizasyon şirketi Caravana de Emerxencia şöyle bir sistem geliştirmiş: konser biletine ne kadar vereceğinize konseri izledikten sonra çıkışta karar veriyorsunuz.
4 Nisanda, yani bugün Santiago’da gerçekleşecek ve Skarallaos, Chotokoeu, Skarnivals ve Swingdigentes olmak üzere 4 grubun çalacağı konserde katılımcılar konser bittikten sonra istedikleri kadar para ödeyecekler biletlerine.
İşe yarayıp yaramayacağının grubun/müzisyenin hedef kitlesinin demografik yapısıyla alakalı olacağını düşünüyorum, her müzisyenin kitlesi için sonuçları değişecektir. Tabii hangi ülkede ve kültürde gerçekleşeceği de önemli bu modelin, tamamen oturmuş bir müzik kültürü ve ödeme sistemi olarak yerleşmedikçe.
Bu kültürü ilk Radiohead, 2007 yılında hepimizi şok ederek getirmişti, In Rainbows albümlerini kendi resmi sitesinden dijital olarak indirmeye ve karşılığında istediğiniz miktarda ödeme yapmanıza müsade etmişti. Dijital dünyanın getirdiklerini erken kabul edip uygulamakta Nine Inch Nails ve RadIohead hep öncü olmuştur. RadIohead’in bu girişiminin sonuçlarını paylaşmak gerekirse;
1 ay dolmadan 12 milyon kişi albümü indirmeye saldırdı.
In Rainbows’taki 10 şarkıyı indiren 5 kişiden 3 tanesi hiç ödeme yapmadı. Yani indirenlerin %62’sı kuruş bile vermedi.
İngiltere dinleyicilerinin her biri ortalama 2.24 pound ödedi.
Amerika’da dinleyiciler ortalama 2.98 pound’tan biraz fazla ödedi. %12’sı ise Amerikalıların, 3.90 ile 5.80 pound arasında ödedi. (ComScore sonuçlarıdır)