Justin Timberlake her anlamda müzik endüstrisini eline almış durumda, NSYNC zamanındaki o toy çocuk gitti yerine ne yaptığını çok iyi bilen MySpace’le masaya oturmuş iş adamıyla müzisyen karışımı bir profil geldi. Yeni albümü The 20/20 Experince’la ilgili ilginç durum ise müzik endüstrisine vermiş olduğu ders. Albüm Nielsen SoundScan raporlarına göre geçtiğimiz hafta 980.000 sattı ki bu sayı Timberlake’in plak şirketi RCA’in hedeflemiş olduğu sayıdan %63 daha fazla kopya anlamına geliyor. Buradaki asıl konu albümün ücretsiz olarak internetten dinlenebiliyor olması.
Birçok dev müzisyen ve grubun hala Rdio ve Spotify gibi internetten müzik dinleme servislerinde albümleri yok, örneğin The Beatles’ı Spotify’da bulamazsınız, AC/DC’yi de. Coldplay 2011’de Mylo Xyloto çıktığında Spotify’a albümü koymayı aylarca reddedip iTunes ve Amazon’un mp3 mağazasını seçmişti. Timberlake ise 20/20’yi her yerden ücretsiz dinlemeyi mümkün kıldı. Geçtiğimiz hafta Rdio’da en çok dinlenen 10 şarkının 6’sı bu albümden çıktı, Spotify’da albüm 7.7 milyon kez dilendi ki bu da Spotify tarihindeki en popüler albüm kılıyor 20/20’yi. Üstüne iTunes’daki önceden sipariş edilme ve en hızlı satılmada 1. sıraya yerleşti tarihteki. Çünkü iTunes’ta da 20/20 yayınlanmadan 1 hafta önce plak şirketi RCA albümün tamamını ücretsiz akışa koymuştu.
2011 yılından bu yana albümlerdeki şarkıların yalnızca bir kısmı iTunes üzerinden dinletiliyor zaten. Dijital müzik analisti Mark Mulligan, şirketlerin albümleri internetten müzik dinleme platformlarının içinden yine de albüm indirilenlere bırakmasının biraz ironik olduğunu söylüyor, sebebi için de belirttiği iTunes’un 400 milyon aktif kayıtlı kredi kartına sahip kullanıcısı varken Spotify’in bundan uzak olduğu.
Her anlamda internetten müzik dinleme servisleri geleneksel radyonun önüne geçti, çünkü dinleyicilere albümü satın almadan önce karar verebilmeleri için imkan tanıyor, bunu da cep telefonları ile yapabiliyorlar. İnternetten ücretsiz dinletme de plak şirketlerinin pazarlama stratejilerinin bir parçası haline geldi bu durumda. Ama zamanla internetten ücretsiz dinlemek mp3’ün tamamen yerini alacak ki bu İsveç’te gerçekleşti bile. Amerika ve Avrupa için ise hala yolu var. Yine de Spotify gibi paralı üyelik ya da reklam destekli internetten müzik dinleme servislerinin cirosu geçtiğimiz yılla kıyaslanınca 360 milyon dolardan 571 milyon dolara çıktı.
Evet albüm satışı ve müzik endüstrisinin geleceği internetten müzik dinleme servislerinde ama bunu tamamen devraldıklarında da ortaya çıkacak büyük problem müzisyenlere çok az para ödemeleri. Pandora hatrı sayılır oranda müzisyenlere haklarını vereceğini söylese de Spotify her dinlemeye yarım cent’ten az veriyor. Yani 7.7 milyon dinlenmesine rağmen 20/20, Timberlake bundan 32.000 dolar kazandı, ki bu komik bir durum.