Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [7 Haziran]

Bigumigu Pazar Gazetesi [7 Haziran]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Kardashian ailesinin üvey babası ve bir dönemin popüler atleti kimliğiyle bildiğimiz Bruce Jenner’ın cinsiyet değiştirip hayatına Caitlyn Jenner olarak devam etmesi ve beraberinde gösterilen tepkiler haftanın en fazla odak çeken konuların başında geliyordu.

Apple’ın önümüzdeki hafta beklenen dev etkinliği öncesinde bazı ürünlerini tanıtması, Yahoo’nun birtakım hizmetlerini devre dışı bırakması, Shia LaBeouf’un Central Saint Martins öğrencileriyle çektiği yeşil ekran görüntülerinden birinin haftanın en öne çıkan viral içeriğine dönmesi, Björk’ün sanal gerçeklik destekli müzik videosunun YouTube’da yayınlanması, Enrique Iglesias’ın drone kazası, Godzilla’ya Japonya tarafından resmi vatandaşlık ve turizm elçiliği verilmesi haftaya dair ilk etapta akıllarda kalan gelişmeler arasındaydı.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; pazarlama, popüler kültür, uluslararası gündem gibi başlıkları da unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

  • İngiliz yapımcı ve remix sanatçısı Jamie xx ilk solo albümü In Colour’ı yayınladı. İngiliz grup The XX’in üçte biri olan sanatçı, daha önce de Gil Scott-Heron ile birlikte remix albümü olan We’re New Here’ı yayınlamıştı. Özenle hazırlanmış altyapılarıyla albümü anılar arasında bir yolculuk olarak tanımlanıyor. Şarkılardan kestiği parçalar (“sample”) ve üzerine kurguladığı harmoniyle birlikte elektronik müzikte kendi çizgisini yaratan sanatçılar arasında yer alıyor.
  • Elektronik dans müziği sahnesinin yaratıcı projeleriyle ve yapımcı kimliğiyle öne çıkan ismi Diplo’nun yan projelerinden biri olan Major Lazer’ın 3. albümü Peace Is the Mission da bu haftanın dikkat çeken albümleri arasında. Önceki albümünde yer alan “Jet Blue Jet” ve “Watch Out For This (Bumaye)” ile dikkat çeken Major Lazer’ın yeni albümünün çıkış parçası ise “Lean On”.
  • Güçlü sesiyle yaşatmak istediği duyguları dinleyiciye aktarabilen Florence Welsh grubuyla birlikte üçüncü stüdyo albümü How Big, How Blue, How Beautiful’ı yayınladı. Florence and the Machine, kadın vokallerin yaşattığı naif duygu bütünlüğünü layığıyla yansıtan gruplar arasında yer alıyor. Son albümlerinde de çizgilerini koruyup bu geleneği bozmuyor.

spotify%3Aalbum%3A0AVPusXNzK1jWwefBiPJ5I

Dizi ve Sinema

  • Arrested Development yapımcısının yaptığı açıklamaya göre, dizinin yeni sezonu 2016 ortasında Netflix üzerinden yayınlanacak. Netflix’in özel yapım portföyünü genişletmek istemesi de bu birlikteliği destekleyen en önemli sebepler arasında.
  • Bu hafta televizyon dünyasının en çok konuşulan olayı Game of Thrones’un sekizinci bölümü oldu. Bölümün sonundaki sahnenin kitapta bu kadar detaylı bahsedilmemesi ve diziye özel olması kitap ile dizi arasındaki bağı sorgulattı. Aynı zamanda sahne üzerine birçok eğlenceli içerik üretildi.
  • Bölümde oynayan Wilding’ler arasında Atlanta’lı metal grubu Mastadon’un üyeleri de bulunuyordu.

Görsel: Spin

  • Disney, 1940 yapımı kült animasyon filmi Fantasia’nın “Night on Bald Mountain” hikayesini gerçek oyuncularla uzun metraj film olarak yeniden çekecek.
  • Pixar’ın yeni animasyon filmi “The Good Dinosaur”un ilk fragmanı yayınlandı. Dinozorları yok eden meteor dünyaya çarpmayıp teğet geçseydi, neler olurdu; sorusuyla doğan film, bir insan ile bir dinozorun hikayesini işleyecek.
  • “Mad Max: Fury Road” hayranları Amazon’da satılan gri spreylere akın etti. Filmde savaş çocuklarının ölmeden önce spreyi ağızlarına sıkıp Valhalla’ya gideceğini söylemesi hayranların da ürün sayfasına aynı soruyu sormasına neden oldu. Amazon yetkilileri de ürünün sıkça sorulan sorular bölümünde bu soruları eğlenceli bir dille yanıtladı.

Görsel: Amazon

  • Sony’nin hacklenmesini konu alan belgesel projesinin 2013 Oscar adayı The Square belgeselinin ekibi tarafından çekileceği duyuruldu. Belgeselin, Guardians of Peace adlı hackerlar tarafından 24 Kasım’da gerçekleştirilen vaka adına ortaya atılan alternatif teorileri ele alması bekleniyor.
  • Mart ayında Leonard Nimoy hakkında bir belgesel projesi hazırladıklarını duyuran efsanevi oyuncunun oğlu Adam Nimoy, “For the Love of Spock” adlı proje için 600 bin dolar hedefiyle Kickstarter kampanyası başlattı.

Oyun

  • Lego Worlds, Minecraft’ın sunduğu yaratıcı ve ucu açık dünyasına rakip olmaya hazırlanıyor. Legolarla sıfırdan dünya yaratabildiğimiz oyun, Steam üzerinde erken erişime açıldı.
  • Video oyunları dünyasının en büyük hayallerinden birisi olan oyunu indirip kurmak yerine çevrim içi sunucular üzerinden oynamayı GameFly gerçeğe dönüştürüyor. Tıpkı Netflix, Spotify gibi internet üzerinden akış ile oyunları kiralayıp oynamayı sağlayacak. Ücret politikası ise aylık yedi oyun için 6,99 dolar, 16 oyun içinse 9,99 dolar.
  • Şişli Etfal Hastanesinin koridorunda tuvalet ihtiyacını gidermesiyle internette ünlenen teyzenin hikayesi mobil oyuna taşındı. Google Play’den ücretsiz indirebileceğiniz “Sıçan Teyze : Şişli Etfal” isimli oyun, kimseye çaktırmadan tuvaletini bırakmak üzerine kurulu bir parodi.
  • Nintendo World Championships’in yaklaşmasıyla Nintendo Pokemon, NES Zapper, Dr. Mario, Mario/Sonic hayranlarını sevindirecek yeni oyunları barındıran sürpriz videosunu paylaştı.

Google

  • Google, servislerinin gizlilik ve güvenlik ayarlarını tek bir merkezde topladı. Hesabım bağlantısı üzerinden tarama geçmişinden YouTube izleme ayarlarına kadar tüm servislerin denetimi yapılabiliyor.
  • Maps’in gerçek zamanlı toplu taşıma ve araç bilgilerini paylaşma özelliği altı yeni bölgede hizmet vermeye başladı. Birleşik Krallık, Hollanda, Budapeşte, Chicago, San Francisco ve Seattle’da bundan sonra otobüs saatleri ve durak bilgileri hakkında detaylı bilgi yer alacak.
  • Google, Ağustos ayında yeni yayınlayacağı Street View uygulamasıyla 360 derece kamera desteği sunacak. Böylece Maps ve Street View servislerini birbirinden ayıracak olan Google, 360 derece görüntü desteğini sanal gerçeklikten öteye taşıyor.
  • Google derin öğrenme algoritması kullanarak fotoğraflarda bulunan yemeklerin kalori hesabını yapan IM2Calories yazılımının patentini aldı. Henüz araştırma aşamasında değerlendirdikleri teknoloji hakkında belli bir ürün fikri olmasa da teknoloji devi önemli bir ihtiyaca hizmet edebileceklerinin farkında.
  • Twitter’ın bünyesine Vine ve Periscope’u kazandıran kurumsal geliştirme direktörü Jessica Verrilli, kariyerine Google Ventures yatırım ekibi ortağı olarak devam edeceğini duyurdu.

Apple

  • Apple 8 – 12 Haziran’da gerçekleşecek Dünya Geliştiriciler Konferansı’nı beklemeden sunacağı akıllı ev ürünlerini tanıttı.
  • Akıllı ev ürünlerinin kontrolünü ve iletişimini Siri üstleniyor. Işık kontrolü, termostat gibi ürünlerden evin geneline yayılacak HomeKit araçları için şu anda iki şirketin ürünleri bulunuyor. Temmuz ayında ise üç şirket daha ürünlerini pazara sunacak.
  • Apple’ın gelecek hafta müzik akış servisi Apple Music adına detaylar vermesi beklenirken bu hafta ise Drake’e yenilenmiş iTunes Radio bünyesinde DJ’lik yapması için 19 milyon dolarlık teklifte bulunması konuşuldu. Teknoloji devinin Pharrell Williams ve David Guetta ile de yollarını birleştirmek için görüşme sürecinde olduğu söylenildi.

Microsoft

  • Microsoft Windows 10 işletim sisteminin piyasaya çıkış tarihi için 29 Temmuz’u gösterdi. İşletim sistemi 111 dil seçeneğiyle 190 ülkede etkin olacak.
  • Microsoft’un kullanıcılarına kesintisiz internet hizmeti vereceği küresel internet ağı Microsoft Wifi projesinin bilgileri sızdı. İnternet sitesi üzerinde bulunan bilgiler Twitter kullanıcısı h0x0d tarafından fark edilmesiyle yayılmaya başladı.
  • İnternet sitesi kısa süre sonra güncellenirken projenin dünyanın her yerinde mobil ve bilgisayar üzerinden sorunsuz bağlantı sağlayacağı bilgisi elde edildi.

Teknoloji Devleri

  • Samsung üst düzey strateji yöneticisi Samsung Pay ile Google’ın Android Pay adlı ödeme sistemi arasında ufak bir farkın olduğunu dile getirerek iki sistemin bir arada kullanılabileceğini de ekledi. Android Pay’in yakın alan iletişimi okuyucuları kapsamında geçerli olması Samsung Pay’in ise eski manyetik şeritli kart teknolojisiyle de çalışabilmesi bahsettiği fark oldu.
  • Yahoo Haziran ayında Maps uygulamasına son vereceğini duyururken eski Apple ürünlerinin e-mail, rehber gibi bazı Yahoo hizmetlerini desteklemeyeceğini de ekledi. Yahoo’nun belli ülkelerde sonlandıracağı hizmetler arasında Yahoo Movies, Yahoo Music, Yahoo TV ve Yahoo Autos da bulunuyor.
  • Amazon 10 dolardan ucuz ve 8 kilonun altındaki teslimatları ABD’deki müşterilerine bedava ulaştırmaya başladı. Makyaj malzemeleri, telefon aksesuarları, kulaklıklar bu anlamda bahsi geçebilecek ürünlerden bazıları.

Drone

  • Enrique Iglesias geçtiğimiz pazar akşamı Tijuana, Meksika’da verdiği konser sırasında sahnede uçan drone’u yakalayıp seyircileri çekmek isterken parmağını kesti. Kısa bir ara ve ilk müdahaleden sonra konserine devam etti.
  • Kendi kanıyla tişörtüne kalp çizen sanatçının parmağındaki his kaybı tamamen iyileşemeyebilir.

Görsel:Twitter, Dikshi

  • NASA ve Verizon, drone’ların şehir içindeki seyir ve irtifa bilgilerini takip etmek için baz istasyonlarını kullanacak. Drone’ların kullanıldığı alanlar, uçuş izni, çekim izni gibi konular tartışma yaratmaya devam ederken bu tip bir takip sistemiyle yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
  • Bu hafta drone karşıtı eylem olarak öne çıkan iki olay yaşandı. İlki Lucky 7 Drones isimli şirketten iki kişinin yeni aldıkları 1.350 dolarlık DJI Phantom 3’nin test uçuşu sırasında yaşandı. Sakin ve boş bir alanda drone’u test için havalandırırken oradan geçen bir vatandaş drone’un üzerine yürüyüp tişörtünü sallayıp “Bunlar yasal değil” diyerek drone’u yere vurdu.

https://www.youtube.com/watch?v=TgPaJHBMIeU

  • İkinci olay ise New York’taki bir binada çıkan yangını söndürmeye gelen itfaiye ekiplerinin görüntüsünü alırken yaşandı. John Thompson yangına ve söndürme çalışmalarına dair havadan görüntü almak istedi. 13 dakikalık uçuşunun 12. dakikasında itfaiye ekipleri drone’u fark edip bir anda hortumla su sıkmaya başladı. Son anda manevra yapan Thompson, drone’un zarar görmesini engelledi.

Bilim

  • Massachusetts General Hospital’da Harald Ott tarafından yürütülen çalışmayla bir fare kolu tamamen laboratuvar ortamında, sıfırdan geliştirildi. Çalışma böylece akciğer, kalp gibi organlardan sonra kol, bacak ve el gibi uzuvların laboratuvar ortamında geliştirilebileceğini ispatladı.
  • US San Diego araştırmacılarının geliştirdiği bilgisayar görüş algoritması 5-18 yaş arasındaki kişilerin yüz ifadelerinden yaşadıkları acıyı seviyelere ayrıştırarak ortaya koydu.
  • MIT mühendislerinin geliştirdiği Çita isimli robot, 45 santimetre yüksekliğindeki engellerin üzerinden atlayabiliyor. Gerçek zamanlı ve üç aşamalı algoritma kullanan robot, sensörlerle engeli algılayıp zıplama sırasında bacaklarının konumunu hesaplıyor.


Görsel: Giphy

  • Tokyo Üniversitesi’ndeki JSK Laboratory’de geliştirilen HRP-2 isimli robot, nesneleri kendi faydasına kullanmayı öğrenebiliyor. Yapılan son deneyde farklı ağırlıklardaki nesnelerin yerini değiştirmesi isteniyor. Belirli bir ağırlıktan sonra omuzlarıyla itemeyeceğini gören HRP-2, sırtını yaslayarak ittirmeye başlıyor.
  • MIT kendi kendine katlanabilen robot çalışmalarına yürümek dışında yüzme, bir yığının arasından geçme, hafif yükleri taşıma, eğim tırmanma gibi becerileri gösterip asetonla ayrışarak kaybolan minyatür origami robotları ekledi.

Uluslararası Gündem/Politika

  • ABD Senatosu, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin vatandaşları gözetleme hakkını sınırlayan USA Freedom Act tasarısını geçirdi. Böylelikle toplu veri toplamak yerine dış güç ve/veya terör örgütüyle ilişiği olan belli bir kişi veya araç üzerine şirketlerden veri edinmek gibi daha sınırlı yetkiye sahip olacak.
  • FBI’ın otuzdan fazla şehirdeki uçuşları gözetlemek amacıyla en az 13 paravan şirket kullandığı ortaya çıktı.
  • ABD hükümetinin personel ofisi Çin hükümetiyle bağlantısı olan hackerlar tarafından yıl içinde ikinci kez saldırıya uğradı. Saldırı sonucu dört milyondan fazla çalışan verisinin tehlikeye düştüğü söylendi.
  • FIFA Başkanı Sepp Blatter, ABD’de yürütülen bir savcılık operasyonu sonucunda istifa etti. Yedisi üst düzey yetkili olmak üzere 14 kişiyi kapsayan soruşturma, Dünya Kupası’na ev sahipliği, başkanlık seçimleri ve yayın hakları konularında rüşvet aldığı iddiasıyla açılmıştı.
  • Enerjisini güneşten karşılayarak dünya turu atan Solar Impulse, rekor denemesi sırasında kötü hava koşulları nedeniyle tur yarıda kesildi. 120 saat aralıksız uçarak Hawaii’ye ulaşması beklenirken uçak, Japonya’nın Nagoya kentine iniş yaptı.
  • Amerika’da bir genç, sevgilisine evlenme teklifinde bulunmak için ilginç bir yol seçti. Yol üstünde uğradığı McDonald’s’ta tavuklu sandviçinin üzerine yüzük saklayıp bu şekilde eklenme teklif etmeyi planlamıştı; fakat yüzükle karşılaşan sevgilisinin tepkisiyle beraber tüm beklentileri suya düştü.

Dijital Yaşam

  • SpaceX dünyaya uydu üzerinden internet bağlantısı sağlamak için Federal İletişim Kurulu’na başvuruda bulundu. Google’ın Project Loon’u ve Facebook’un güneş enerjili internet drone’larından sonra bu alanda çalışma yürüten üçüncü şirket oldu.
  • Disney, Avengers ve Star Wars gibi serilerini çocukların oyun alanına taşıyor. Playmation ile çocuklar Iron Man gibi giyinip interaktif olarak akıllı figürlere karşı oynayabilecek. Disney, Playmation ile sevilen serilerinin marka değerini arttırarak çocuklara fiziksel etkileşim sunmayı amaçlıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=SXFz5tUDY38

  • Instagram’ın çıplaklık gerekçesiyle yasakladığı içerikler arasında son olarak elektronik yapımcı Arca’ya ait, amorfizm örneği olarak sayılabilecek çıplak kadın içeren dijital sanat parçası vardı.
  • Arnold Schwarzenegger’in Snapchat hesabı sosyal medya iletişiminde yaratıcı bir örnek olarak dikkat çekiyor. Aktör ve politikacı Schwarzenegger’in hesabı vücut geliştirme videoları ve emojilerle renkli bir dünya sunuyor.

Görsel: Snapchat

Pazarlama

  • Uber, herkesin herhangi bir nedenle araç yolculuğuna ihtiyaç duyacağını hatırlatan yeni reklam filmini, “beş yılda 311 şehir” notuyla, sadece YouTube hesabı ve blogu üzerinden yayınladı.

  • Pantolonlu takım ekolünün ABD’deki bir numaralı temsilcisi olarak sayılabilen Hilary Clinton’ın başkanlık seçimleriyle birlikte resmi websitesinde sattığı tişörtler bu durumu da yansıtıyordu. Pantolon takımın üst kısmını taklit eden tişörtler “Everyday Pantsuit Tee” adı altında 30 dolara satılıyor.
  • Yaratıcı yönetmen Jason Sperling, dikkatin kısırlaştığı dönemde müşteri sadakatini sürdürecek pazarlama taktiklerini içerecek kitabına ait sayfaları 25 Haziran’dan itibaren Instagram üzerinden yayınlayacak.
  • Norwegian Air Shuttle bağlantı adresi uçak, slot makinesi ve uçan para emojilerinden oluşan bir internet sitesi hazırladı ve Instagram üzerinden minik bir yarışma düzenledi. Emojilerden oluşan linke erişebilenler ise Kopenhag’dan Las Vegas’a direkt uçuşların başladığı müjdesiyle karşılaştı.
  • Bu alternatif iletişim yöntemiyle Norwegian Air Shuttle, hedef kitleyi tanıyıp onlara uygun deneysel çalışmalar yaptığını belirtiyor. Emojilerden internet sitesi yapan bir önceki marka da Coca-Cola olmuştu.
  • Samsung Galaxy S6 adına Leo Burnett Belçika, kablosuz şarj etme özelliğini artık kullanmaya gerek kalmayacak şarj kablolarından oluşturdukları koltuk ve hamaklarla ortaya koydu.

    Görsel: The Inspiration Room

  • AXA Sigorta, alkolün sebep olduğu trafik kazalarına karşı bilinci arttırmak için Meksika’da kazadan hurdaya dönmüş araç camlarından bardak yaptı ve barlarda sergiledi. Kazayı, kaza nedenini ve kaza bilgilerini içeren metinlerle birlikte yer alan bardaklar alkollü araç kullanmama konusunda çarpıcı bir farkındalık yarattı.
  • Meksikalı şeytan çağırma ayini olarak yayılan Charlie Charlie Challenge, Vine kullanıcıları arasında fenomen oldu. İki kalemi çapraz koyup “Charlie Charlie orada mısın?” dendiğinde kalemin hareket etmesi mit haline geldi. Daha sonrasındaysa bu mitin bu yaz vizyona girecek olan The Gallows filminin viral kampanyası olduğu ortaya çıktı.
  • KFC, ürünleri hakkında karalama kampanyası yaptığı gerekçesiyle Çin menşeli üç şirkete dava açtı. İddiaya göre bu üç şirket WeChat üzerinden KFC’nin genetiği değiştirilmiş altı kanatlı sekiz bacaklı tavuklar yetiştirdiği dedikodusunu yayıyor.
  • Head&Shoulders, Avrupa basketbolunun en iyi dört takımının yer aldığı Euroleague finalinin gelişmelerini Twitter üzerinden basketbolseverlere gerçek zamanlı ulaştırdı.
  • Brezilya’daki CNA isimli bir dil okulu “Hello Pizza” projesiyle öğrencilerinin, Kaliforniya’daki bir pizzacıya telefonla gelen siparişleri almasını sağladı. Doğrudan pratik imkanı sunan kampanya, sipariş verenlerin de öğrencilerle konuştuğu süre boyunca artan indirimler kazanmasını sağladı. Böylece iki tarafın da kazançlı olduğu bir projeye imza atıldı.
  • Güney Afrika’daki Safari Link isimli bir turizm şirketi yayınladığı reklam filmiyle internetin vazgeçilmezi kedi videolarıyla Star Wars’un ışın kılıçlarını birleştirdi. Işık kılıcıyla savaşan aslanlar filmi FCB Cape Town imzasını taşıyor.
  • El Comercio, iki sesli program teknolojisini kullanarak interaktif bir televizyon reklamı hazırladı. Bir tarafta siyasetçilerin söylemleri yer alırken diğer tarafta gerçekte söylemek istedikleri seslendirildi.
  • Terre des Hommes, yeni kampanyasında Kenya’da yaşayan 12 yaşındaki Amani’nin hayatını, yaşadığı şiddeti ve istismarı 360 derecede ve sanal gerçeklikle gösterdi. İzleyicisi odanın içine konumlandırırken hiçbir şey yapamamasıyla Amani’nin ve birçok çocuğun yaşadığı şiddet ve istismara karşı gerçekten harekete geçmemizi tetikliyor.
  • FCB Brezilya, Nivea için çocuklara güneş kremi kullanma alışkanlığını kazandırmak amacıyla kremsiz olduğunda güneşin altında kızaran oyuncak bebekler tasarladı.
  • Fransız temizlik ürünü markası Spontex temizlik gücünün simgesi olarak bembeyaz bir Twitter hesabıyla kullanıcıların karşısına çıktı. Kullanıcılar görsellere tıklayarak her birinde farklı bir mesaj buldu.
  • Ogilvy & Mather Berlin, enerji içeceği Powerade için kişileri tırmanma, yumruk atma gibi çeşitli kas çalıştırma hareketlerine yönelten açıkhava reklam panoları hazırladı.
  • Conill Saatchi&Saatchi ise Arjantinli iç giyim markası Jane Pain’e yönelik iç çamaşırlarını diz, dirsek, omuz gibi bölgelere giydirerek göz yanıltan “In The Right Place” adlı kampanyaya imza attı.

Sosyal Ağlar / Hizmetler / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook, satış ve pazarlama departmanlarından oluşan Paris ofisine yapay zeka laboratuvar kuruyor. Avrupa’nın sahip olduğu yetenek potansiyelinden faydalanmak isteyen Facebook’un bu laboratuvarında 12 araştırmacı çalışacak.
  • Facebook, düşük donanımlı akıllı telefonlar için Facebook Lite uygulamasını yayınladı. Uygulama düşük sistem gereksinimiyle birlikte bildirimler, mesajlaşma, haber kaynağı, arkadaşlık istekleri gibi temel Facebook işlevlerini yerine getiriyor.
  • Twitter başlattığı Official Partner Program insiyatifiyle markaların platformdaki kampanyalarını ölçüp yönetebilecekleri ve pazarlama analizi araçlarını kullanabilecekleri sadece yüksek kaliteli çözümler sunacak. Program kapsamında IBM Twitter’ın çözüm ortağı oldu.
  • Instagram doğrudan cevaplı reklamlar özelliğiyle kullanıcının paylaşım içeriğini satın alma, indirme, içeriğe kaydolma gibi ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde özelliğin denemesi başlayacak. Reklam verenlerin gelecek yıl demografik bilgi ve ilgi alanları üzerinden kullanıcılara ulaşabileceği ve kendilerine ait kullanıcı verisini platform dışına çekebileceği de not edildi.
  • Geçtiğimiz hafta Android uygulamasını yayınlayan Periscope, bu hafta da iOS ayağında iki büyük güncelleme yaptı. Eklenen harita ile canlı yayınları konumlarına göre filtrelenebiliyor. Böylece dünya gündemini etkileyen önemli olaylara ulaşmak kolaylaştı. Aynı zamanda dil seçeneklerine Türkçe dahil 29 dil eklendi.
  • Tumblr, içeriğinin büyük kısmını oluşturan GIF’leri gönderi sırasında kullanmak için kısa yol ekledi. Gönderi ekranında açılan GIF arama sayfasıyla Tumblr üzerindeki GIF’ler kolayca metin içine yerleştirilebiliyor.

Görsel: Tumblr Staff

  • Satın alma tuşunu kapsamına alacak sosyal ağlar arasına Pinterest de katıldı. İlk etapta ABD’de yaşayanların mobil iOS cihazlarından yararlanabileceği özelliğin henüz modeli tanıtılırken, platform üzerinden satış sürecini hızlandırmak amacındaki şirketlerin talepleri de alınmaya başlandı.
  • WordPress platformun en yoğun olduğu gün ve saatleri gösterebilen yeni analiz aracı Insights’ı tanıttı. Eski paylaşımlar ve detaylara ait eski istatistikleri de içeren Posting Activity de, içerdiği takvim benzeri infografikle kullanıcının en çok paylaşım yaptığı zamanları görselleştiriyor.
  • Netflix hafta içinde şovların öncesi ve sonrasında reklam gösterimini test etti. Sadece öne çıkan şovların tanıtımı için kullanacağı üçüncü şahıslara ait reklamları barındırmayacağını ve reklamları görmeme gibi seçeneklerin olabileceği belirtildi. Test aşamasına maruz kalan kullanıcıların birçoğu ise yazdıkları tweetlerle reklamların platforma gelme ihtimalini hoşgöremeyeceklerini yansıttı. Görsel: Twitter
  • Business Insider teknoloji muhabiri ise uçuş modunda kablosuz internet üzerinden Netflix ayarında bedava video akış hizmeti veren Delta Studio mobil uygulamasını öne çıkardı.
  • Vimeo aylık abonelik seçeneğiyle yaratıcıların içeriklerine abone olabilme imkanını kazandırdı. Söz konusu imkan yaratıcıların içeriklerine belli bir bölge, ülke ya da dünya çapında abone kazandırırken yaratıcıların ifşa niteliğinde bölümler, abonelere özel içerikler gibi seçenekler sunmasını da sağlıyor. Abonelik sisteminden gelen gelirin %90’ı da yaratıcıya kalıyor.
  • Mart ayında çıkardığı YouTube for Artists ile müzisyenlerin gelirini arttırmayı amaçlayan YouTube, son olarak yayınladığı analiz aracıyla hem resmi hem de hayranları tarafından yüklenen kaynaklar üzerinden dünya çapındaki hayranlarına dair istatistik tutmalarını sağlıyor.
  • BuzzFeed, çevrim içi topluluğunu genişletmek için BuzzKeepers projesini duyurdu. Şu an sadece Amerika’da yaşayanların katılabildiği BuzzKeepers, BuzzFeed’in büyümesine katkıda bulunacak. Aynı zamanda sadece üyelere özel içerikler ve özel ödüller de yer alacak.
  • BuzzFeed, Pepsi’nin deneyimli pazarlama yöneticisi Frank Cooper’ı transfer ederek pazarlama departmanının koltuğunu takdim etti. BuzzFeed’in ilk CMO’su olan Cooper’in işe alınmasıyla birlikte BuzzFeed hiyerarşisine pazarlamayı da dahil etti.
  • Men’s Wearhouse kurucusu George Zimmer kısaca terziler için Uber şeklinde nitelediği mobil hizmeti zTailors’ı piyasaya çıkardı. Websayfası veya uygulaması üzerinden ücretine bakarak ve size uygun saati belirleyerek terzi randevunuzu ayarlayabiliyorsunuz.
  • Showtime 12 Temmuz’da kablosuz hizmet seçeneğinden bağımsız olarak Apple TV ve iOS uygulamalarını piyasaya çıkaracak. İlerleyen zamanlarda diğer platformlarda da hizmet vereceğini belirten Showtime aylık uygulamaları için 10.99 dolara abonelik olanağı sunacak.
  • Tidal Windows ve Mac için çıkardığı masaüstü uygulamalarıyla sevdiğiniz sanatçıların turları için Ticketmaster’dan bilet almanızı abonelerine ise özel ön satış, indirim gibi seçenekler sunuyor. İlerleyen haftalarda ise üniversite öğrencilerine aylık abonelik için %50 indirim vaadini verecek.
  • SoundCloud’un NMPA ile yaptığı henüz imzalanmamış kontrat, platformun yakın zamanda ödemeli abonelik sistemine geçebileceğini işaret etti.
  • Last.fm geçtiğimiz hafta açık beta sürümü ve güncellenen tasarımıyla yepyeni bir kimliğe bürüneceğinin sinyallerini verdi. Tek yerden parça, albüm, sanatçı ve etkinlik bilgilerine ulaşabileceğiniz yeni ana sayfası ve birden fazla kaynaktan müzik dinleyebileceğiniz yeni çalma çubuğu öne çıkan ilk detaylar arasındaydı.
  • Gizmodo, io9, Jezebel, Kotaku, Lifehacker gibi blogları bünyesinde barındıran New York merkezli Gawker, işçi sendikasına giren ilk çevrim içi yayın şirketi oldu.

Popüler Kültür

  • Geçtiğimiz hafta Obama @POTUS hesabıyla beş saatte bir milyon takipçi rekorunu elde etmişken Caitlyn Jenner resmi hesabı doksan dakika içinde yarım milyon takipçi elde etti. Jenner rekor niteliğindeki takipçi sayısı artarken bir taraftan da kendisinin kadın olduğu erkek olmadığına dair duyarlılığı gösteren platformdaki bot hesap da dikkatleri çekti.
  • Jenner’ın kişileri yeni kimliği ve görüntüsüyle ilk olarak tanıştırdığı ilk mecraysa Vanity Fair kapağı oldu. Görsel: Buzzfeed
  • The Creators Project de haftanın Instagram sanatı altında Yung Jake’in emoji remiks işlerinden Caitlyn Jenner portresini gösterdi.
  • Jenner’in yeni kimliği üzerine yapılan yorumların yansıması da beklenildiği gibi oldukça çeşitliydi. The Daily Show’da Jon Stewart ortaya konulan seksist yorumları espri konusu yaparken, Mitch Kellaway Mashable’da feminist trans bir birey olduğunu belirterek Caitlyn Jenner’ı güzel bulmayı dile getirmenin sakıncası olmadığını ele aldı.
  • J.R. Smith ise Jenner’ın değişimini “bilim projesi” olarak adlandırıp Akon’ın Afrika’ya güneş enerji panelleri kurmasından daha ilgi çekmesini Instagram hesabından paylaştığı ‘meme’ ile eleştirdi.
  • Jenner’ın yine E! ekranlarında bu sefer Kardashian’lardan bağımsız yayınlanacak belgesel dizisine dair ilk tanıtım filmi de yayınlandı.
  • Japonya, canavarların kralı olarak bildiğimiz Godzilla’ya özel bir törenle turizm elçisi ünvanı ve resmi vatandaşlık verdi.
  • Fifty Shades of Grey serisinin yazarı E.L. James, “Grey” adlı 18 Haziran’da çıkaracağı yeni kitabında hikayeyi Christian Grey’in bakış açısı tarafından ele alacağını duyurdu.
  • Central Saint Martins Güzel Sanatlar Fakültesi lisans öğrencileriyle beraber kaydettiği yeşil ekran görüntüleri arasından yaklaşık bir dakika boyunca bağırarak motivasyon aşıladığı konuşmasıyla Shia LaBeouf, internette ciddi bir trafik yarattı. “Just Do It” sloganının temelini oluşturduğu konuşmasıyla LaBeouf’u TED Talk, Star Wars, Avengers, Teletubbies başta olmak üzere pek çok farklı evrene yerleştiren videolar da ilgi gördü.

https://www.youtube.com/watch?v=nuHfVn_cfHU

  • Mariah Carey yeni parçası “Infinity”nin tanıtımı şerefine müzik videosunu match.com ‘a reklam niteliğinde vererek, randevu platformunda Las Vegas’taki gösterişli hayatıyla parçanın içeriğini buluşturan bir profil oluşturdu.
  • En iyi dijital video örneklerini ödüllendiren the Streamy Awards, 50. yılında ilk defa canlı yayınını VH1 üzerinden yapacak. Önceden internet üzerinden yayınlanan ödül töreni 17 Eylül’de gerçekleşecek.

Müzik

  • Björk, “Stomemilker” isimli parçası için sanal gerçeklik destekli 360 derece bir müzik videosu hazırladı. İlk gösterimi Museum of Modern Art yapılan video, Youtube üzerinden de oklar yardımıyla deneyimlenebiliyor.
  • Bu teknolojiyi ilk olarak Noa Neal “Graffiti” isimli parçasında kullanmıştı.

Manşet Görseli: The Creators Project