MIT’nin hızlı, erişilebilir ve ucuz robot yapma planlarının bir parçası olarak kendi kendine katlanabilen robotlar geliştirdiğini aktarmıştık. Aradan neredeyse bir yıl geçmişken yine kendi kendine katlanabilen, yürüyebilen; fakat aynı zamanda yüzebilen, yığınlar arasından geçebilen, çok hafif yükleri taşıyabilen, eğimli zemini tırmanabilen ve sonunda da ayrışabilen minyatür bir versiyonla karşı karşıyayız.
IEEE Robotics ve Automation Society tarafından düzenlenen ICRA 2015 konferansında sunulan projenin temelinde üzerinde küçük neodim mıknatısı olan düz bir levhayla saniyeler içinde kendi kendine katlanabilen robotlar yapmak vardı. Dört elektromanyetik sarmal bulunduran söz konusu robotlar edindikleri manyetik alanlarla kara ya da denizde hareket edebilen ve işi bittiğinde aseton dolu bir kapta ayrışıp yaşam döngüsünün son durağını tadarak yok oluyor.
Haberi okuduğunuzda çevresel koşullara göre form değiştirmeye dair yeniliklerin sadece robotlarla sınırlı kalmadığını; dört boyutlu yazıcı projesiyle plastik, odun, karbon fiber, lastik gibi maddelerin kendi kendilerine şekil değiştirebildikleri denemeleri de aklınıza getirmiş olabilirsiniz.
Bahsettiğimiz minyatür robotun herhangi bir yere bağlanmadan yaşam döngüsünü nasıl tamamladığına dair ayrıntılı bilgiyi buradan okuyabilirsiniz. Araştırmanın makalesi ise burada bulunuyor.
Görseller YouTube videosundan alınmıştır. Manşet görseli: This Is Colossal