Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [30 Ağustos]

Bigumigu Pazar Gazetesi [30 Ağustos]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Pancake ve pizza tarifini YouTube videosu ve WikiHow’da yazan talimatlarla yapabilen Alman robotunun varlığını öğrendiğimiz haftadan merhaba! Quentin Tarantino‘nun verdiği son röportaj, Şile’deki restore edilen kalenin Spongebob Squarepants‘deki kaleye benzetilmesi ve Burger King’in Dünya Barış Günü şerefine McDonald’s’a McWhopper adı altında beraber ürün çıkartma teklifi internetin en çok dikkat kesildiği konulardan birkaçıydı.

Apple‘ın sonbahardaki konferansına sayılı günler kaldı. Windows 10‘in dört hafta içinde 75 milyonu aşkın cihaza yüklenmesi bir yana Microsoft, Windows 95’in piyasaya çıkışının 20. yılını kutlamayı da ihmal etmedi. Google haksız rekabet yarattığına dair muhattap olduğu Avrupa Birliği’nin suç duyurusuna ilk kez cevap verdi.

Dünya için ilk değerinde olan diğer gelişmeler de MIT‘nin eritilmiş camdan tamamen işlevsel bir şekilde üç boyutlu ürünler elde edilmesi, hidrojenle çalıştırılabilen akıllı telefon ile güneş enerjisi kullanarak sonsuza kadar çalışabildiğini iddia eden otomobilin geliştirilmesi oldu. Ödeme sistemleri hizmeti sunma hedefindeki üç teknoloji devinden de farklı haberler aldık.

Pazartesi günü 1 milyar kullanıcı tarafından kullanılmasıyla rekor kıran Facebook, kapalı kapılar ardında Messenger uygulamasına özel geliştirdiği kişisel asistanı M ile video korsanlığını önleyecek teknolojisini test ediyor. SoundCloud‘a erişim yasağının kalkması, Vine videolarına müzik eklenebilmesi ve Snapchat‘in MTV Video Müzik Ödüllerine yer verecek olması da dijital mecrayla müziğin buluşmasına dair aldığımız haberlerden.

Yeni albüm haberlerini paylaşan ana akım sanatçılar arasında Adele ve Coldplay bulunuyor. Yeni albüm formatıyla şaşırtan ise elektronik müzikte saygıdeğer bir yere sahip Alman grup Kraftwerk oldu.

YouTube’un video oyunları üzerine alanında birinci görünen akış platformu Twitch‘e rakip olacak hizmeti YouTube Gaming, Buzzfeed‘in de WPP bünyesindeki Group M ile yaptığı anlaşma dışındaki haftanın öne çıkan tüm gelişmeleri aşağıda sizleri bekliyor.

Haftanın Müziği

Fransız asıllı Kanadalı müzisyen Cœur De Pirate, beşinci stüdyo albümü Roses’ı yayınladı. Güçlü vokalini müziğine yansıtan müzisyen; aynı zamanda parçalarında ses rengini, kadınlığını ve çift dil bilmesini güçlü bir şekilde kullanıyor. Fransızcanın kaba romantizmiyle İngilizcenin akıcılığı eserlerinde rahatlıkla görülebiliyor. Müziğinin iskeletini ise indie, folk gibi altyapılar ve kadın vokallerin karakteristik çizgisi oluşturuyor.

Indie pop ve dream pop’un etkili seslerinden Beach House da beşinci stüdyo albümü Depression Cherry’yi Sub Pop Records şirketi altında yayınladı. Albüm dinlendirici ve huzur veren müziğiyle adeta kabusları kenara iterek şık rüyalar bahşediyor. Vokallerde kullanılan naif tınılar ve yansıma seslere yakınlık, bu albümün kıymetini katlayan bir faktör haline geliyor.

spotify%3Aalbum%3A46YA8Kknn3XsATq2GGICoG

Dizi ve Sinema

  • Bu haftanın öne çıkan fragmanlarında American Psycho temasını Brit Pop müzik kültürüyle harmanlayan Kill Your Friends öne çıkıyor. Filmin kadrosunda Skins (Nicholas Hoult) ve Being Human (Craig Roberts) gibi popüler İngiliz dizileriyle ünlenen oyuncular da yer alıyor.
  • Star Wars: Episode VII – The Force Awakens’ın vizyon tarihine kalan zaman azalırken filmin üçüncü kısa fragmanı yayınlandı. Her yeni fragmanla birlikte filme dair ince detaylar yakalamaya devam ediyoruz.
  • Mars’ta kalan bir astronotun hikayesini işleyen The Martian, bilim kurgu ve uzay alanında dönemin yeni fenomeni amaçlıyor. Filmin son yayınlanan tanıtım filmi de bir fragman olmaktan bir hayli uzak. Siyah uzay insanı olarak mimlenen astrofizikçi Neil deGrasse Tyson’ın sunumuyla uzay ve Mars hakkında bilgiler paylaşan film, dört dakikalık bir kısa film hissi veriyor.

Popüler Kültür

  • İngiltere’nin güçlü seslerinden Adele, dört yıllık bir aranın ardından, yeni albümünü Kasım ayında çıkartacak. Sanatçının albüm üzerinde çalışmaya başladığı yaş olan 25’in albümün adı olacağı öğrenilirken çalışmaya katkıda bulunanlar arasındaysa Dangerous Mouse, Max Martin ve Tobias Jesso Jr bulunuyor.
  • İngiltere’nin bir başka gururu olan Coldplay de yeni albümü A Head Full of Dream üzerinde çalıştıklarını duyururken ColdplayAtlas adlı hesabın albümdeki bazı şarkıların adlarını paylaşması da dikkat çekti.

Görsel: Twitter

  • Elektronik müzik alanında ayrı bir yere sahip Alman grup Kraftwerk yeni albümlerini üç boyutlu formatta yayınlayacak. Sonbaharda BluRay üstünden satışa çıkacak albümde müzikler çevresel ses düzenini destekliyor. Albüme üç boyutlu format özelliği katan detay ise müzikal performanslarına ait kayıtların üç boyutlu formata kazandırılacak olması.
  • Efsanevi yönetmenlerden Quentin Tarantino bu hafta New York Magazine’e verdiği röportajla gündemdeydi. Bir hayli zengin içeriğe sahip röportajda western, film sektöründeki rekabet, sektörün geleceği, emeklilik ihtimali, Obama ve True Detective Tarantino’yla konuşulan konu başlıklarından bazılarıydı.
  • Hollywood’un gözde oyuncuları ve aynı zamanda çok iyi arkadaş olan Amy Schumer ile Jennifer Lawrence, birbirlerinin kız kardeşi rolünü oynadıkları bir komedi film senaryosu yazdıklarını paylaştı.
  • Morrissey ilk kurgu romanı List of the Lost’u sonbaharda şimdilik sadece Birleşik Krallık, İrlanda, Avustralya, Hindistan, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’da baskı formatında piyasaya çıkacak.
  • Son dönemin en popüler rapçilerinden Tyler the Creator, şarkı sözlerindeki şiddet ve homofobik unsurlarla başkalarını teröre yönlendirmesi nedeniyle Birleşik Krallık’a üç ila beş yıl boyunca adım atamayacak.
  • Oyun tarihinin efsanevi elemanlarından Pacman’i iOS ve Android platformlara Pac-Man 256 adıyla geri getiren Hipster Whale, oyunun ilk hafta içinde 5 milyondan fazla yükleme aldığını bildirdi.
  • Angry Birds’ün yaratıcısı Rovio ise ürünlerinin odağını daraltma ve tasarruf yapmak amacıyla çalışanlarının yaklaşık %37’ini işten çıkarttı.
  • Brezilyalı grafik tasarımcı Paula Rúpilo sektörlerinde devleşmiş markalara ait logolarda yaptığı ufak değişiklikle ilgi çekti. Tasarımcının yaptığı değişiklik, markaların logolarındaki renkleri ezeli rakiplerinin renkleriyle takas etmesiydi.

GIF: printsome

Google

  • Google Chrome, Eylül ayından itibaren Adobe Flash destekli reklamları oynatmayacağını bildirdi.
  • Google, San Francisco merkezinde ve civarında oturanlara özel olarak tamirat işlerine bakan uzmanlara ait iletişim bilgilerini arama motorunda göstermeye başladı. Uzmanların ilgili kısımda çıkma ayrıcalığı Ad Words Express’e ödeme yapmalarıyla gerçekleşiyor. Benzer bir girişime birkaç ay önce de Amazon ABD’deki 41 şehirde başlamıştı.

Görsel: Engadget

  • Yeni hizmeti Offline Media Import/Export ile teknoloji devi, şirketlerin verilerini internet kullanmadan doğrudan Google bulutuna yüklemelerini sağlıyor. Hizmet kapsamına USB, disk ve eski tip teyplerdeki veriler de dahil.
  • Yıl sonuna kadar ana akım kitleyle buluşması planlanan akıllı asistan Google Now’u geliştiren ekibin üyeleri; ürünün Search birimiyle birleştirilmesine karşı gelmeleri ve ürünün yeni Google CEO’su Pichai’nin öncelikleri arasında olmaması nedenleriyle istifa etti. Şirket içinde ekipten sadece bir kişinin kaldığı öğrenildi.
  • Google Calendar uygulaması bu haftaki güncellemesiyle Gmail’de konuşulan biletli etkinlikleri otomatik olarak bünyesine katmaya başladı. Özellikten geçen yıldan itibaren Google sahibi kullanıcılar yararlanabiliyordu.
  • Google, dört megapiksel kamerayla üç boyutlu derinlik algısına sahip hareket takibi yapabilen kameralı tableti Project Tango’yu Birleşik Krallık’ta satışa çıkardı.
  • Teknoloji devi, uygulama geliştiricilerinin Apple’ın iOS 9 ile getireceği yeni nesil güvenlik ve gizlilik protokolü App Transport Security (ATS)’i çevresinde dolaşarak nasıl by-pass edebileceklerini açıklayan bir döküman yayınladı. ATS protokolü, uygulama içinde yer alan reklamlar üzerinde daha sıkı denetim ve kontrol sunuyor.
  • Geçen hafta Life Sciences adı altında yeniden şekillenen Life Sciences ekibi diyabet, Parkinson, kanser ve kalp gibi sağlık sorunlarına sahip hastalara daha rahat yaşam koşulları sağlama amacını taşıyor.

Apple

  • Apple Music, Keşfet (Discovery) özelliğini tanıtmak için yeni bir reklam filmi yayınladı. Flying Lotus, Shamir, Leon Bridges, James Bay gibi müzisyenlerin yer aldığı filmde dış ses ve anlatıcı olarak da Trent Reznor yer aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=RrM6rJ9JPqU

  • Müzik akış servisi, tanıtım kampanyası içerisinde Snapchat’i de kendine mecra olarak seçti. Snapchat’in filtreleri arasına eklenen sponsorlu Apple Music filtresiyle, akış servisi kullanıcılarla doğrudan etkileşime geçti.
  • Apple’ın müzik alanında yetkili isimlerinden ve Beats Music’in eski CEO’su Ian Rogers, Avrupa’da çok farklı bir sektörde hizmet veren bir şirketle anlaşarak Apple’dan istifa etti.
  • Apple’ın, mobil cihazları için gelenekselleşen sonbahar konferansının tarihi açıklandı. 9 Eylül’de San Francisco’da 7.000 kişilik bir salonda düzenlenecek olan etkinlikte iPhone 6S ve iPhone 6C’nin tanıtılması bekleniyor. Buna ek olarak tanıtımlarda yeni Apple TV ve iPad’in de yer alması spekülasyonlar arasında.
  • Önümüzdeki konferansın bir diğer özelliği ise sunumun canlı yayınına Windows kullanıcılarının da erişebilecek olması. Apple, bundan önceki konferanslarında Mac dışında herhangi bir sistemi kullananların sunumları izlemesine izin vermiyordu.
  • Sunumun merakla beklenen ürünü iPhone 6S’le ilgili basına sızan ilk maddeler 12 megapiksel kamera ve 4K video kayıt özellikleri oldu.
  • Resmi çıkışı henüz altı ayı bulmayan akıllı saat Apple Watch, piyasadaki en popüler ikinci giyilebilir cihaz olduğunu gösterdi. International Data Corporation tarafından yapılan anket yılın ikinci çeyreğinde akıllı saate ait toplam 3.6 milyon parçanın sevkedildiğini bildirerek Apple Watch’un, 4.4 milyonluk sevkiyatıyla birinci olan Fitbit’i takip ettiğini belirtti. Sevkiyatı yapılan akıllı saatlerin üçte ikisi de Apple Watch etiketli.

Microsoft

  • Geçtiğimiz Pazar Windows 95’in piyasaya çıkışının 20. yılıydı. Bununla beraber ürünün lansmanından görüntüler arasında en ilgi çeken The Rolling Stones’un Bill Gates ile beraber Start Me Up adlı parçalarını söylediği an oldu. Microsoft bunun şerefine parçayı bedava indirme imkanını da sundu.
  • Dört hafta önce yayınlanan Windows 10’in ise bu süre içerisinde 75 milyondan fazla cihaza yüklendiği ortaya çıktı.
  • Microsoft son sürümüyle hemen hemen eşdeğer olan Office 2016’yı 22 Eylül’de piyasaya çıkartacak.
  • Geçtiğimiz hafta Parallels adlı girişimin Mac ortamına kazandırdığını öğrendiğimiz akıllı asistanı Cortana’nın bu hafta da Android uygulamasına ait halka açık beta sürümü çıktı.
  • Microsoft araştırma laboratuvarının MobilFusion adlı yeni projesi, sıradan bir akıllı telefona üç boyutlu tarayıcı özelliğini kazandırma amacını taşıyor. Google’ın ek donanım kullanma yönteminden farklı olarak, sadece programlamayla tek kameralı iPhone’a da aynı özelliğin kazandırılabileceği bildirildi.

Teknolojik Gelişmeler / Ürünler

  • YouTube videosu izleyip WikiHow okuyarak pizza ve pankek yapabilen Alman robot bu haftanın en şaşırtan gelişmelerindendi. RoboHow adlı Avrupa’da yürütülen, robotların internetteki talimatlar üzerinden karmaşık görevleri öğrenmesini amaçlayan dört yıllık proje kapsamında geliştirilen PR2; robotlara yapmaları gerektiklerini programlama dışında dil aracılığıyla da yaptırmanın mümkün olabileceğini gösterdi.
  • Berlin’deki bir partide 28’den fazla kokteyl servisi yapabilen HoLLiE de gündemde olan bir başka Alman robottu.
  • Amazon, yapay zeka ve öğrenebilir robot algoritmasını İrlanda’da kullanıma açtı. Microsoft ve IBM’in yapay zeka sahibi robotları arasına e-ticaret devinin de katılması stratejik olarak dikkat çekiyor.
  • Adobe’un en popüler yazılımlarından Photoshop’un yenilenmiş iOS sürümü Ekim ayında yayınlanacak.
  • İngiliz firma Intelligent Energy dünyanın ilk hidrojen kullanan bataryasını geliştirdi. Hidrojen ve oksijen birlikteliğinden üretilen elektriğin bir iPhone’u bir hafta kadar idare edebileceğini iddia eden şirketin Apple ile görüştüğü de dedikodular arasındaydı.
  • Apple’ın eski CEO’su John Sculley ise gelişmekte olan ülkelere Obi Worldphone adı altında Android tabanlı akıllı telefon sunacak. Afrika ve Güneydoğu Asya gibi ülkelerde insanların akıllı telefondan mahrum kalmaları ve içeriğe, sosyal medyaya aç olmaları Obi Worldphone’un dikkat çektiği noktalar oluyor.
  • MIT geliştirdiği çift ısıtmalı hazne işlevini barındıran yazıcıyla eritilmiş şeffaf camdan, geometrik ve optik açılardan da çeşitlilik sağlayabilecek şekilde, üretim yapabilmenin mümkün olduğunu gösterdi. Geliştirilen basım tekniğinin alanında dünyanın ilk tam işlevsel örneği olduğunu da ekledi.
  • The Immortus isimli Avustralyalı girişim, güneş enerjisi kullanarak sonsuza kadar çalışabilen otomobil geliştirdi. Aracın üst kısmının tamamı güneş panelleriyle kaplanırken, teknik detayları da üst düzey spor otomobillerle yarışır derecede.
  • Florida’da otoyol inşaatlarında sürücüsüz kamyonların kullanılması gündemde. GPS navigasyonu, uzaktan kumanda veya lider/takipçi programlaması üzerinden kontrol edilebilecek kamyonların yıl sonunda yollara düşmesi bekleniyor.

  • HTC’nin sanal gerçeklik atılımı için Vive ile anlaşmasından sonra kurucularından Peter Chou da Hong Kong merkezli görsel efekt stüdyosu Digital Domain Holdings’e geçti. Söz konusu stüdyo da yıl başında Immersive Media ile IM360 adıyla sanal gerçeklik içeriği üretme amaçlı ortak teşebbüse girmişti.

Ödeme Sistemleri

  • Android Pay, henüz cihazlardaki yerini almadı; ancak ABD’deki McDonald’s çalışanları bu servis üzerine eğitim almaya başladı. Bunun üzerine 26 Ağustos’ta kullanılabilir duruma gelmesi beklenirken, servisin anlaşmalı kurumlarıyla işletim sistemi arasında bir iletişimsizlik söz konusu olduğu da gündeme geldi.
  • Apple Pay ise yıl sonunda ABD’de 1.5 milyondan fazla konumda faaliyet gösterme hedefine PayAnywhere’in yeni versiyonuyla büyük bir adım attı. Ülkede 300 bin konumda hizmet veren kredi kartı okuyucusu Apple mağazalarında özel olarak bulunacak.
  • Samsung ise sadece fiziki perakendecilerden satın alma imkanını sunacak ödeme hizmeti Samsung Pay’in denemelerine ABD’de başladı. Note 5 veya S6, S6 Edge, S6 Edge+ gibi Galaxy serisinden edinmiş ve US Bank veya Bank of America müşterisi olan bir grup ödeme sistemini ilk deneyecekler arasında olacak. Ödeme sistemininse resmi olarak 28 Eylül’de faaliyete geçmesi bekleniyor.
  • PayPal’ın tek dokunuşla ödeme özelliği One Touch, Avrupa ve Avustralya kıtalarında hizmete girdi. Türkiye de hizmetten yararlanacak toplam 16 ülkenin arasında bulunurken özellik; fatura bilgileri gibi detayları otomatik şekilde doldurarak hızlandırılmış satın alma deneyimi sunuyor.

Drone

  • Sony, Japon robot geliştirme şirketi ZMP Inc. ile iş birliği yaparak minyatür uçak formunda bir drone geliştirdi. 10 kilo taşıyabilen ve saatte 170 km hıza ulaşabilen bu drone prototipinin gelecek yıl kullanıcılarla buluşması planlanıyor.
  • Daha önce Hindistan’ın toplumsal olaylara müdahale için drone’ları kullanacağından bahsetmiştik. Bu hafta ise ABD’nin North Dakota eyaletinde alınan bir kararla polis kuvvetlerin drone’lara biber gazı, plastik mermi, şok tabancası ve ses bombası monte ederek kullanması yasal hale geldi.
  • Rhode Island’da uçuş yapan bir drone, rüzgar türbini üzerinde güneşlenen bir adamı gördü ve dikizlemeye başladı. Türbin üzerindeki adam her ne kadar mahremiyet için ıssız bir yer seçmiş olsa da bir drone tarafından taciz edilmekten kaçamadı.

https://www.youtube.com/watch?v=KX8cuGiQb4Y

  • Federal Havacılık Kurumu (FAA) ile drone teknolojisi arasındaki meşrulaştırma çalışmaları bir yılı aşkın süredir devam ediyor. FAA, drone konusunda bilinçlendirici çalışmalar yaparken drone hareket sahasını engelleyen duyurular da yapmıştı.
  • FAA tarafından bu hafta duyurulan mobil uygulamayla hem drone güvenliğini hem de diğer hava taşıtlarının güvenliğini sağlayacak geliştirmeler yapılıyor. Federal Havacılık Kurumu’nun mobil uygulaması şu an iOS platformunda kapalı beta sürecinde.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Amerika Birleşik Devletleri’nin yerel kanallarından WDBJ7 muhabiri Alison Parker ve fotoğrafçı Adam Ward, canlı yayında yapılan saldırıyla hayatlarını kaybetti. Suçlu da ikiliyi öldürdükten kısa bir süre sonra intihar etti.
  • Bu yazın en popüler dizilerinden Mr. Robot ise ölüm haberi üzerine sezon finalini bir hafta erteleyerek önümüzdeki haftaya aldı.
  • Mülteci karşıtı protestoların ve şiddetin artmasıyla Almanya Adalet ve Tüketici Koruma Bakanlığı, Facebook’tan ırkçılık içeren paylaşımlara daha hızlı geri dönüş sağlamasını talep etti. Sosyal ağ da 14 Eylül’de konuyla ilgili Berlin’de toplanma teklifi için açık olduğunu belirtti.
  • Avrupa Birliği’nin Google Shopping Service’le ilgili sonuçlara öncelik vererek çevrim içi alışveriş ekosisteminde haksız rekabete yol açtığını savunarak Google’a suç duyurusunda bulunması üzerine teknoloji devinden ilk kez yanıt geldi. Suçlu bulunması durumunda 6.4 milyar dolara varan para cezasına çarptırılma ihtimali olan Google adına Kent Walker, başı Amazon ile eBay’in çektiği çevrim içi alışveriş sektöründe rekabetin iyice kızıştığını ve Google’ın iş modelinde kişiselleştirilmiş reklamın önemli olduğunu vurguladı.
  • Rusya yasadışı tanıdığı esrarotuna dair bilgilendirici sayfayı Wikipedia’dan kaldırmasını talep etmişti. 25 Haziran’dan itibaren uyuşturucuyla ilgili içerikleri yasaklayan Rus hükümeti Wikipedia’daki sayfaları teker teker bloklayamama sebebiyle siteyi tamamen yasakladı.
  • Bu hafta başı, 52 yıl önce Türkiye’den kaçırılmış 5.000 yıllık bir boğa figüründen oluşan tarihi eser Kültür Bakanlığı’na kargo ile teslim edildi. Viyana’dan gelen isimsiz kargonun içindeki notta ise “1963 yılında Türkiye’den almıştım, vatanı orası” yazıyordu.

Görsel: Arkeofili

  • Şile’deki Ocaklı Ada Kalesi’nin restorasyonunun tamamlanmasıyla sosyal medyadan tepkilerin gelmesi bir oldu. Restore edilen kale, tarihi dokudan ziyade Sünger Bob’u andırmasıyla dikkat çekti. Geekyapar da İktidar Kalesi olarak yaftalanan kalenin ağzından popüler siyaset eleştirileriyle özel içerik hazırladı.

Görsel: T24

  • Tesla tutkunu iki mühendis, Tesla Model S ile yeniden şarj etmeden yapılabilecek en uzun mesafe rekorunu kırdı. Hiç durmadan, optimum yavaşlıkta ve klima gibi ek enerji tüketimine engel olarak 728.7 kilometre (452.8 mil) yol katettiler.
  • Beyoncé “Instagram’da en fazla takipçiye sahip kişi” ünvanını bir milyonluk farkla Kim Kardashian’a devretti.
  • Kim Kardashian ve Kanye West, iki yıl önceki evlenme teklifi anını çeken YouTube kurucularından Chad Hurley’in görüntüyü izinsizce MixBit uygulamasında yayınlaması üzerine kendisine 440 bin dolarlık dava açmıştı. Davayı çiftin kazanması üzerine Hurley talep edilen para cezasını ödeyecek.

Pazarlama

  • Bu hafta pazarlama dünyasının en çok konuşulan gelişmesi Burger King’in McDonald’s’a Dünya Barış Günü’ne özel olarak ortak bir ürün hazırlama teklifiydi. McWhooper isimli ürün teklifi kampanya başladıktan sonraki gün McDonald’s CEO’su tarafından kibarca reddedildi.

https://www.youtube.com/watch?v=DsaUuIj6Xb0

  • İki marka için de olumlu ve olumsuz eleştiriler yapılmasına neden olan bu kampanyadan sonra BuzzFeed, McWhooper’ın gerçekte neye benzeyeceğini araştırdı. Ortaya çıkan sonuç ise Frankenstein’ı andırıyordu.

Görsel: Javier Aceves / BuzzFeed

  • Ekim ayından itibaren California’da kullanılmaya başlanacak Toyota’nın hidrojen yakıtlı otomobil modeli Mirai desteğiyle yakıtın sağladığı imkanlar tanıtılmaya devam ediyor. Fueled By Bullshit adlı film serisinin ikinci halkasında limonatanın otomobil yakıtı haline gelebileceği ön plana çıkıyor.
  • Booking.com, W+K imzalı yeni kampanyasında kullanıcılarının en iyi yaz fotoğraflarını paylaşmasını istedi. Sosyal ağlardan paylaşılan fotoğraflar eğlenceli GIF’lere dönüştürülerek markanın sosyal hesaplarında boy gösterdi.

  • Ünlü sokak sanatçısı ve aktivist Banksy, İngiltere’de terk edilmiş bir eğlence parkını Dismaland isimli distopik bir parodiye dönüştürdüğünü duyurmuştu. Bu hafta ise Dismaland’in ilk reklam filmi yayınlandı. Film de tıpkı kökeni gibi sistem dinamiklerini eleştiren bir parodi değerinde.
  • Google’ın sınırsız fotoğraf depolama servisi Photos, görseller üzerinde arama yapma özelliğini öne çıkaran bir kampanya hazırladı. Google Photos yiyecek kamyonu, New York’luları basit bir oyuna davet ederek kazanan isimlere waffle ikram etti.
  • Run The Movie kampanyasıyla Reebok, Seul’da bir sinema salonunda oynatılan filmin devam etmesi için bazı seyircileri ter atacak derecede koşturdu. Sonrasındaysa koşanları kampanyanın odağındaki ZPump adlı ayakkabı modeliyle mükafatlandırdı.
  • Bir başka spor giyim markası Under Armour da Rule Yourself kampanyasıyla her bir antremanın en sonunda esas performansın gösterildiği ana kadar ne kadar önemli olduğunu sporcunun aynı hareketi yapan klonlarının peş peşe dizildiği etkileyici reklam filmleriyle ortaya koydu. Kampanyada oyuncu Tom Hardy, NBA oyuncusu Stephen Curry, golf oyuncusu Jordan Spieth ve balerin Misty Copeland yer aldı.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook, Messenger uygulamasına özel kişisel asistan geliştirdi. M adlı dijital asistan ile, Siri ve Google Now’dan farklı olarak, metin üzerinden iletişim kuruluyor. Şimdilik sınırlı sayıdaki bir grup tarafından test edilen asistanın otel rezervasyonu, alışveriş yapma gibi becerilere sahip olması bekleniyor.
  • Sosyal ağ, başkalarının videoları içeriklerini kopyalayarak paylaşma olarak bilinen freebooting’i önleme amacı taşıyan bir video eşleştirme teknolojisi geliştirdi. Şimdilik medya şirketleri, networkler ve bireysel yaratıcıların bir kısmı tarafından teknolojinin beta versiyonu test ediliyor. Facebook bir videonun telif haklı içerik barındırıp barındırmadığını tanıyan işitsel parmak izi teknolojisini de iyileştirme sürecinde.
  • Facebook marka sayfalarına ya da reklam içine eklediği Donate Now (“Şimdi Bağışla”) butonuyla hayır kurumlarının destek alma sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
  • Twitter masaüstü ortamında sağ üstte beliren bildirimler sayesinde doğrudan mesajlaşma üzerinden yapılan konuşmalar daha kolay takip edilebilecek.

Görsel: Twitter

  • İfade özgürlüğünü gerekçe olarak göstererek Twitter, üç yıl önce Sunlight Foundation’ın meclis üyelerine ait silinmiş tweetleri toplamasına izin vermişti. Haziran’dan itibaren bu silinmiş tweet projesini kullanıcı gizliliğini önemsemesiyle birlikte kaldırması sosyal ağın en çok eleştiri alan hareketi oldu.
  • Teknoloji şirketlerinde çalışan kadın ve temsil edilemeyen azınlık sayılarının düşüklüğüyle iş yerinde çeşitliliği arttırma politikasını uygulamayı son olarak Twitter amaçlıyor. Şirketin sadece ABD için koyduğu plan toplamda kadın çalışan sayısını %35 ve temsil edilemeyenlerin sayısınıysa %11 oranda arttırmayı kapsıyor.
  • Snapchat bu yılki MTV Video Music Ödülleri’nin kamera arkası, kırmızı halı ve diğer bölümlerini Live Story özelliğiyle aktaracak. Viacom’la yaptığı ilk anlaşmayla bu fırsatı yakalayan Snapchat önceden Grammy, Golden Globes ve Teen Choice Awards için de aynı formatı kullanmıştı.
  • Periscope’a erişimin Birleşik Arap Emirlikleri’nde yasaklandığı Twitter tarafından onaylandı. Erişim yasağının ne tür içeriklerin paylaşıldığının kontrol edilememesinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.
  • WhatsApp kullanıcılarının %73’ünün Android kullanıcılarından oluştuğu öğrenildi. Geçtiğimiz hafta iOS ortamı için web desteğini açmasıyla kullanıcı sayısında artış görünse de WhatsApp’ı kullanan toplam iOS kullanıcısı sadece %22 oranında.
  • Mesajlaşma uygulaması Play Store’daki güncellemesiyle birlikte farklı ten renklerinde emoji kullanma, mesajlaşmalara spesifik renkler ve tonlar atama, belirli zaman aralıkları içinde sohbetleri susturma gibi pek çok özellik edindi.
  • Bir Jeep’e uzaktan bağlanarak aracın kontrolünü ele geçirmesiyle ünlenen iki hacker, daha sonrasında da bir Corvette’in kontrolünü ele geçirerek gövde gösterisi yapmıştı.
  • Bu gelişmeler otomobillerin teknolojik parçaları ve güvenliği konusunda önemli endişeler oluştururken Uber, bu iki ismi işe alarak Pazartesi gününden itibaren onlara çalışma ortamı yaratacak. Bir süredir işsiz olan Charlie Miller, daha önce Twitter’da çalışıyordu. Chris Valasek ise çalıştığı güvenlik şirketi IOActive’den Cuma günü istifa etti.
  • Uber bir taraftan da Arizona Üniversitesi’yle iş birliği yaparak sürücüsüz otomobiller üzerine çalışmaya başlayacak. Geliştirme sürecinde öncelikli başlıkların güvenlik ve haritalama olduğu da yapılan açıklamada dikkat çeken detaylar oldu.
  • Yerel prosedürlerle dijital girişimler arasında yaşanan sorunlardan dolayı Airbnb, Paris’te konaklayan misafirlerden şehir vergisi alacağını duyurdu. Gecelik 0.83 Euro ($0.96) olan bu vergi devletler ve şirketler arasında orta yol bulma çabası niteliğinde.
  • Uber’den şikayetçi olan gruplardan biri olan New York’taki taksi endüstrisi kendi servislerine yönelik bir uygulama çıkarttı. Arro adlı uygulama Uber’den farklı olarak 2 dolarlık ücret almadan kullanıcıların taksi çağırmasını sağlıyor ve de fiyat artışını önlüyor.
  • Soundcloud, akış servisi dahilinde lisanslı yayın yapmadığı ve teliften ötürü eser sahipleriyle devlet kurumlarına ödeme yapmadığı için İngiliz müzisyenleri ve yayıncıları temsil eden Performing Rights Society for Music ile davalık oldu.
  • Türkiye’de ise Soundcloud’a yaklaşık bir senedir erişim sağlanamıyordu. change.org üzerinde başlayan kampanyayla birlikte 28 Ağustos’ta engelin kaldırılması konusunda akış servisi ile Türk Telekom arasında anlaşma sağlanmasıyla bu erişim yasağı geride kaldı.
  • Canlı yayın ve akış uygulamaları gün geçtikçe popülerlik kazanırken, bu kategoriye yeni bir mobil uygulama daha katıldı. Mirrativ isimli uygulama Twitch gibi yayın dinamiklerini mobil oyunculuk ve Periscope mantığıyla birleştiren bir girişim.
  • Twitch’e büyük rakip olması için geliştirilen YouTube Gaming ise bu hafta yayına başladı. Böylelikle YouTube’u video oyunu yayınları dünyasına dahil eden servisin aldığı ilk eleştiriler ise Twitch’i tahtından edemeyeceği yönünde oldu.

Görsel: YouTube Gaming

  • YouTube’un lisans ve telif konusunda uyguladığı katı kurallar, yayıncılar için de platformu cazip hale getirmekten uzaklaştırıyor. Yapılan yayınlardan birisi, doğum günü parçası çalındığı için telife aykırı görüldü ve yayına son verildi. The Verge’ün yaptığı inceleme yazısında ise, yayın kalitesi gibi değişkenlere bağlı olarak YouTube Gaming’in Twitch’den daha iyi olduğu öne sürülüyor.
  • Vine, Snap to Beat adlı yeni aracıyla kullanıcıları altı saniyelik videolarına müzik eklemeye teşvik ediyor.
  • Çin’in en popüler mesajlaşma uygulaması WeChat, WeRun adlı yeni fitness takibi uzantısıyla kullanıcılarının adımlarını da sayacak.
  • Buzzfeed dünyanın en büyük reklam devi WPP’nin bünyesinde olan reklam yatırım grubu Group M ile yaptığı anlaşmayla dikkatleri çekti. Buna göre içerik dağılımı üzerine geliştirdiği Pound teknolojisini ilk kez Group M’e test ettirecek ve markalı içerik konusunda grubun uzmanlığından yararlanacak Buzzfeed’in, WPP’nin küresel müşterileriyle çalışarak hedef kitlesi ve etki alanını dikkate değer ölçüde arttıracağı bekleniyor.

Görsel; The Immortus

Editörler: İpek Altun, Mert Serim
Katkıda bulunan: Yalçın Pembecioğlu