Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu’dan 2013’e Hızlı Bir Bakış

Bigumigu’dan 2013’e Hızlı Bir Bakış

2013 biterken Bigumigu'nun son 1 yılında hem bizde hem dünyada en çok iz bırakanları biraraya getirdik.

2013’ün bitmesi benim de Bigumigu’ya katılmamın üzerinden tam 1 yıl geçmesi demek. Bigu gözünden 2013’e şöyle bir baktığımızda nelerden en çok bahsedildiği kadar bizde en çok yer edinenler neler oldu onları görmek istedik. Böyle biraraya getirdik:

Mart ayının başında 3 kişilik editör kadrosuyla Austin’e yola koyulduk. Bu yıl geçen yılki gibi SXSW interactive‘i Türkçe aktarmaya devam ettik ve toplamda yaklaşık 45 detaylı haber yazdık. SXSW 2013’te ilk sinyallerini aldığımız pazarlama ve teknoloji trendlerini yıl boyunca takip etmeye de devam ettik. SXSW 2013 haberlerinin tümü burada, hala dönüp dönüp faydalandığımız doğrudur.

3 boyutlu baskı teknolojisini çok fazla konuştuk, çünkü bu teknoloji her sektörü, her bireyi günlük hayatına girecek derecede yakından etkileyecek, bunun için de çok uzun yıllar beklenmeyecek. Teknoloji alanında bu yöntemle geliştirilebilecek alanları ele aldığımız kadar pazarlama dünyasında markaların 3 boyutlu baskıyı kampanyalarında nasıl kullandığını da yazdık. 3 boyutlu baskı teknoloji ise ilgili aktardığımız yaklaşık 30 haberin tamamı burada.

Ağustos ayının sonunda Fındıklı’da boyanan merdivenlerin fotoğrafı Twitter’a düştüğünde boyayanlara ulaşıp merdivenlerin asıl hikayesini yazan ilk mecra olduk.Cihangir’deki Rengarenk Merdivenin Hikayesianaakım medyaya yayıldıktan sonra uzun süre konuşuldu ve bu sürecin başında merdivenler yeniden griye boyandı. Merdivenlerin griye boyandığı gecenin sabahına uyandığımızda direnişte edindiğimiz ruhun bir yansımasını hatırladık ve Bigu’da daha önce yazdığımız bu haberi hatırlattık. Olaylar gerçekten de öngördüğümüz gibi ilerledi ve tıpkı örnekte olduğu gibi tüm Türkiye bulduğu merdiveni rengarenk boyadı. Bigumigu bunu keyifle izledi.

Biz bir haber sitesi değiliz ama insanların yaratıcı süreçte yaşadıkları ne kadar alanımızsa günlük hayatlarında nelerden etkilendikleri o kadar radarımızda, toplumsal hareketlenmeler de. Gezi direnişinin sosyal medyayı yeniden tanımlaması da, direnişin yaratıcı yansımaları da Bigu’da yerini aldı, mümkün olduğunca sesini duyurmaya çalıştık biz de. Direniş ile ilgili Bigu’da yer verilen 15 haberin tamamı burada. Hatta interaktif pazarlama dünyası için yılın en önemli etkinliği SXSW’te de Gezi direnişini detaylı anlatabilmek için başvuruda bulunduk 2013 yılı içinde. Başvurumuz kabul edildi ve Mart ayında Austin’de Gezi’yi anlatıyor olacağız.

Dijital ve mobil teknolojilerle çocukların dünyasına girmek için hayata geçirilen uygulamalar 2013’te arttı. Tablet ve akıllı telefonların çocukların hayatında daha çok yer edinmesini sağlayan uygulamalar çoğaldı bu yıl. Reklam ve pazarlama alanında en çok yer verdiğimiz içeriklerden biri de ismi viralden internet fimlerine evrilen reklamlar oldu. İnternet filmleri dijital projelerin de tv reklamlarının da en destekleyici mecrası oldu. Bizim en çok beğendiğimiz de herkesinki gibi Epic Split oldu.

Giyilebilr teknolojinin ne kadar giyilebilir hale geldiğini kovalamayı amaç edindik, tüm haberleri bu linkte.

Banksy‘nin New York çıkartmasını gün gün takip ettik.

Daft Punk’ın efsanevi albümü Random Access Memories‘in başarısına pazarlama gözünden bakıp değerlendiren ilk biz olduk. Haberden sonra grubun icraatlarını takip edip eklemeye devam ettik.Bir Pazarlama Dehası Olarak Daft Punk burada.

Görsel net dedik, Tumblr dedik, Instagram’ın ataklarını izledik. Bu mecraların yarattıkları trendleri, tüketici davranışlarını, mimleri takip ettik. Fazlasıyla GIF dedik. Burada Tumblr’ın aldığı dev yatırımın ardından bu mecranın neden önemli olduğunu detaylı anlattık. Buradayaklaşık 60 tane harika GIF haberi var, dönüp yeniden bakmak ufuk açıcı, markalar için de, sanatçılar için de.

Snapchat‘i çok önceden keşfettik ve gelişmelerini aktardık. Facebook’un teklifini reddedişinden önceki kullanımlarını zaten paylaşmıştık. Markalar içinden Snapchat’i erken yakalayanlar kazandı, geçtiğimiz gün de uygulamayı kullanan ilk Türk marka Mavi oldu. Snapchat’le ilgili tüm haberler burada.

En severek takip ettiğimiz yükselen alışkanlıklardan biri paylaşım ekonomisi uygulamalarına yatkınlık oldu. İrili ufaklı, dünyanın her yerinden, özellikle de Türkiye’den tüm paylaşım ekonomisi ve armağan ekonomisi uygulamalarını Bigumigu’da yazdık. Tüm paylaşım ekonomisi haberlerini bu linkten okuyabilirsiniz.