Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Pazarlama Dehası Olarak Daft Punk

Bir Pazarlama Dehası Olarak Daft Punk

Daft Punk, 21 Mayıs'ta yayınlanacak albümü Random Access Memories öncesi pazarlama dersi veriyor.

Fransız elektronik müzik ikilisi Daft Punk’ın 4. stüdyo albümünün ismi Random Access Memories, bunu çoğumuz bir şeklde şu an biliyoruz; kapaktaki fotoğrafa da aşinayız. Peki 21 Mayıs’ta çıkacak albüme bunca süre varken tüm bunları nereden biliyoruz? Hikayesi biraz profesyonel. Daft Punk, ruhu gereği gizemli ve olaylıdır, bu albümde de durum değişmedi ama daha da derinleşti. Bahsetmek gerekirse;
Grup önce şubat ayı sonunda internet sitelerine bu fotoğrafı koyarak albüm için Columbia ile anlaştıklarını duyurmuş oldu:
Hemen ardından, Mart’ın ikinci haftasında yılın en önemli etkinliği SXSW‘te de bir anda nerden çıktığı ve neden orada olduğu belli olmayan bu posterler belirdi, ben de herkes gibi fotoğrafını çekip Twitter’da paylaştım. Henüz bunun, bu fotoğrafı daha önce görmemiş olanlar için Daft Punk ıle alakası olup olmadığı bile yüzde yüz belli değilken SXSW’te performansları olup olmayacağı konusu kendiliğinden viral oldu. Belki konserleri olmadı ama şanları aldı yürüdü..
O sıralarda, aslında bu posterlerin öncesinde 3 Mart’ta albümden 15 saniyelik bir tad bıraktılar, ama bu videoyu bir televizyon reklamı olarak çıktılar, hem de Saturday Night Live sırasında:
Aynı gece Youtube’taki hayranlardan biri bu parçayı alıp tekrar eder hale getirdi ve 10 dakikalık bir şarkı yarattı. Sonra 1 saatlik, en son da 10 saatlik…

Random Access Memories ile ilgili yavaş yavaş ortaya çıkan en önemli bilgilerden biri de albümde birçok ünlünün de parmağı olduğu. Ve Daft Punk’ın The Creators Project‘le anlaşması duyuruldu. Bu da bir anlamda grubun arkasında Vice ile Intel’in olduğu anlamına geliyor. Creators Project, Intel ve Vice tarafından kurulmuş, teknoloji ile sanatı birleştiren projeleri destekleyen bir oluşum. İlk önce 3 Nisan’da ilki, daha sonra 8 Nisan’da ikincisi, son olarak da 13 Nisan’da üçüncüsü yayınlandı Youtube’ta. Videolarda albüm içi işbirliği yapılan ustalar hikayeyi anlatıyor kendi açılarından, birinci videoda Giorgio Moroder, ikincide Todd Edwards, üçüncüde de Nile Rodgers var.

Nile Rodgers işbirliğinin videosu 11 Nisan’da yayınlandı Youtube’ta. Albüm 21 Mayısta yayınlanıyor ama Nisan ortasından itibaren 13 Nisan’da Coachella ile birlikte albüme dair birçok detay gün yüzüne çıkmış oldu. Coachella dünyanın en büyük ve en önemli müzik festivallerinden biri, bu yıl da Daft Punk’ın beklenen albümü Random Access Memories’ten daha önce Saturday Night Live sırasında saniyelik kısımlarını dinlediğimiz şarkının hazırlanan videosu yayınlandı dev ekranlarda, elbette sürpriz olarak. Video ‘Get Lucky‘ şarkısına ait. Şarkıda gitarda The Creators Project videolarının üçüncüsünde yer alan Rodgers ve vokalde Pharrell Williams var.

Bu da festivalin ekranlarından çekilen görüntü:
https://www.youtube.com/watch?v=CGP2rkuEDl4
Bu gelişmelerle birlikte albümde yer alan diğer isimler de ortaya çıktı: Strokes’un solisti Julian Casablancas, Animal Collective’den Panda Bear, DJ Falcon, Chilly Gonzales ve Paul Williams. Belli ki sırasıyla onların da The Creators Project videoları yayınlanacak. Listedeki diğer isim ise şaşırtıcı, çünkü moda dünyasından;Yves Saint Lauren. Yani grup bu albümde Saint Lauren koleksiyonundan giyiniyor, markanın projesinin ismiSaint Lauren Music Project.
https://www.youtube.com/watch?v=YwNJjCi5oFU
Grup cephesinden gelen viral değeri en yüksek haber de albümün ilk konserinin yani lansmanın New York, Paris, Los Angeles yerine Avustralya’daki Wee Waa isimli tarım festivalinde gerçekleştireceği oldu. Sidney’e 8 saat uzaklıktaki 2000 nüfuslu pamuk çiftçiliği yapılan bölgede Daft Punk’ın şovunu 4.000 kişi izleyebilecek.
Tüm bunlardan çıkaracağımız pazarlama dersi, müzik endüstrisinin çok ötesinde, belki de yüzyılın pazarlama olayından çıkarılacak ders. Eğer Random Access Memories albümü bir ürünse, ürün için yürütülen bu entegre ve çok sağlam düşünülmüş pazarlama çalışmaları, ürünün önüne geçmiyor ve her ayağında daha fazla merak uyandırıyorsa, meraklandırırken de aslında ürünle ilgili daha çok bilgi veriyorsa burada büyük bir başarı var demektir.
Ver elini öpelim Daft Punk!