Geçen bir yılda yazdığımız 2 bine yakın haberi inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2015’in Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.
Kağıtlar, Kartonlar ve El Emeği
Origamiden, kağıt telkariye, kartondan yapılmış Lexus replikasından Post-it’lerle yapılan rengarenk yerleştirmelere kadar bu yılın en beğendiğimiz el emeği çalışmaları şunlar oldu:
Mikroorganizma Kolonilerini Andıran Kağıt Heykeller
Sanatçı Rogan Brown’ın “Magic Circle” (Büyülü Çember) isimli serisinde, beyaz kağıtlardan yapılmış hayali mikroorganizma figürleri bulunuyor. Lazer veya elde kesimle hazırlanan ince detaylı minik parçalar birleştiriliyor ve mikroorganizma figürünün bu kat kat birleşimi sayesinde heykeller üçüncü boyutunu kazanıyor.
İspanyol Sanatçının Origami İle Yarattığı Gerçekçi Figürler
Madridli sanatçı Gonzalo García Calvo, geleneksel Japon kağıt katlama sanatı origami ile ejderha, turna, mamut, bufalo, kurbağa, Yoda gibi figürleri tek parça kağıt kullanarak oluşturuyor. Sanatçının internet sitesinde özellikle belirttiği gibi; hazırladığı origami figürlerin modellerinin çoğu ünlü origami sanatçılarına ait.
Hindistan’ın Tarihi Yapıları, Origamik Pop-Up Kitapta
Shivaram Ananthanarayanan’ın hazırladığı “In The Fold” isimli pop-up kitapta Hindistan’ın tarihi yapılarının origamik mimari tekniği ile yapılmış maketleri bulunuyor. Her maketin yanında, ait olduğu yapının çizimi ve hakkında bilgi veren bir de metin yer alıyor.
Kağıtların Kıvrılmasıyla Doğan Detaylı Anatomi Figürleri
Kağıt telkari sanatçısı Lisa Nilsson “Tissue Series” (Doku Serisi) isimli serisinde, gerçeğine uygun renklerdeki kağıtları kıvırarak, rulo haline getirerek ve iç içe geçirerek detaylı anatomik figürler yaratıyor. Nilsson, insan ve hayvan bedenlerinden çeşitli anatomik kesitler sunduğu çalışmalarında Japonya’da yetişen, “kağıt dutu” adıyla da bilinen özel bir ağaçtan elde edilen bir tür kağıt kullanıyor.
Lexus’un Tamamı Kartondan Yapılan Sürülebilir Otomobili
Lexus, IS model hibrit otomobilinin gerçek boyutlarda, tamamı kartondan ve sürülebilir bir replikasını yapmıştı. Her otomobilin üretim sürecindeki el emeği zanaatları taçlandırmak amacıyla yapılan kartondan Lexus otomobili oluşturan karton parçaların her biri lazer kesimle şekillendirilip bir araya getirilmiş.
Sayfaları Tek Tek Katlanarak Heykele Dönüşen Kitaplar
Nicola Nobo, eski kitapların sayfalarını origami yapar gibi kıvırıyor ve 3 boyutlu heykeller ortaya çıkarıyor. Nobo’nun ayı patisinden geyiğe, kafatasından, kahve fincanına kadar elde yaptığı birçok figürden oluşan kitap-heykelleri satılık olmasa da, sanatçının Book Origami isimli Etsy dükkanında desenlerin nasıl yapıldığını anlatan açıklamalarını bulmak mümkün.
Ofis Duvarlarına Post-it’lerle Yapılan Süper Kahramanlar
Bir ajans çalışanı olan Ben Brucker, çalıştığı ofisin sıkıcı ve boş duvarlarını baştan sona, renkli post-it’lerle yaptığı Iron Man, Batman, Wonder Woman, Superman gibi kahramanlarla doldurmuştu. Brucker, bu pikselvari süper kahramanların yapımında toplam 8.024 post-it kullanmıştı.
Ofis Duvarlarına Post-It’lerle Yapılan Star Wars Karakterleri
Hemen yukarıda bahsettiğim post-it’lerle yapılan süper kahramanlar, Viking isimli İngiliz firmasına ilham oldu ve firma tam 3.579 adet post-it’le tüm ofis duvarlarını Star Wars karakterleriyle süsledi.
30.000 Post-It İle Yapılan Rengarenk Yerleştirme
Japon mimar Yo Shimada’nın, Kyoto Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nden bir grup gencin yardımıyla hayata geçirdiği tamamı post-it’lerden oluşan yerleştirme için tam 30.000 post-it kullanılmış. Fosforlu renklerin hakim olduğu “Sticky Note Structures” isimli yerleştirmenin yapımı 3 gün sürmüş.
Kağıt Heykellerin Arasından Bakan Gerçekçi Gözler
Güney Koreli sanatçı Timothy Hyunsoo Lee’nin ince işçilikle keserek ortaya çıkardığı desenlerle süslediği kağıt heykel ve yerleştirmelerin üzerinde gerçekçi suluboya insan portreleri yer alıyor. Sanatçıya, psikolojik bozukluklar, ruhanilik ve din gibi unsurlar ilham vermiş.
Rengarenk Kağıtlardan Oluşan Düşsel Bir Evren
Crystal Wagner, doğadan esinlenerek tasarladığı rengarenk kompozisyonlarını kağıt ve ofis malzemeleri satan mağazalardan temin edilebilecek çeşitli materyallerle hazırlıyor. Sanatçı iki ve üç boyutlu formları bir arada kullandığı girift çalışmalarını kutu formundaki çerçevelerin içinde sergiliyor.