Çevre duyarlılığı yükseldikçe, kirliliğe neden olan tek kullanımlık ambalaj malzemeleri yerini yavaş daha çevre dostu çözümlere bırakıyor. Ülkemizde poşet kullanımının ücretli hale gelmesiyle, bez çanta ve file gibi çözümlere geçiş yaptık. New York’ta polistiren köpükten yiyecek ve içecek kaplarının yasaklanmasının ardından kompostlaşan kağıt veya kolay geri dönüştürülebilen plastik kullanımını tercih edilmeye başladı. Kahve telvesinden yapılan bardaklar, kendi kendine yok olan ambalaj malzemesi, yenebilen KFC ambalajı, içindeki su bitince yok olan şişe gibi örnekler de tasarımcıların bu alandaki çabalarını gösteriyor. CY-BO ise ambalaja tekrar kullanılabilirlik özelliği kazandırarak fark yaratıyor.
CY-BO ile sınırsız sayıda şekil üretmek mümkün
CY-BO, Kanagawa’da doğan ve Tokyo’da çalışmalarını sürdüren ürün tasarımcısı Kenji Abe’nin imzasını taşıyor. Sistem birleştirildiğinde çeşitli şekil ve boyutlara erişebilen ambalaj hücrelerinden oluşuyor. Bu özelliği sayesinde, tekrar tekrar ve farklı ürünlere uyabilecek şekilde düzenlenebiliyor.
CY-BO, LEGO benzeri bir ambalaj sistemi sunuyor. Altı köşeli olan ve birbirine kenetlenebilen sünger benzeri yumuşak hücrelerden oluşuyor. Yüksek esneklik kabiliyeti sayesinde ideal bir ambalaj malzemesi olarak işlev görüyor. Su geçirmez olduğundan sağlam kalıyor ve yine yüksek tamponlama özelliğiyle içindekileri darbelere karşı koruyabiliyor. Sebze ve meyvelerin ambalajlanması için kullanılabiliyor; kalem kutusu, bardak altlığı ve sepet gibi sınırsız sayıda taşıyıcı nesneye dönüşebiliyor. Hatta ısıya dirençli bu malzemeyle aydınlatma tasarımı bile yapmak mümkün. Dolayısıyla ambalaj malzemesi olmanın ötesine geçip kimi zaman ürünün kendisi haline gelebiliyor.
Kenji Abe’nin çalışmalarını internet sitesi, Behance profili ve Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Görsel: Kenji Abe