Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Beyin Dalgalarını Ses Kompozisyonlarına Dönüştüren Yerleştirme

Beyin Dalgalarını Ses Kompozisyonlarına Dönüştüren Yerleştirme

Steve Parker, izleyicinin beyin dalgalarını meditatif ses kompozisyonlarına dönüştüren bir yerleştirme hazırladı.

İç sesiniz, duyabileceğiniz bir melodiye dönüşseydi ne hissederdiniz? Austin’de kariyerini sürdüren sanatçı ve müzisyen Steve Parker, bu soruya sanatıyla yanıt veriyor. Sanatçı, Solo Performer serisi kapsamında hazırladığı Sonic Meditation isimli bir yerleştirmeyle bunun nasıl bir deneyim olabileceğini ortaya koyuyor.

Sanatçı, eserde hurdalıktan aldığı pirinç parçaları ve enstrümanları kullanmış. Enstrümanlar, küçük bir odacıkta farklı yönlere bakacak şekilde asılı duruyor ve bu da uzaktan bakıldığında hoş bir eskiz görüntüsü yaratıyor. İzleyici içeri girip başlığı taktığında EEG beyin monitörüne bağlanıyor. Başlık izleyicinin beyin dalgalarını okuyor. Yerleştirme için hazırlanan özel bir yazılım programı, izleyicinin beyin dalgalarını rüzgarla çalınan 16 bölümlük bir kompozisyona dönüştürüyor. Sonuçta, izleyiciyi ses dalgalarının yumuşak titreşimiyle sarmalayan ve iç monologlarını duyulabilir hale getiren çoklu duyusal bir deneyim ortaya çıkıyor.

Çoklu duyusal deneyim üzerine deneyler yapmak

Parker, insan dokunuşuna yanıt olarak ses üreten “Ghost Box” adlı 2020 tarihli çalışması da dahil olmak üzere enstrümanlarla etkileşim kurmanın benzersiz yollarını sıklıkla sanat pratiğine dahil ediyor. Yakın zamanda Idaho’daki halka açık bir parka “Fanfare” isimli mor bir heykelini yerleştirmişti. Bu heykel, benzer şekilde halkı tabandaki küçük trompet çanları aracılığıyla çevredeki ortamın seslerini dinlemeye davet ediyordu.

Sanatçının Ghost Box isimli çalışmasını haber yapmıştık:

Müziği Hissettiren Etkileşimli Heykeller

Aşağıdaki çalışması ise kamusal alanda sergilenen Fanfare isimli heykel.

Görsel: Steve Parker