Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Berlin’le İstanbul’u Birleştiren Sanat İnisiyatifi: fünfter Löffel

Berlin’le İstanbul’u Birleştiren Sanat İnisiyatifi: fünfter Löffel

Farklı görsel disiplinleri bir arada bulundurma amacı︎yla kurulan fünfter Löffel, Berlin-İstanbul arasındaki genç sanatçıların birbirleriyle diyalog kurmasına imkan tanıyor.

Birden fazla görsel disiplini bir arada bulundurma amacıyla kurulan bağımsız sanat inisiyatifi fünfter Löffel, sanatçıların yarattıkları ve yaratım süreçleriyle dahil oldukları herkesin katılımına açık oyunlarla sanatın iyileştirici yönünü görünür kılmayı hedefliyor. Farklı disiplinlerden genç sanatçıların yer aldığı f︎ünfter Löffel; Canberk Akçal︎, Ahmet Emre Saruhan ︎ve Elif Yıldırım tarafından kurulmuş. Bir komünite oluşturmayı hedefleyen ekip Berlin ve İstanbul arasında genç sanatçıların birbirleriyle iletişim halinde olmasına imkan tanıyor. Organizasyon sürecinde daha çok bu üçlü yer alıyor. Tasarım ve proje geliştirme süreçlerinde ise Umut Çağlar Güney, Victoria Boyle, Cemre Bayatlıer yer yer rol oynuyor.

fünfter Löffel farklı disiplinleri bir araya getiriyor

Daha önceleri Gürültü, Balkon Sesleri, Oyunlarla Dertleşmek gibi projeleri hayata geçiren fünfter Löffel, her daim iki önemli detayı öne çıkarıyor. Tecrübe yaşamak ve jenerasyonumuzu tanımaya, anlamaya çalışmak. Ortaya atılan bir fikir üzerinden ilerleyen proje, oyuna dahil olmak isteyen diğer sanatçıları etrafında topluyor. Fikirle birlikte oyunun ortaya çıkışı da organik bir şekilde işliyor. Kendine has sergileme ve gösterim tarzıyla hem sanatçılara hem de sanatseverlere farklı bir görsel tecrübe yaratıyor.

Berlin ve İstanbul’da yaşayan benzer ritimdeki insanlar birbirleriyle tanışarak sahip oldukları kümeyi genişletiyor. Bu durum fünfter Löffel’i yeniden tanımlamasına imkan tanıyor. Bağımsız sanat inisiyatifi fünfter Löffel hem Berlin’de hem de İstanbul’da yeni iş birlikleri yapmaya ve çok disiplinli mekanlarla çalışmaya devam ediyor. Ancak pandemi nedeniyle planlamış oldukları son sergi Bringing The Noise Back ileri bir tarihe ertelendi.

Bununla birlikte diğer oyunlarında tamamen sona erdiğini söylemek mümkün değil. Sanatçılar oyunlara katılım gösterdikçe, tepki verdikçe bu süreç canlılığını korumaya devam ediyor. fünfter Löffel’in Instagram hesabı üzerinden ilerleyen zamanlarda gerçekleşecek oyunları takip edebilirsiniz.

https://www.instagram.com/p/CGmZS3rIzfq/

https://www.instagram.com/p/CGpA-9VgcKL/

https://www.instagram.com/p/CBVax0hgZKQ/

https://www.instagram.com/p/CBVa1N5Aif0/

https://www.instagram.com/p/CHh4MizARqP/

https://www.instagram.com/p/CHh4PYiAOgF/

https://www.instagram.com/p/CBnm50igoGY/

https://www.instagram.com/p/CBnm-WTAC6k/

https://www.instagram.com/p/CBnm_lFgZfu/

https://www.instagram.com/p/CBnnBr9gk9F/

https://www.instagram.com/p/CBnnDuPggOR/

https://www.instagram.com/p/CBnnFXOgVHT/

Görsel: Instagram