Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bedenleri Birer Heykele Dönüştüren Fotoğraf Serisi

Bedenleri Birer Heykele Dönüştüren Fotoğraf Serisi

Chloe Rosser, insanın kendi bedenine giderek artan bir şekilde yabancılaşmasını bedenleri gerçeküstü formda yansıttığı fotoğraf serisi üzerinden gösteriyor.

1991 yılında Londra’da doğan ve halen orada yaşayan fotoğraf sanatçısı Chloe Rosser, portre fotoğraflarla başladığı kariyerine insan vücudunun farklı kompozisyonlarını ele aldığı serilerle sürdürüyor. İngiliz sanatçı, insan cildinin yapısına ilgi duyması nedeniyle bedenler üzerinde çalışmayı seviyor. Bedenlerin birbirleriyle olan etkileşimi ve bu etkileşim sırasında aldıkları formları farklı bir perspektiften yakalayarak insan bedeninin çarpık bir algısını sunuyor. Son beş yıl içerisinde çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşturduğu Form and Function serisi de bedenlerle olan ilişkimizi ve cinsiyet kavramını sorguluyor.

İnsan bedenine yabancılaşma

Fotoğrafı insan eti kullanarak heykel yaratmaya benzeten Chloe Rosser’ın bu serisinde farklı yaşlardan, ırktan veya beden ölçüsünden modeller yer alıyor. Buna rağmen fotoğrafta yer alan öznelerin kadın mı ya da erkek mi olduğu çoğunlukla anlaşılmıyor. Eğrilen, kıvrılan, bükülen bedenler adeta birer heykel edasıyla karşımıza çıkıyor. İnsan bedeni üzerinde çalışmayı fotoğrafçılığa başladığı ilk zamanlardan bu yana sürdüren Rosser bu seri ile birlikte kendisinin de şaşırdığı bir kapı açıyor. Dokunakli bir insalık portresinin sunulduğu bu seri aslında bir yandan da insanın bir et yığını olduğunu çarpıcı bir şekilde gösteriyor.

Chloe Rosser ideal beden kavramının kalıplarını yıkıyor

Projenin ilk aşaması olan Form bölümünde beden daha insan dışı bir forma sokuluyor. Bir bedende yaşamanın ne anlama geldiği daha sorgulayıcı bir şekilde ele alınıyor. Function bölümünde ise iki ya da daha fazla kişinin fotoğrafları yer alıyor. Bedenler arası ilişki ve bu ilişkinin görsel olarak yansıması sunuluyor. Bedenlerin çoğu cenin pozisyonuna yakın bir stildeyken Function’da daha çok birbirinden destek alan ve dengede olan bedenler öne çıkıyor.

chloe rosser

Form and Function serisi bedenlerin esnekliğini ve yapısını sorgulamasının yanı sıra yara izlerini, kırışıklıkları ve insan vücudundaki diğer kusurları da gizlemeyerek beden olumlama hareketini destekliyor. Figürler soyut bir hal almalarına karşı hala insani niteliklerini korurken beden üzerindeki yaralar, çiller, kemik çıkıntıları, buruşukluklar bu canlılığın temsili oluyor.

Eserleri dünyanın farklı noktalarında sergilenen sanatçının pek çok uluslararası fotoğrafçılık yarışmasından ödülle döndü. Chloe Rosser’ın diğer işlerini incelemek için internet sitesine ve Instagram hesabına bakabilirsiniz.

Görsel: Instagram