Japonya’da kırsal alanlardaki nüfus düşüşü hızla devam ediyor. Aşırı yaşlanan toplumunda etkisiyle köy yaşamı giderek azalıyor. Bu gerçekten yola çıkan tasarımcı Takuto Ohta Common Neglect Material (CNM) isimli bir proje yaratmış. Proje kapsamında, boş köy ve kasabalarda bulunan kullanılmayan nesnelerin kamusal alanda kullanılabilecek mobilyalara dönüştürüyor.
10 yılı aşkın bir süredir kimse tarafından kullanılmayan nesnelere ikinci hayat
Ohta projeye ilk başladığında, bir zamanlar balıkçılık endüstrisinin kalbi olan güney kıyı şeridini ziyaret etmiş. Günümüzde buralarda kalan boş evler, azalan yerel gelir ve nüfus düşüşü ne yazık ki Japonya’nın bu bölümünü felce uğratıyor. Geride çöpler ve kullanılmayan balıkçı nesneleri bırakıyor. Tasarımcı ziyareti sırasında buralarda; devasa soğutma tesisleri, konteyner kutuları, karışık balık ağları, PVC borular, ağlarda ve depolama alanlarında kalan şamandıralar gibi artık kullanılmayan nesneler olduğunu gözlemlemiş.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bunların 10 yılı aşkın süredir insanlarla etkileşime girmeden boşlukta var olmaları, sahipsiz kalmaya devam edeceklerini veya endüstriyel atık haline geleceklerini gösteriyor tasarımcıya göre.
Bu noktada tasarımcının aklına Common Neglect Material (CNM) ismi geliyor. CNM, artık kimsenin sahip olmadığı benzersiz bir nesne. Ancak şimdi bilinçli olarak yeniden tasarlanıyor ve insanların etkileşime girmesi veya dinlenmesi için mobilyalara dönüştürülerek bulunduğu bölgeye kazandırılıyor. Özellikle de bu sarı balık kasaları…. Kimi zaman karanlıkta parlayan bir balıkçı sandalyesine kimi zaman banklara kimi zaman da taburelere dönüşüyorlar.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu tür ileri dönüşüm projeleri ilginizi çekiyorsa; eski spor ayakkabı parçalarıyla yenilerini yapan Peterson Stoop’ın işlerine ve FREITAG’ın tır tentesinden valiz yaptığı ZIPPELIN projesine bakmanızı öneririm.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Instagram