2005 yılında fikir olarak doğan ve 2006’da Fransa’da kurulan yolculuk paylaşım platformu BlaBlaCar‘ın eş kurucusu Nicolas Brusson şirketin kuruluş ve yatırım alma hikayesinin stratejik ve karşılıklı iletişim sayesinde geliştiğini belirtti. Avrupa merkezli risk sermayedarı ve yatırım şirketi Accel Partners‘ın desteği ile BlaBlaCar, Avrupa kıtasına özgü yerel bir değer haline geldi.
Nicolas Brusson ve Accel Partners ortaklarından Philippe Botteri, kurdukları ikili iletişimin değer yarattıkları noktaları karşılıklı güvene dayalı iletişim ve ülkelerin yerel değerlerine bağlı senaryo kurgulama yeteneği olarak sıralıyor.
Fransa’da kurulan BlaBlaCar, Avrupa genelinde faaliyet göstermeyi ilk günden beri hedefliyor ve buna uygun adımlar atıyor. Şirket kimliğini Fransız şirketi olarak değil Avrupa şirketi olarak değiştiren BlaBlaCar, bu amaca uygun strateji değiştirerek şirket içi hiyerarşiyi baştan kurguluyor. Sırasıyla İtalya, Polonya ve Rusya’da hizmet vermeye başlayan şirket her ülke için yeni bir model kurgulayarak kullanıcılarla yeni iletişim yöntemleri yaratıyor.
Rusya gibi çizgi dışı bir pazara birçok Avrupa ülkesinden önce giren BlaBlaCar, mantıklı ve konforlu hareket etmeyi beklemenin yanlış yöntem olduğunu vurguluyor. Çünkü o koşullar beklendiğinde zamanlama yanlış olacaktır ve artık o ülkeye girmek için çok geç olacaktır. Bir nebze gözünü de karartarak hareket etmenin faydalı olduğunu belirten Brusson, Almanya pazarına girmeyi düşündüklerinde orada aktif olan bir yolculuk paylaşma platformu olduğunu ve bu nedenle beklemeyi tercih ettiklerini dile getiriyor.
Şirket kendine gelişmek ve büyümek için uygun zemini ve ülkeyi sağladıktan sonra Almanya’daki Carpooling.com ve Macaristan’daki Autohop‘u satın alarak Avrupa’nın daha geniş bir kısmına yayılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki büyük şirketlerin sık sık satın alma ve şirket bünyesine dahil etme şeklinde yürüttüğü büyüme stratejileri Avrupa’da daha çok takımların birleşmesi şeklinde vuku buluyor. Bu da satın alınan şirketin sindirilerek yok olmasına değil daha büyük bir ekibe dönüşerek çalışmasını sağlıyor.
Geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına giren BlaBlaCar, bir yıl içerisindeki faaliyetlerini ve kullanıcılarının davranışlarını bir infografikte topladı.
Görsel; Web Summit