Şehirler büyüyor, gelişiyor ve dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunun yaşayacağı merkezler haline geliyor. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşam alanı olan şehirlerin çevreye olan etkisi göz ardı edilemez bir gerçek. Bu büyümenin hem insanların hem de doğanın geleceği için nasıl etkileri olacağını düşünmemiz gerekiyor. Gelecek nesiller için yaşanabilecek bir ortam bırakmak elzem bir konu. Artık sürdürülebilir çözümler ve sistemler üretmek eskiye nazaran hiç taşımadığı kadar önem taşıyor. Bu yüzden de okullar ve eğitimciler bu konularla ilgili birçok çalışma düzenliyor. ATÖLYE de Abdullah Gül Üniversitesi’nin farklı disiplin ve bölümlerinde okuyan 15 yüksek başarılı öğrenci için “Kentsel Sürdürülebilirlik” başlıklı bir yaz okulu düzenledi.
Gelecek İçin Şimdiden Bir Şeyleri Düzeltmeli
ATÖLYE’nin düzenlediği yaz okulu geçtiğimiz yıl İstanbul’da gerçekleşti. Öğrenciler bu süreçte Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma için belirlediği Küresel Hedefler’den 11.’si olan “Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam Alanları” için proje geliştirdiler. Bu madde kapsamında öğrenciler geliştirdikleri projeler için ilk prototiplerini de hayata geçirdiler. ATÖLYE’nin yaz okulunda öğrencilere yoğun proje-bazlı-öğrenme modülleri uygulandı.
Öğrenciler, program kapsamında tasarım odaklı düşünme, görsel düşünme, ürün-servis-sistem tasarımı, sosyal girişimcilik, katılımcı tasarım gibi alanlarda eğitim aldılar. Bu eğitimler konunun uzmanlarından ATÖLYE’de ve uzmanların kendi mekânlarında verildi. Öğrenciler takım çalışmasının yanı sıra proje yönetimini ve yaratıcı sunum tekniklerini de öğrendi. Ayrıca ATÖLYE sayesinde öğrenciler kentsel ekolojiden şehirciliğe, katılımcı tasarımdan sürdürülebilir gıdaya kadar değişen alanlarda uzman kişilerle bir araya geldiler.
Öğrenciler ATÖLYE’nin disiplinlerarası komünitesinden geri bildirimler alarak ürün ya da servislerini geliştirme imkanı elde etti. Ayrıca bu sayede saha çalışması ve kullanıcı görüşmesi yapmayı da deneyimlediler. Tüm şehri yeniden deneyimleyen öğrenciler beş hafta boyunca İstanbul’u farklı biçimlerde yaşadılar ve gözlemlediler.
Görsel: ATÖLYE