Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
ATM Değil GAYTM!

ATM Değil GAYTM!

Avustralya'da eşcinsel evliliklerin yasallaşması ve Mardi Gras'ın 40. yılı olması şerefine ANZ Bank bir kez daha yenilenmiş GAYTM'leri sokağa çıkardı.

Son beş yıldır TBWA\Melbourne reklam ajansı, sanat ve yönetmenlik kolektifi The Glue Society ve yapım şirketi Will O’Rourke ANZ Bank’in Sydney’de yapılan Gay and Lesbian Mardi Gras ve LGBTIQ kültürünü kutlamasına yardımcı oluyor. Birkaç yıl önce Sydney’deki LGBTİ festivaline verdiği desteği duyurmak için ATM’lerini GAYTM’e çevirmişlerdi. Geçtiğimiz sene de hazırladıkları film, eşcinsel çiftlerin toplum önünde elele tutuşmaya çekinmesi iç görüsüne dayanıyordu. Bu sene ekip, işleri bir adım daha ileri taşıyor. GAYTM’ler geri dönüyor ama o ne dönüş! O ne renkler, gösteriş. Adeta ATM’ler “ben buradayım” diye bağırıyor.

Her Rengi İçinde Saklayan ATM’ler

Bu sene Avustralya’da evlilik eşitliği yasası halk oylamasıyla kabul edildiği için kutlamalar daha da coşkulu oldu tabii. Bir de Mardi Gras’ın 40. yılı olduğunu düşünürsek, gerçekten 3 Mart Avustralya’da akıllara kazınan bir gün olmuştur. ANZ Bank de bu vesilelerle GAYTM’lerini daha göz dolduran, renkli birer elmasa dönüştürdü. The Glue Society, ATM’ler için gökkuşağındaki ışığı sokağa yansıtan 3M Dichroic Film’den yapılmış heykel prizmalar tasarladı. Formlar elle şekillendirildi, reçineyle kalıplandı ve daha sonra içeriden aydınlatıldı.

GAYTM projesi LGBTIQ kültürünü stereotipleştiriyor diye eleştirilmesine rağmen yine de övülüyor. 2014’te ilk kez GAYTM projesi ortaya çıktığında yaratıcı ekip ATM’leri LGBTIQ kültürünü yansıtıyor diye deriler, peluş kumaşlar ve renk renk simlerle kaplamıştı. Evet, belki stereotipleştiriyor ama projenin amacına da dikkat çekilmesini sağlıyor. Ki zaten GAYTM Cannes Lions’da Grand Prix kazanmıştı.

Dünya gerçekten yerinden oynar. Herkes eşit ve özgürlükçü olsa!

Künye:
Sanat, Tasarım & Proje Yönetimi: The Glue Society
Deneysel Yapım Şirketi: Will O’Rourke
Yaratıcı Ajans: TBWA\Melbourne:
Yaratıcı Ofis Sorumlusu: Paul Reardon
Yaratıcı Ekip: Magnus Flynn. Olivia Romas
Sanat Yöneticileri: Eric Benitez
Reklam veren: ANZ

Görsel: Campaign Brief ve Creative Review