Enerji krizinin ve ekonomik krizin etkisiyle hem çevreyi hem de bütçeyi koruyacak alternatif enerji kaynaklarına ve ısınma yöntemlerine yönelik arayış hızlandı. Krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olan Finlandiya, yakın zamanda Microsoft ile ilginç bir iş birliğine imza attı. Bu iş birliğine göre Microsoft, Güney Finlandiya’daki yeni veri merkezlerinde açığa çıkacak ısıyla bölgedeki evleri ve iş yerlerini ısıtacak. Kış için ısı depolayan kum pili, geceleri elektrik üretebilen güneş panelleri, pirinç kabuklarındaki yağ asitlerinden yapılmış ısı depolama malzemeleri gibi başka yeniliklerle de sıkça karşılaşıyoruz. Bu kez de Unichest’in Koreli enerji şirketi Flint için tasarladığı biyo-ısıtıcı Flint Bioheater gündemde.
Flint Bioheater kullanıcıların atık yemek yağlarını, ek işlem gerektirmeden düşük maliyetli yakıt olarak kullanmalarını sağlıyor
Flint Bioheater, yakıt olarak atık yemek yağlarını kullanıyor. Bu yağları geri dönüştürerek her türlü iç mekanı ısıtmak üzere tasarlanmış. Şirket bu ürünün karbon emisyonlarını ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltacağını vurguluyor. Tasarım, eski tip el kameralarını andırıyor. Taşınabilir olması kullanıcının evde istediği odaya ısıtıcıyı götürebilmesini sağlıyor. Ürünün ana malzemesi çelik. Siyah, gümüş ve turuncu gibi farklı renk çeşitleriyle sunulmuş.
Flint sıradan yakıtlardaki; yemek yağları, hayvansal yağlar, bitkisel yağlar, mikroalgler, kahve ve böcek yağı içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan kimyasalları kullanmayı reddediyor. Bunun aksine doğal yağ yakıtını yakan bir teknolojiyi benimsiyor. Şirket, neredeyse her yerde daha temiz ve daha ekonomik enerjinin mevcut olduğuna inanıyor. Hedefi kullanıcıların atık yemek yağlarını ek işlem gerektirmeden düşük maliyetle üretilen yakıt olarak kullanmalarını sağlamak.
Yemek yağlarından biyodizele
Flint, Unichest’ten ısıtıcıyı çalıştıracak ana itici güç olarak yemeklik yağın kullanılmasını sağlayacak bir ısıtıcının stilini ve prototipini geliştirmesini istemiş. 2021’de piyasaya sürülen ısıtıcı Cho Sunghwan, Lee Sooyeol, Park Yeongeun, Yang Sihoon ve Lee Hyunju’dan oluşan Unichest’in ekibinin imzasını taşıyor. Ekip, kolay parça bileşimine ve ayrıntılardan yararlanan üretim yöntemine dayalı bir tasarım oluşturmuş. Çiftlik atmosferiyle uyum sağlayacak, minimal bir görünüm tercih etmişler.
Flint, atık yemek yağlarının çevre dostu olarak kabul edilmesine ve yüksek bir sürekli üretim oranına sahip olmasına rağmen, yüksek bir parlama noktasına ve viskoziteye sahip olduklarından tutuşmayı zorlaştırdıklarını belirtiyor. Şirketin bulduğu çözüm, bu tür yağları kimyasal bir işlemle biyodizele dönüştürmek olmuş. Bunu yaparken kimyasal prosedürleri uygulamadan doğrudan yanacak bir şekilde atıkları kullanmayı hedeflemişler. Şirket, bu sürece devam ederek ve bu özelliği tüm ürünlerine ekleyerek, atmosferin kirlenmesini önlemeyi vadediyor.
Bir hanede yeterli atık yağ bulunmayabilir elbette. Daha ziyade çeşitli fabrikalardan ve işletmelerden toplanan atık yağların düşük maliyetli bir yakıt olarak kullanıma gireceği anlaşılıyor.
Hem evlerin hem de kentlerin havası temiz kalsın
Flint bioheater, çevreye ciddi şekilde zarar veren fosil yakıtlara (kömür, petrol ve doğalgaz gibi) duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Şirket, kışın Asya şehirlerindeki evlerin kömür sobası kullandığını ve bu durumun kötüleşen hava kirliliğine katkıda bulunduğunu vurguluyor. British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan 2016 araştırmasına göre, her yıl 5,5 milyondan fazla insan ev ve dış hava kirliliği nedeniyle erkenden hayatını kaybediyor. Ölümlerin yarısından fazlası da Çin’de ve Hindistan’da gerçekleşiyor.
Flint gelecekte daha fazla alternatif sunmayı hedefliyor. Örneğin egzoz gazındaki kirleticileri yüksek sıcaklıkta ve temiz yakımla yakan bir motor geliştirmiş. “Tamamlanmamış yanmanın ürettiği kurum/is miktarını önemli ölçüde azaltmak ve ısıtma maliyetini yüksek termal verimlilikle düşürmek mümkündür” açıklamasını yapmış.
Diğer biyo-yakıt haberlerimize buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: Unichest