Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Asterpix Hypervideo

Asterpix Hypervideo

Sayısal alem video’da yoğunlaşmaya doğru emin adımlarla ilerliyor, ve video deneyimini zenginleştirebilecekler için kazanç kapıları ardına kadar açık. Bu ganimete gözünü dikmiş yeni şirketlerden birisi de Kaliforniya merkezli Asterpix. Pazartesi itibariyle internet tabanlı araçlarının son sürümünü kullanıma sunan Asterpix, metinler üzerinde kullanmaya alıştığımız hyperlink’leri ‘hot spot’lar aracılığıyla videolara uygulanabilir hale getiriyor.

Bu teknoloji ile video içerisinde herhangi bir nesneyi herhangi bir anda (ya da süre aralığında) işaretleyerek bu işaretlere site bağlantıları ve/veya notlar ekleyebilmek mümkün.

Misal, otobanda hız sınırını zorlayan bir spor otomobilin lastiklerini ekranda göründükleri sürece işaretleyip bunlar hakkındaki marka, fiyat, teknik bilgileri ekleyebilir hatta yakından çekilmiş bir fotoğrafını da buna iliştirebilirsiniz.

“Nası yani, dur şunu göreyim bi hele” diyenleriniz 20 metrelik dalganın tadını çıkaran sörfçüyle heyecanlanadursun, ben mevzuya devam edeyim.

“Tıpkı hyperlink’ler gibi ‘hot spot’lar da kullanıcıların bir noktadan diğerine sıçramasına olanak sağlıyor” diyen Asterpix CEO’su Nat Kausik buna video-sörf’ü diyormuş.

“Genişletilmiş hedefimiz blogger’ların ve web yayıncılarının daha özelleşmiş ve etkileşimli videolar kurgulayabilmesi” diyen Kausik, “Eğer hypervideo teknolojisi -Asterpix ile ya da başkasıyla- yaygınlaşırsa, insanlar katman katman kurgulanmış video ağlarından oluşan bir dünya deneyimleyebilecekler” diye de eklemiş.

Asterpix an itibariyle hizmetine ince ayarlar yapmakla meşgul ve halihazırda bedava bir tüketici sürümü yayında. Pazartesi günü yayına giren “Pro” sürümüyle birlikte dolar avına çıkan Asterpix; sonrasında özgün içerikle kendi yayınını yapan video sahiplerinden tıklama ve izleme (‘hot spot’lardan bahsediyorum tabi) üzerinden kuruş kuruş para toplamayı planlıyormuş.

Benzer işi yapan VideoClix ve benzeri masaüstü ürünleri epeydir raflarda olmasına rağmen, Asterpix basit arayüzü ve internet tabanlı olması ile epey kullanıcı tavlayacak gibi duruyor.

Bunu ben demiyorum, Gartner analisti Van Baker diyor ve uyarıyor “videodan para kazanma yollarını açacakların büyük paralar kazanılabileceği aşikarken yeni rakipler çok da ötede olmamalı”

Bunlardan bir tanesi Overlay.tv, kanada merkezli bu arkadaşlar bu ay cebe koydukları 4.6 milyon dolarlık başlangıç sermayesi ile gelecek ay sevgililer gününde yayına giriyor.

“Hay babayın kemüğü, bu askorpiks ne zaman, nerden vurmuş parayı da girmiş bu işlere” diyenleri duyar gibiyim: 2006’da kurulan Asterpix, sırtını New Enterprise Associates‘e dayamış, ordan geçiniyormuş.