Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Tumblr’ın Auto-Play Video Reklamlarına Adımı

Tumblr’ın Auto-Play Video Reklamlarına Adımı

Tumblr yeni uygulaması ile birlikte reklamverenlere auto-play video içeriği ile reklam verme imkanı tanıyor.

Son zamanlarda sosyal paylaşım sitelerinin hızla video reklam uygulamasına girmesine alıştık. Facebook bu akımın öncülerinden sayılırken, Instagram’ın da geçtiğimiz Çarşamba 15 saniyelik videolarına reklam uygulaması getirmesini bu sabah haber yapmıştık.

Tumblr da, özellikle auto-play video reklam uygulamasının oldukça büyük bir gelir kaynağı olduğunu farkederek, 2015 için hedeflediği $100 milyon dolarlık gelir hedefinin buradan ulaşmayı planladığını duyurdu.

Salı günü ilk reklamını yayınlayan paylaşım sitesine ilk adımda reklam veren markalar arasında The CW, Lexus, Axe, Universal Pictures, Hulu ve JCPenny bulunuyor. Bu markalar aslında, uygulama tüm reklamverenlere Kasım ortasında açık hale gelene kadar pilot çalışma için kullanılan markalar.

Yahoo’nun geçtiğimiz sene 1,1 milyar dolara satın aldığı Tumblr’ın Global Marka İşbirliği Direktörü Lee Brown bu yeni uygulaması ile birlikte kullanıcılara spam reklam değil aslında görmek istedikleri içerikleri göstereceklerini iddia ediyor. 

Amerika’da dijital videolara yapılan reklam yatırımlarının 5.96 milyar doları bulması beklenirken, Tumblr’daki video yüklemeri de son zamanlarda fotoğraf yüklemelerinin iki katına çıkmış durumda.

Tumblr’ın bu yeni reklam uygulamasının en büyük ve en önemli özelliği ise yakın zamanda Facebook’un da geçmiş olduğu auto-play video imkanı. Kullanıcılar, sitedeki akışta gezerken reklam videosuna denk geldiklerinde video herhangi bir play tuşuna gerek kalmadan otomatik olarak başlıyor olacak ve bittiğinde durmak yerine her seferinde kendini tekrar edecek. Video ilk başladığında sessiz modda başlayacak olsa da kullanıcılar dilerlerse videonun sesini açabilecekler.

Tumblr’ın auto-play video uygulaması normalde Vine ve Instagram videolarını destekleyebilirken reklamverenler henüz bu mecralardaki videolarını reklam olarak Tumblr’a gönderemiyorlar.

Bu uygulamadan önce markalar yine reklamlarını Tumblr’da video olarak “Sponsored Post” etiketi ile yayınlayabiliyorlardı ancak yeni gelen uygulama ile bu videolar kullanıcının play tuşuna basmasına gerek kalmadan oynamaya başlayacak. Facebook’un video uygulamasını auto-play’e dönüştürdüğünden beri aylık video gösterim sayısının YouTube’u aşmasıyla bu yöntemin içeriklerin daha çok kişiye ulaşmasını sağladığını söylemek mümkün.

Tabi işin içinde bir de bu reklamların nasıl ücretlendirileceği konusu var. Normalde Tumblr’daki video gösterimlerinden gösterim başına ücret alınırken, auto-play uygulaması ile birlikte mecra en az iki saniye boyunca gösterilen videolar için ücret alıyor olacak.

Tüketicilerin cinsiyet, lokasyon ve ilgi alanlarına göre hedeflenebildiği mecrada, reklamverenler için videoların süresi veya minimum reklam harcaması konusunda herhangi bir kısıt yok. Bununla birlikte reklamverenlere özel ekranlarda markalar kendi postları ile ilgili (viral ve ödemeli) gösterimleri, kaç kez tekrar ettiği, sessiz mi yoksa sesi açık mı oynatıldığı ve ortalamada videonun ne kadarlık bir kısmının izlendiği gibi analizlere ulaşabilecekler. 

Kaynak ve görseller: Adage, SocialTimes