Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
LEGO 50 yaşında!

LEGO 50 yaşında!

Bugün Google ana sayfayı açtığımda şu logoyla karşılaştım:


Aramak istediğim sayfayı yazabilirdim ama haber değeri olan bu resmi kaçırmak istemedim. Sinekten yağ çıkarttım açıkçası. 🙂

Lego’nun 50.yılı anısına Google, ana sayfasına özel bir doodle hazırlamış: Lego doodle’ı

1932 yılında kurulan LEGO, Danca LEG ve GODT kelimelerinin birleşiminden oluşuyor ve Danca’da “İyi Oyna” anlamına geliyor.

Merkezi Billund, Danimarka’da bulunan ve 4500’ün üzerinde personelle faaliyet gösteren LEGO, satış anlamında dünyanın en büyük 5.oyuncak üreticisi. Geleneksel Lego çizgisi dışında, portföyünde 25 farklı ürün kanalı barındıran LEGO 130 ülkede varlığını sürdürmekte

.

Lego’nun tarihçesine bakacak olursak, Ole Kirk Christansen’in 1932’de Danimarka’nın güneyinde pek de bilinmeyen bir kasaba olan Billund’da tahta oyuncaklar üretmek için bir fabrika açmasıyla başladığını görürüz.Bu ünlü ismi, LEGO’yu bulabilmek için, Christansen, işçileri arasında bir yarışma düzenler. Fakat LEGO ismi, tamamen Christansen’ın becerisiyle ve belki de şans eseri LEg ve GOdt kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkar.

Yaklaşık 15 yıl sonra, Christansen, oyuncak üretimi için en uygun maddenin plastik olduğunu keşfeder ve Danimarka’daki ilk plastik enjeksiyon makinesini satın alır. Cesareti, çabası, öngörüsü, girişimcilik gücü ve yatırımı, kısa sürede geri dönecektir.

1949’da senelerce sayısız çocuğun ve ebeveynin rüyalarını süsleyecek ilk LEGO tuğlasının prototipini yapar.Yıllar içinde bu ünlü tuğlayı yenileme ve geliştirme imkanı bulan Christansen, bugün bile LEGO oyunun ana maddesi sayılan bu tuğlanın semeresini görecektir. Zaman içinde bu gelişim devam etti ama bugünkü tuğla aslında gerçek şeklini 1958’de almıştı bile.

Acrylonitrile Butadine Styrene (ABS) içeren LEGO tuğlalarının üretimi ise 1963’te başladı. Bu madde, tuğlayı gerçekten çok sert bir hale getirdiği gibi, ona parlaklık kattı ve asıl görevini de yani tuğlaları birarada tutmayı da çok iyi başardı.

LEGO tuğlaları, bugün Danimarka, Çek Cumhuriyeti ve Meksika’da özel fabrikalarda üretilmekte. ABS içeriği fabrikalar likit şekilde gönderilmemekte, 232°C sıcaklıkta eritilmek üzere granül haliyle ulaştırılmakta.

Bugün 2400 farklı tuğla şekli var ve bu tuğlalar LEGO şehirleri dahi kurabilmek üzere çok ince hesaplarla belirlenmiş şekillerden oluşmakta. Satılmayan LEGO’lar ise asla çöpe gitmiyor, tekrar eritiliyor ve yeni LEGO tuğlaları oluşturuluyor.

LEGO logosu da zamana dayanamamış tabi ve değişime uğramış:
img185x205legobrand