Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple’ın Tasarladığı Her Şeyden Sorumlu olan Jony Ive İstifa Ediyor

Apple’ın Tasarladığı Her Şeyden Sorumlu olan Jony Ive İstifa Ediyor

iPhone, iMac, iPod, Apple Watch, iOS 7 ve hatta Apple Park'ın tasarımcısı Jony Ive, Apple'dan ayrılarak kendi tasarım şirketini kuruyor.

Apple’ın chief design officer’ı, yani tasarım bölümünün en üstündeki isim Jonathan “Jony” Ive bu senenin sonunda şirketten ayrılacağını açıkladı. Jony Ive, 20 yılı aşkın bir süredir Apple çatısı altında çalışıyor. 1996’da girdiği şirkette tasarım anlamında Apple’ın ortaya koyduğu hemen her ürüne katkısı var. Şu anda doğrudan Tim Cook’a rapor veren Ive, Apple’ın tüm tasarımından sorumlu. Ve haliyle Apple donanımlarının, kullanıcı arayüzünün, ambalajlamanın ve hatta Apple Park ve Apple Store gibi büyük mimari projelerin görünüşü ve hissi üzerinde de söz sahibi.

Jony Ive elinde 5000’den fazla patente bulunduruyor ve Apple’da geçirdiği süre içerisinde pek çok değerli tasarım yarışma ve kurullarından ödüller aldı. 2003’te Design Museum London’dan ilk Yılın Tasarımcısı ödülünü, 2005’te D&AD’de Başkanın Ödülü, 2007’de Cooper-Hewitt National Design Museum’dan Ürün Tasarım Ödülü’ne layık görüldü.

Jony Ive kurduğu şirketin ilk müşterisini Apple yaptı

Jony Ive’ın ayrılık haberi Apple‘ın yayınladığı basın bildirisiyle açıklandı. Ive, LoveForm isimli bağımsız tasarım şirketi kurmak için Apple’dan ayrılıyor. Ive bu hamlesiyle beraber 24 yılını geçirdiği Apple ile ipleri tamamen koparmıyor. LoveForm’un ilk müşterisinin de Apple olacağı belirtiliyor. Ive, LoveForm’u kurma macerasında ünlü tasarımcı Marc Newson ile birlikte yürüyecek. Bu minvalde de Apple’daki üst düzey yönetici pozisyonunu tamamen bırakıyor anlamına gelmiyor. Çünkü hala Apple’ın tasarım süreci hakkında da söz sahibi olacak.

Jony Ive, Apple’a girdiği yıllarda ilk büyük projesi Steve Jobs ile birlikte iMac olmuştu. Daha sonrasında iMac, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch gibi geniş yelpazedeki ürünlerin hayata geçmesinde rol oynadı. Ayrıca 2007’deki akıllı telefon dünyasını değiştiren iPhone’un lansman konferansında Steve Jobs, sahneden Jony Ive’ı aramıştı. Ayrıca Ive, iOS 7 güncellemesiyle iPhone’ların skeomorfizmden ve 3B ikon tasarımlarından düz tasarıma geçmesinde de en büyük rolü oynamıştı.

Apple Tasarımının 20 Yılı

Görsel: YouTube