Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Apple Sesli Kitapta Rekabeti Artırıyor

Apple Sesli Kitapta Rekabeti Artırıyor

Apple, Apple Books'ta yer alan her kitabın yapay zekâ kullanılarak seslendirildiği yeni sesli kitap uygulamasını duyurdu.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Spotify’ın rekabete aykırı davranışlarla sesli kitap satışını zorlaştırdığına dair suçlamalar yönelttiği Apple’dan sesli kitap hamlesi geldi. Şirket, 2022 yılını bitirmeye sayılı günler kala Apple Books sesli kitap uygulamasını ve detaylarını duyurdu.

Pek çok bağımsız yazar ve küçük yayıncının maliyetler nedeniyle sesli kitap oluşturamadığına dikkat çeken Apple, dijital anlatım teknolojisiyle sesli kitap oluşturmayı kolaylaştırarak herkes için erişilebilir bir hale getirmek istediklerini belirtiyor. Şirket, sesli kitaplara yönelik giderek artan talebi, yeni uygulaması ile karşılamayı amaçlıyor.

Apple Books, bir e-kitap dosyasını yüksek kaliteli bir sesli kitaba dönüştürebilmek için dijital anlatım teknolojisinde yapay zekâdan yararlanıyor. Uzun süredir dilbilimciler ve ses mühendisleriyle ortak çalışmalar yürüten şirket, kitap türlerine uygun dijital sesler oluşturdu. Oluşturulan dijital seslerle seslendirilen örnek kitapları buradan dinleyebilir; kendi sesli kitabınızı nasıl oluşturacağınıza dair izlemeniz gereken adımları da yine aynı bağlantıda bulabilirsiniz.

Sesli kitap piyasasında dinamikler değişebilir

Yalnızca ABD’de 2020 yılından bu yana sesli kitap dinleyenlerin oranı yıllık ortalama yüzde 40 civarında artış gösteriyor. Amazon, Storytel, Google, Scribd gibi büyük oyuncuların bulunduğu küresel sesli kitap pazarında, Apple Books tarafından sunulan ve geniş kitlelere erişim imkânı gibi büyük bir kolaylık sağlayan sesli kitap oluşturma özelliği piyasa dinamiklerini tamamen alt üst edebilir.

Bir süredir Apple Store’daki yüzde 30’a varan yüksek komisyon oranları nedeniyle başta Spotify olmak üzere rakipleri tarafından eleştirilen Apple, haksız rekabete neden olduğu suçlamalarını reddederek Spotify ile olan anlaşmazlığın nedenini; Spotify’ın kullanıcıları uygulama dışındaki dijital satın alma işlemlerine yönlendirmek için açık uygulama içi iletişimlerin dahil edilmesiyle ilgili yönergelere uymaması olarak açıklamıştı.

Görseller: Apple Books, Twitter