Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Alvero Naddeo’nun Çöplüğüne Hoş Geldiniz

Alvero Naddeo’nun Çöplüğüne Hoş Geldiniz

Alvero Naddeo, 20 yıllık reklamcılık arasından sonra fırçalarını eline alıyor ve bizleri çöplerin halim olduğu şehir sokaklarına götürüyor.

Suluboya kağıttan fırlayıp gerçeğe dönüşecekmiş gibi duran bir tarz. Özellikle bazı çizerle öyle bir kullanıyor ki bir resimden ziyade bir makete daha çok benziyor yaptıkları. Arkadaki kağıdın dokusunu anlamazsanız duvarın önünde duran gerçek bir figür sanabilirsiniz çizimi. Çizer Alvaro Naddeo da çizgilerini gerçek zannedebileceğiniz çizerlerden.

Aslen Brezilyalı olan Alvaro Naddeo uzun yıllar New York şehrinde yaşamış ve suluboya çizimlerinin dışında reklam sektöründe çalışmış. Çizer şimdilerde Los Angeles’ta yaşıyor. Yaşadığı şehirler ve coğrafyalar çizerin hafızasını şekillendirmiş. Bu yüzden bu kentsel ortamlar çalışmalarının çoğunda etkilerini belli ediyor. Babası da illüstratör olan Alvaro Naddeo, 17 yaşındayken babası kadar iyi çizemediğini düşünüp çizime ara veriyor. Ara veriyor derken yine çok uzaklaşamıyor ama o arayla birlikte 20 yıl sürecek olan reklam sektöründeki sanat yönetmenliği kariyeri başlıyor. Şimdilerde yeniden fırçalarla barışan Alvaro Naddeo, bu sefer fırçaları ve su bardaklarıyla ayrılmayacak şekilde barıştığını söylüyor.

20 Yıllık Reklam Arasından Sonra Yaşanan Her Kentin Karmaşık Hikayesi

Çizerin bu çok kentli yaşamı çizimlerinde seçtiği temayı da açıklıyor bir bakıma. Alvaro Naddeo, Batı dünyasının tüketimini inceleyen suluboya resimleri hazırlıyor. Alvaro’nun çalışmaları ağırlıklı olarak atıklar, aşırı tüketim ve toplumsal eşitsizlik gibi konular üzerinden ilerliyor. Çizere göre sokaklardaki çöp ve eşyalar sokak adına bir değere sahip, sadece estetik açıdan değerlendirmemek lazım. Uzun yıllar reklam sektöründe çalıştığı için de atık ve tüketim konusundaki çizimlerde markalı ürünlere dair hiçbir sıkıntı yaşamıyor, aksine çizgileri çok gerçekçi oluyor. Sokaklardaki grafitiler, reklam ilanları gibi ayrıntılar ve  kentsel ikonografi konusundaki dikkatiyle de Joshua Smith’in minyatür kentlerindeki detayları hatırlatıyor bizlere.

Çizer, çalışmalarını yoğun bir şekilde devam ettiriyor. Adeta ara verdiği 20 yılın acısını çıkarırcasına üretiyor. Ama buna rağmen işleri başta da dediğimiz gibi capcanlı. Uzun yıllar gözlem yaptığını belli eden çizgileri ve konseptleri var gerçekten. İşlerinin tamamını incelemek isterseniz sanatçıyı sitesinden ve Instagram’ından takipleyebilirsiniz.

Görsel: Alvaro Naddeo