Nike ve Michael Jordan birlikteliğiyle ortaya çıkan Air Jordan 1 1984’te duyurulmuş ve 1985’te piyasaya çıkmıştı. Michael Jordan’ın kariyerinin yükselişe geçtiği ligdeki 2. yılında Air Jordan 1’in Chicago Bulls’un siyah kırmızı renklerine uyan tasarımla büyük ilgi çekmişti. Fakat asıl dönüm noktası NBA’in ayakkabıyı korta uygun bulmayıp Jordan’a giydiği maç başına 5.000 dolar ceza vermesiyle yaşandı.
Nike ise Michael Jordan’ın ayakkabıları giymesini destekleyerek tüm cezayı kendisi ödemişti. Hatta Michael Jordan’ın 1985 All-Star’daki smaç yarışmasında bu ayakkabıları giymesi ikonik bir an olmuştu. Ve bu olayın ardından Nike, Banned isimli reklam filmini yayınlarak sneaker kültürünü başka bir noktaya taşıdı.
Jordan markasının 2 Şubat’ta yayınladığı ve Amerikan televizyonlarında geride bıraktığımız hafta sonu gerçekleşen All-Star hafta sonunda da yayına devam eden Unbannable reklam filmi, geride bıraktığı 40 yıllık geçmişini Queen’den Another One Bites the Dust eşliğinde hızla akıllara getiriyor.
Alternatif bir gerçeklik yaratan filmde Nike’nin maç başına 5.000 dolar ödememeyi seçmesiyle nasıl bir dünya olacağını tahayyül ediyor. Air Jordan 1 tarihten silinirken ilk kurşunu 1991’de yayınlanan Michael Jordan ve Spike Jonze yayınlanan “It’s gotta be shoes” filmine isabet ediyor. Ardından film boyunca sırasıyla sneaker kültürünün yokolduğunu ve ardından NBA’in Slovenyalı yıldızı Luka Dončić’in lige gelmediği, Jason Tatum’un yeni nesil Jordan olmaya özenmediğini görüyoruz.
Hikaye, bir defilede ön sırada oturan Salehe Bembury, Hiroshi Fujiwara, Pharrell Williams’a benzeyen figürlerle devam ediyor. Bu öyle bir dünya ki Dj Khaled “We the best” diyemiyor, Travis Scott “La Flame” unvanını alamıyor. Ardından spor, üniversite takımları, sokak modasındaki etkisi üzerinden hikaye akarken Ronaldinho’yu ve bu yıl Super Bowl’u kazanan Philedephlia Eagles’ta quarterback pozisyonunda oynayan ve o maçta da Air Jordan 1 giyen Jalen Hurts’ü görüyoruz.
Devamında NBA’de oynayan Zion Williamson Paolo Banchero da ekranlara geliyor. Son olarak da The Notorious B.I.G.’nin Ready to Die albüm kapağına referansla hikayeyi taçlandırıyor ve kültür ile pazar üzerindeki etkisini hatırlatarak ekliyor; “Büyüklüğü yasaklayamazsın.” (You can’t ban greatness).
Nike’nin 1985’te yayınlanan Banned filmi:
Michael Jordan ve Spike Lee ile It’s Gotta be the Shoes filmi:
Görsel: YouTube