Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ağız Sulandıran Fotorealistik Tablolar

Ağız Sulandıran Fotorealistik Tablolar

Dennis Wojtkiewicz, büyük ölçekte yaptığı yağlı boya tablolardaki meyveleriyle yaz aylarında insanın iştahını kabartıyor ve akıllara meyveleri düşürüyor.

Bazı tabloları yahut resimleri gördüğünüzde bir an için “acaba gerçek mi” dediğiniz oluyordur. Kimi sanatçılar gerçekten fotoğraf çeker gibi resim yapıyor çünkü. Ohio’da yaşayan sanatçı Dennis Wojtkiewicz de büyük ölçekte yaptığı yağlı boya tablolardaki meyveleriyle yaz aylarında insanın iştahını kabartıyor.

Karpuz dilimleri gibi sanatçının çalıştığı meyveler ve meyve parçaları, sanatçının tarzı fotorealistik olduğundan, nakış işler gibi detaylara, dokuya ve forma sahip. Özellikle yakından, detayların daha fazla öne çıktığı tablolara bakarsanız çekirdekleri ve içerisinde bulundurduğu suya kadar meyvelerin çizildiğini görebiliyorsunuz.

Her Şey Yok Olana Kadar Keyif Verir

Sanatçının yaptığı resimleri Still life akımının ileri düzeyi gibi de değerlendiriyorum. Still life akımında sanatçının uyduğu bazı kurallar vardır. Resim çizilmeye ya da fotoğraf çekilmeye başlanmadan evvel sanatçı tüm detaylara karar verir. Genellikle çiçekler, meyveler, sebzeler gibi yaşayan ve bir gün yok olacak doğal objeler üzerinden eser yaratılır. Kullanılan objeler sanatçının düzenine göre bir hiyerarşi içerisinde sıralanır. Anın ruhunu yaratılan esere yansıtmak da bu akımın özüdür.

Wojtkiewicz bu akımın dışına çıkarak daha çok detaylara odaklanıyor ama yine de eserleri bu akımın bir uzantısı gibi duruyor. Hatta sanatçının eserleri Still life akımını günümüzde fotoğrafçılıkta kullanılan negatif pozlama gibi yöntemlerle birleştirmiş gibi duruyor. Herhalde sanatçının işlerini bu kadar leziz yapan da bu zaten. Baktığınızda birçok farklı tarzı görebiliyorsunuz ama gözleriniz bunların fotorealistik yağlı boya tablosu olduğunu farkedince şaşkınlıktan kocaman açılıyor.

Sanatçıya göre natürmort tarzda resimler, sanat severler için de daha rahat okunabilir tablolar demek. Ben tam olarak katılmıyorum ama sanatçıya. Natürmort okumalarında ya da basit görünen işleri okumada ben insanların daha çok zorlandığını düşünüyorum. Hayatlarımızın büyük şehirlerde kaotik şekillerde geçtiğini düşünürsek basit bir duygu anlatımı gördüğümüzde anlam verememe ihtimalimiz artıyor.

Sanatçının bir diğer güzel yanı da eserlerinde doğanın çarpıcılığını bu kadar gerçekçi şekilde göz önüne sermesi yaşadığımız dünyaya bir teşekkür gibi olması. Meyvelerin saydam derilerinin altında parlayan sulu damarları, doğanın yarattığı desenler yorumsuz bir şekilde ve doğaya saygılı birinin elinden çıkma olduğunu anlatıyor bize.

Sanatçı işlerinde yine katmanlı bir okuma yapacaksak doğanın narin ve ölümlü oluşundan insana göndermeler yapıyor. Yaşadığımız dünyanın bu kadar sulu ve iştah açıcı olması ama her şeyin bu kadar geçici ve bir gün bitecek olması sanatçının eserlerinde düşünmeye iten noktalar. Eğer resimlere dikkatlice bakarsanız hepimizin özünün bu meyvelerin çekirdekleri gibi birbirine bağlı olduğunu görebilirsiniz.

Wojtkiewicz’in portfolyosunu sitesinden inceleyebilirsiniz.

Görsel: Dennis Wojtkiewicz