Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Agent Provocateur Kadınları mı Objeleştiriyor Sporcuları mı Övüyor?

Agent Provocateur Kadınları mı Objeleştiriyor Sporcuları mı Övüyor?

Agent Provocateur tarafından yayınlanan #WePlayToWin etiketli kampanya MeToo hareketini ve kadın bedeninin nesneleştirmesini yeniden sorgulatıyor.

Lüks iç giyim markası Agent Provocateur İlkbahar/Yaz 2020 ürünleri için dört uluslararası sporcu ile paylaşılan bir kampanya gerçekleştirdi. WePlayToWin etiketi ile paylaşılan kampanyada sırıkla atlama şampiyonu Alysha Newman, jimnastikçi Georgia-Mae Fenton, Olimpiyat 400 metre engelli koşucusu Queen Claye (Harrison) ve dağcı Sasha Digiulian Agent Provocateur ürünleri ile sahada yer alıyor.

Agent Provocateur farklı vücut tiplerine sahip sporcu kadınlara övgü sunuyor

Dünya Kadınlar Günü sırasında yayınlanan kampanyada Agent Provocateur’ün iç çamaşırlarını giyinmiş seçkin sporcular bulunuyor. Markanın en yeni modellerini giyinen dört kadın sahada ve tırmanışta becerilerini sergiliyor. Agent Provocateur yaratıcı direktörü Sarah Shotton kampanyanın amacının farklı tipteki vücutları kahramanlaştırmak olduğunu vurguluyor.

Sporcular dişil özellikleriyle anılmamaktan şikayetçi

Her sporcunun kendi branşlarında yeteneklerini gösterdiği reklam filminde markanın ürünleri arasında yer alan jartiyer kemerleri, altın zincirli iç çamaşırları gibi iç giyim modelleri gösteriliyor. İlkbahar/Yaz 2020 koleksiyonunda çiçek motiflerinin ve pastel tonların öne çıkan desenler ve renkler arasında olduğu gözüküyor.

Kampanyada yer alan sporculardan Harrison Claye sporcu olarak güçlü olduklarını ancak dişil özellikleriyle anılmadıklarını söylüyor. Kendi kadınlık özelliğini gücü ile özdeşleştiren Claye markanın sporcularla böyle bir kampanya gerçekleştirmiş olmasından mutluluk duyduğunu ifade ediyor.

Kampanyaya, MeToo hareketini hatırlatarak eleştirel yaklaşımlar getirenler de bulunuyor

Her ne kadar kampanyada yer alan sporcular markaya destek verse de kampanyanın kadını nesneleştirdiğini ve cinselliği ön plana çıkardığını söyleyenler de bulunuyor. Kampanyanın yayınlanmasının ardından 10 Mart günü The New York Times’ta bir yazısı yayımlanan Vanessa Friedman kampanyaya eleştirel bir bakış açısı getiriyor.

Oyuncu Alyssa Milano tarafından 2017 yılında MeToo etiketi ile başlayan hareketin üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen etkileri büyüyerek devam ediyor. Vanessa Friedman da MeToo hareketi sonrası gelinen noktaya eleştirel bir şekilde ele alıyor.

Kadın giyim tasarımcıları hazırlamış oldukları işler ile tüketicilerin yaşamlarını, güzelliğini ve kimliğini güçlendirmeye çalışıyor. Ancak söz konusu iç giyim olduğunda kampanyalar ve defileler kadınları sadece vücutları ile ön plana çıkararak objeleştiriyor. Bu durum da tepkilere yol açıyor. Geçtiğimiz yıl Victoria’s Secret yılbaşı gecesi yayınlanacak gösterisini iptal ettiğini duyurmuştu.

Yaratıcı yönetmeni Sarah Shotton, MeToo hareketi sonrası herkesin kadınlığın ne anlama geldiğini yeniden düşündüğünü ifade ediyor. 2020’lerde kadın olmanın ne demek olduğunu tanımlamaya çalıştığını söylüyor.

Size göre Agent Provocateur’ün İlkbahar/Yaz 2020 ürünlerini içeren kampanyası sporcu kadınlara bir övgü mü sunuyor yoksa kadın bedenini mi objeleştiriyor?

Görsel: Twitter