Adobe, geçen yılki yapay zekâ odaklı yeniliklerde olduğu gibi bu yıl da iş akışının hızlandırılması ve fikir oluşturma süreçlerinin kolaylaştırılması üzerinde duruyor. Beklendiği gibi Firefly, geliştirilmiş vektör ve görüntü işlevleriyle Creative Cloud’un en önemli parçalarından biri. Ancak Adobe’un bu yılki en büyük yapay zekâ atılımı, metinden video üretimiyle ilgili.
Dikkat çeken bir başka nokta ise Adobe’nin mesajlarında sürekli “yaratıcı öncelikli” olma durumunu vurgulaması. Dolayısıyla bu duyurulardan çıkarılması beklenen anlam, bu yeniliklerin yaratıcı topluluğa saygı duyacak ve destekleyecek şekilde entegre edildiği. Ancak elbette yeniliklere eleştirel tepkiler de gelebilir.
En çok ses getiren yeniliklerin başında Photoshop’a gelen ve Google’ın Magic Eraser’ına benzeyen Automatic Image Distraction Removal (otomatik arka plan dikkat dağıtıcıları kaldırma) aracı geliyor. Bu yapay zeka destekli nesne kaldırma fırçası, insanlar veya kablolar gibi karmaşık ve dikkat dağıtıcı unsurları otomatik olarak tespit edip ortadan kaldırabiliyor. Aşağıdaki videoda bu özelliğe dair kısa demolar görebilirsiniz.
Artık Arka Plan Oluştur, Üretken Doldur, Üretken Genişlet, Arka Plan Oluştur ve Benzer Oluştur gibi daha fazla araç da mevcut. Genişletme aracı aracı artık InDesign’da da mevcut. Bu özellikler genel olarak Photoshop web ve masaüstünde herkes tarafından kullanılabilir durumda ve tümü Firefly Image 3 modeli tarafından desteklenmekte.
Project Neo artık beta sürümüyle Illustrator’da mevcut. Project Neo şekil, renk, aydınlatma ve perspektif dahil olmak üzere 3D’yi Illustrator uygulamasına getiriyor. Buna ek olarak, Illustrator uygulamasına yeni Yoldaki Nesneler, Gelişmiş Görüntü İzleme ve Üretken Şekil Dolgusunda genişletilmiş Firefly geliyor. Ayrıca tasarım iş akışları güçlendirildi ve kolaylaştırıldı. Buna ek olarak tasarım iş akışları güçlendirmiş ve kolaylaştırılmış.
Haberin başında da belirttiğim gibi Firefly’ın yeni Firefly Video Modunda (beta) Premiere Pro ile entegre olmasıyla Adobe, video oluşturma konusunda büyük bir atılım yapmış oldu. Firefly AI Video Modeli ile artık videolarda yapay zeka destekli genişletme özelliği sunuluyor. Bu özelliğin, gelecek yıl Adobe Creative Cloud uygulamalarının çoğunda da yer alması bekleniyor.
Adobe her yıl Max’te bir “Sneaks” etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Bu etkinlikte şirket, fotoğrafçılık, video, ses, 3D ve tasarım alanlarında en son erken aşama yenilikleri ve heyecan verici gelişmeleri açıklıyor.
Bu yılki Sneaks’te mühendislerin ve araştırmacı bilim insanlarının prototip fikirlerini ve teknolojilerini sunduğu dokuz proje öne çıkarıldı. Ödüllü aktris Awkwafina, programın ortak sunuculuğunu üstlenerek katılımcılarla yaratıcılığın geleceğini konuştu.
Bu yıl Sneaks etkinliği, yaratıcı iş akışlarını yeniden tasarlamanın sınırsız potansiyeline dikkat çekti, yaratıcı profesyonellere her zamankinden daha fazla hız, hassasiyet ve güç kazandırıldığının altı çizildi. Etkinlikte yapılan açıklamalara göre yaratıcıların fikirleri keşfetmelerini kolaylaştırıldı ve üretim süresini günlerden sadece dakikalara indirdi. Bu projelerden birkaçının, Adobe ürünlerinin temel özellikleri haline bile gelebileceği belirtildi. Adobe Max 2024′ Konferansının Sneaks etkinliğinde bahsedilen en dikkat çekici projelere birlikte göz atalım.
Yeniliklerden biri Project Clean Machine. Bu araç, dikkat dağıtıcı flaşları ortadan kaldırmayı ve görüntülerdeki aşırı pozlanmış kareleri düzeltmeyi amaçlayacak Araç, tutarlı renk ve aydınlatma sağlamak için aşırı pozlanmış karelerdeki ayrıntıları (var olmayan) algılayabilir, kaldırabilir ve ekleyebilir.
Project Perfect Blend; rengi, ışığı ve hatta gölgeleri doğal bir şekilde harmanlanacak şekilde ayarlayarak insanları veya nesneleri başka bir görüntüye eklemeyi kolaylaştırabilecek. Maskeleme teknolojisi daha iyi ön planlar sağlayacak şekilde geliştirilmiş ve üretken yapay zeka, özel arka planlar oluşturmaya yardımcı oluyor. Bu proje, süreci daha pürüzsüz ve daha gerçekçi hale getirmek için doğal harmanlamaya ve gerçekçi gölge oluşturmaya odaklanıyor.
Project Scenic, Firefly modelini kullanarak 3B sahnedeki belirli nesneleri eklemenize, taşımanıza ve yeniden boyutlandırmanıza olanak tanıyacak.
Project in Motion, çeşitli stillerde animasyonlu grafikler oluşturmanıza yardımcı olabilecek. İkincisi, metne ve temel görüntülere hareket efektleri ekleyen bir animasyon oluşturucu. Hareketli videoyu daha da dönüştürmek için metin girişi de ekleyebileceksiniz.
Project Know How, Adobe’nin İçerik Kimlik Bilgisi teknolojisini geliştiriyor. İçerik oluşturucunun dijital etiketini bir içerik parçasına uygulayarak, içerik herhangi bir yerde yayınlansa veya bir taşıma çantası gibi fiziksel öğelere basılsa bile, mülkiyetin yine de tanınabilmesini sağlar.
Project Know How aynı zamanda dijital çağda yanlış bilgilendirmeyle mücadele için de potansiyel bir araç olarak tanıtılıyor. Videolarla çalışıyor ve kısa bir klip düzenlenmiş ve çevrim içi bağlamdan çıkarılmış olsa bile kullanıcıların orijinal video bilgilerini almasına olanak tanıyor.
Project Super Sonic, bir videoda ses efektleri oluşturmanıza olanak tanıyor. Bunu bir metin istemiyle yapabilir veya ses oluşturmak için videodaki nesnelere tıklayabilirsiniz. Zamanlamayı kontrol edebilir, katmanlar ekleyebilir ve istem çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Görsel: Adobe