2017 yılında başlatılan “Healthy Housing for the Displaced” projesi kapsamında yaratılan yapılar, İngiltere merkezli bir sürdürülebilir barınma çalışması. Bath Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu barınakları tasarlamak ve test etmek için plastik mühendisliği alanında uzman bir şirket olan Protomax’la iş birliği yapmış. Barınakların malzemesi, yeniden işleme ve yeniden kullanım için uygun olan, Storm Board isimli geri dönüştürülmüş plastik. Projenin ortaya çıktığı dönemde, özellikle zorlu hava şartlarında mülteciler için barınma alanları sağlama motivasyonuyla hareket edilmiş.
Türkiye’den Mersin Üniversite’siyle iş birliği yapılmış
Bath’deki disiplinler arası ekip, Healthy Housing for the Displaced için Türkiye’den Mersin Üniversitesi, Ürdün’den Prenses Sumaya Teknoloji Üniversitesi ve Alman Ürdün Üniversitesi ile birlikte çalışmış. Misyonları, düşük maliyetli ve inşa edilmesi kolay projeler tasarlayarak yerlerinden edilmiş insanların yaşam koşullarını iyileştirmek olmuş. Yapıların özellikle zorlu iklimlerde çözüm olacağı, aynı zamanda da sakinlerin mahremiyetini koruyarak psikososyal sorunlar yaşanmasına engel olacağı öngörülüyor.
Plastik parçalar, barınaklara ihtiyaç duyulduğu dönemler dışında düz bir şekilde istiflenip on yıllarca depolarda saklanabiliyor. Düşük maliyetli, yapımı kolay ve amacına göre farklı renklerde renklerde barınma alanları inşa edilmesine imkan tanıyor. Her bir barınak 3,6 x 4,8 metre boyutlarında ve tek bir aileyi barındırmak için yeterli alan sunuyor. Ayrıca daha büyük yapılar oluşturmak için birbirine bağlanabiliyorlar. Hava koşullarına dayanıklı malzeme, çadırlardan daha yüksek düzeyde yalıtım ve güvenlik sağlarken atığın etkisini azaltmak adına da önemli bir rol üstleniyor.