Berlin merkezli sanatçı Simon Weckert, teknolojinin insan yaşamı ve alışkanlıkları üzerine dikkat çekmeyi amaçlayan bir projeye imza attı. Google Maps Hack isimli performans ve yerleştirme, Google Maps’in trafik verisi kaynağını şaşırtarak sanal bir trafik sıkışıklığı yaratıyor. Bomboş sokakta yanında taşıdığı 99 telefonla birlikte Google Maps’i kandırıyor ve nereye giderse peşinde devasa bir araç trafiği götürüyor. İşin püf noktası her cihazın Google Maps’e bağlı olması ve aynı noktadan gelen yoğun taleplerin her birinin başka kişilerden geldiğinin zannedilmesi.
Weckert, Google Maps’in bu dinamiğini birkaç sene önce gerçekleşen 1 Mayıs (May Day) yürüyüşünde fark ediyor. Telefonuna baktığında sıkışık bir araç trafiği gösterse de gerçekte olan şey insanların bu gün dahilinde hep birlikte yürümesi. Google Maps, yolda ne kadar insan varsa araç trafiğinin de o kadar yoğun olacağını düşünüyordu. Ancak bu sistemi kandırmak oldukça kolaydı ve Simon Weckert de bunu yaptı.
Ödünç telefonlar bir köşede Google Maps diğer köşede
Simon Weckert, bu fikrini hayata geçirmek için arkadaşlarının telefonlarını ödünç aldı ve kiralama şirketlerinden telefon kiraladı. Tamamını kırmızı bir oyuncak vagona koyan sanatçı için artık eyleme geçebilirdi. Tüm cihazların konum servislerini ve navigasyonunu açarak yola düşen sanatçı ilk başta istediğini bulamamış. Trafik sıkışıklığının Google Maps’e yansıması yaklaşık bir saat sürmüş. Fakat sonrasında o nereye giderse harita üzerinde sıkışıklığı da beraberinde götürmüş.
Berlin’deki Google ofisinin çevresinde dolaşan Simon Weckert, bu projesiyle Prof. Marshall McLuhan‘a da atıfta bulunuyor. Şekillendirdiğimiz araçlarlar zaman içinde bizi şekillendirmeye başlıyor diyerek ekliyor; “bence günümüzde teknoloji bize uyum sağlamıyor, tam tersi biz ona uyum sağlıyoruz.” Bir anlamda Google’ın gözünün önünde bu trafik sorununu yaratırken bir yandan da ekranlarda gördüğümüz bilginin ne kadar gerçek olduğunu ve bizi fiziksel dünyanın gerçekliğinden ne kadar koparabileceğini gösteriyor.
Simon Weckert’in Google Maps üzerine yaptığı başka araştırmalar ve deneyler de bulunuyor. Bunun bir diğeri de pek çok kişi tarafından açıkça bilinen Google Maps’in ülke sınırlarını belirli ülkelerin isteklerine göre şekillendirmesi ve belirli ülkelere farklı sınırlar göstermesi. 2019’da yayınladığı Google MMaps araştırması ile çoğunluğu Çin ile olmak üzere Rusya ve Fas gibi ülkeler de kullanıcılarına Google Maps üzerinde farklı sınırlar gösteriyor. Bu konu da farklı yayıncılar tarafından farklı tarihlerde ele alınmıştı. Örneğin Ekim 2017, Mart 2018, Mart 2019 tarihlerinde farklı kanallardan aynı konu dile getirilmiş ve kolektif bilinç varlığını göstermişti.
Görsel: simonweckert.com/googlemapshacks