Son yıllarda dünyanın kültür mirasını internete açan pek çok dijital koleksiyon çalışması yapılıyor. Artık dünyanın diğer ucundaki sanat eserlerini, kitapları, baskı resimleri, el yazmalarını ve daha nicelerini oturduğumuz yerden yüksek çözünürlüklü olarak inceleyebiliyoruz. Hatta fiziksel ortamda sahip olduğumuzdan daha uzun süre ve daha yakından inceleme şansımız oluyor. David Rumsey Map Collection da bu şekilde internete açılan koleksiyonlardan biri oldu.
Veri görselleştirmenin ilk örneklerinden tarihi olayların haritalarına uzanan bir koleksiyon
150.000’den fazla haritaya ve kartografik öğeye sahip olan David Rumsey Tarihi Harita Koleksiyonu, dünyanın en büyük özel harita koleksiyonlarından biri. Koleksiyonun dijitalleştirilmesi için 1996 yılından bu yana çalışmalar sürüyor. 2016 yılında gelindiğinde, koleksiyonun neredeyse yarısı (67.000’i aşkın harita) ücretsiz olarak kullanıma sunmuştu.
Dijitalleşen koleksiyonda her haritayla birlikte köken ve tarihsel bağlam hakkında zengin veri sunulmuş. Ayrıca eski haritaları bugünün GPS görüntüleriyle karşılaştırmak için Georeferencer gibi çeşitli araçlar da entegre edilmiş. Koleksiyon 16. – 21. Yüzyıla ait haritalar yer alıyor. Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya, Afrika, Pasifik, Kuzey Kutbu, Antarktika ve Dünya haritaları olmak üzere farklı lokasyonları kapsayan haritalar bunlar. Kartografik ustalığın sayısız örneklerini içeren koleksiyonda; veri görselleştirmenin ilk örneklerini, işlevsel taslakları, fotoğrafik araştırmaları, küreleri, denizcilik haritalarını, atlasları, jeoloji haritalarını, çocuk haritalarını, savaş haritalarını, sanatsal haritaları ve Abraham Ortellus’un 1570 “Flandria” haritası gibi Avrupa harita yapımının tarihi köşe taşlarını görmek mümkün.
Görsel: David Rumsey Map Collection